Skip to content

1926 Rakek – Dvojna poroka

2. 12. 2020

 Na sliki svatje na dvojni poroki 15. 5. 1926.

Poročna para:

 • levo Frančišek Pirc in Kristina Fatur,
 • desno Frančiška Cankar in Alojz Juvančič.

Stojijo iz leve:

 • Franc Juvančič, ženinov brat,
 • neznana,
 • Lovro Pirc, verjetno priča bratu Frančišku,
 • Julijana Cankar por. Kandus, priča sestri Frančiški,
 • Anton Demšar,
 • Marija Juvančič por. Arko, sestra ženina Alojza Juvančiča.

Zanimiva slika, nevesti v sličnih oblekah z venčki v laseh ter velikimi bogatimi cvetličnimi aranžmaji. Ženina, pa tudi ostali svatje v temnih oblekah. Sprašujem se, ali je katero od oblek sešil Mirko, takrat že izučen krojač, brat ženina Alojza.

Še nekaj zanimivih podatkov: Frančiška in Julijana Cankar izhajata iz rodbine Ivana Cankarja. Julijana je bila poročena z   vdovcem Pavlom Kandusom iz Maribora. Ta je imel iz prvega zakona tri sinove, med njimi Marjana Kandusa,1 znanega košarkarja,  igralca Olimpije in tudi državne reprezentance, soigralcemca Iva Daneva.

Še nekaj o ženinu Alojzu. Stric »Lojz«, kot smo ga klicali, me je navadil vrsto zadev. Opazovati ptiče in najti njihova gnezda. Lovljenje štigelcev (liščkov). Lovili so jih za parjenje s kanarčki. Mladičke so imenovali bastardi. S križanjem so dobili izvrstne pevce. Naučil me je, kako uloviš grlice, ki jih je bilo pri nas v tistem času v izobilju. Meso pa drago. Nalovil sem po nekaj grlic, jih očistil, mama pa je pripravila izvrstno rižoto.

Nekdaj naše ptice v naravi še niso bile tako vsestransko zaščitene kot dandanes, lov in zapiranje v kletke sta prepovedana.

Naučil pa me je še mnog drugih »vragolij«. Ena od teh je, da sem nekoč pozimi v zgornjo lino pri hiši natresel večjo količino kaše, namočene v slivovko. Te so se nazobali vrabci. Bilo je kaj videti. Vreščali so, se prevračali po snegu in vsi so se čudili njihovemu početju. Stric me je samo pogledal in se navihano nasmejal ter se tudi sam na glas čudil početju vrabcev. Takih prigod je bilo še kar nekaj.

Tudi sam sem se kasneje ljubiteljsko ukvarjal z vzgojo ptic, predvsem kanarčki, papigami pa tudi z avstralskimi zebricami. Opazovanje ptic in zimsko krmljenje pa je ostalo v krvi še danes.

Datum poroke izpisan na zadnji strani.

Slovarček:

 • štigelc: drugo ime za liščka
 • bastardi: Križanci med kanarčki in zunanjimi – prostoživečimi pticami, zlasti med samičko kanarčka »kanarko« in samčkom liščkom.

Viri:

 • Pomoč pri prepoznavi: Mira Juvančič por. Mežgoj, Laura Štrukelj por. Juvančič

Kraj: Rakek
Datum: 15.5.1926
Avtor: neznan
Zbirka: Marinka Gašparović
Skenirano: 7. 9. 2020
Oblika: fotografija

 

4 komentarji leave one →
 1. Brane permalink
  2. 12. 2020 08:40

  Vprašujem ali so imeli pri ženinu Frančišku Pircu doma gostilno na Rakeku. Je bila nevesta Kristina Fatur doma iz Zagorja na Pivškem. Pri njih doma se je reklo “Pri Petrovih.” Morebiti bi več o fotografiji vedel starejši Rakovčan Ljubo Pirc.

 2. Anonimno permalink
  7. 12. 2020 10:48

  Pa je bila Julijana res poročena z Marjanom Kandusom ali morda z njegovim očetom? Marjan Kandus se je rodil leta 1932.

  • 8. 12. 2020 21:04

   Na osnovi vašega komentarja smo v prispevek vnesli popravek.

Trackbacks

 1. 1928 Martinjak – Poroka Janeza in Marije Ošaben | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: