Skip to content

1960 Nova vas -Trgovina

3. 12. 2020
tags:

Tako kot mnoge druge dejavnostih je bila tudi trgovina pri nas deležna številnih sprememb, reorganizacij, propadov in novih začetkov. Začelo se je z vaškimi in mestnimi sejmi in malimi trgo­vinicami z osnovnimi potrebščinami, kot so kvas, sol, sladkor, olje, svetilni petrolej in vžigalice … prišlo pa do današnjih katedral brezmejnega potrošništva, zabave in načina preživljanja prostega časa. Od igle do avtomobila.

Tudi na Blokah se je trgovina spreminjala, posebej še ob vsaki večji družbeni spremembi, včasih pa še vmes. Za čuda stavba trgovine v Novi vasi ohranja svoj namen že več kot 60 let. Pred 2. svetovno vojno so na Blokah prevladovale manjše zasebne trgovine, velikokrat povezane z gostilniško dejavnostjo lastnikov. V Novi vasi so bile to trgovine pri Blažu, pri Grbovih, pri Pakižku, Lenarčiču in Lavriču pa tudi Konzumna trgovina, katere lastniki so bili v Ljubljani. Trgovine so bile tudi v Ravniku, pri Sveti Trojici, v Velikih Blokah, Pod Velikim vrhom in še kje. Po koncu vojne se je sistem temeljito spremenil, prišla je nacionalizacija, pomanjkanje blaga in racionirana preskrba s kartami in točkami. Z leti se je položaj počasi popravljal, s trgovsko dejavnostjo sta se pričeli ukvarjati KZ Nova vas in KZ Ravnik. Trgovine so delovale v Ravniku, Velikih Blokah, Novi vasi in Pod Velikim vrhom.

KZ Nova vas je leta 1957 začela načrtovati gradnjo nove trgovine na mestu, kjer so stala Lavričeva gospodarska poslopja in dva kozolca. Načrte je izdelal gradbeni tehnik Mekinda iz Cerknice v sodelovanju s Skukom iz Cerknice. Gradnjo je prevzelo cerkniško podjetje Remont – predhodnik Gradišča. Delo so opravljali domači mojstri pod vodstvom Dragota Anzeljca. Med gradnjo se je leta 1958 trgovska dejavnost iz Kmetijskih zadrug priključila k TP Škocjan Rakek, ki je bilo ustanovljeno leta 1954. Konec leta 1959 je bila Trgovina Bloke odprta. Za tiste čase je bila to sodobna prodajalna s ponudbo prehrambenega blaga in železnine v pritličju ter tekstila in pozamenterije v nadstropju. V trgovini so delali domači ljudje, spomnim se šefov Toneta Malnarja in Franceta Zalarja pa trgovk Vere Tekavec, Milke Škrabec, Malke Simčič …… Veliko mladih deklet in fantov se je trgovskega poklica izučilo v novovaški trgovini pa tudi ostalih Škocjanovih trgovinah po Blokah. Že leta 1963 so del novovaške trgovine reorganizirali v samopostrežni način poslovanja.

Ni šlo dolgo tako. Leta 1973 se je TP Škocjan združilo s TP Nanos Postojna, Škocjanova gostišča pa so bila pripojena k Turističnemu podjetju Jama Postojna. “Napredek” je hitro sledil. TP Nanos se je združilo z velikim Mercatorjem, ta pa je po osamosvojitvi oddal trgovino v franšizo KZ Cerknica.

Prva leta po osamosvojitvi so ponovno začele rasti manjše zasebne trgovine v Novi vasi, Velikih Blokah, na Studencu in v Topolu. Nobena se ni obdržala. Skozi velika vrata je prišla evropska konkurenca in ostala je le trgovina v Novi vasi. Na koncu je še KZ Cerknica komaj dihala, police v Novi vasi so bile vedno bolj prazne. Bilo je kot bi pogledal v kubansko trgovino. Novembra 2017 je zadevo zaključil stečaj, luči trgovine v Novi vasi so ugasnile. Po več kot sto letih so morali Bločani po osnovne potrebščine v Cerknico, Sodražico ali drugam, lahko pa so čakali ob cesti na potujoče trgovine. Da je bil napredek popoln, sta vrata zaprli še banka in pošta. Res lep razvoj.

Bločani so se vendar izkopali iz težav. Pošto je prevzela Občina, banka je obnovila ukraden bankomat, trgovino pa je vzela v najem KZ Velike Lašče s franšizo Mercatorja, tekstilni oddelek v nadstropju pa domača trgovka. Novovaška trgovina je v funkciji, za kar je bila pred dobrimi 60. leti zgrajena. Stečajni postopek sicer še teče, bodimo optimisti, da se nekoč zaključi v bloško korist.

V zadnjem delu trgovine je že od vsega začetka stanovanje, kjer je dolga leta stanovala družina Vere in Staneta Tekavca.

Nasproti trgovine stoji velika Lavričeva hiša z nageljni na oknih in poštnim nabiralnikom na steni. Pri Lavričevih je bila že od nekdaj tudi pošta in gostilna. Zadnje okno v vogalu hiše, ki je nekoliko nižje, je okno gostilniškega salona. Ceste so bile takrat posute z gramozom. Šolarji smo se po koncu šole radi vrteli okoli trgovine in čakali, če bi slučajno prišel kak avtomobil, da bi ga hitro pregledali kakšne znamke je, koliko gre na uro, kakšni so žmigovci itd. Ob tem so bili na dnevnem redu spori med dečki in ob eni takih priložnosti sem na cesti pobral kamen in ga zalučal za enim sitnim Metuljcem. Na mojo nesrečo je kamen zgrešil cilj, s treskom se je razbila šipa v Lavričevem salonu! Kaj hujšega! Dolge tedne sem hodil s strahom mimo tega vogala. Potem pa me je oče poslal na pošto k Lavriču z nekim pismom. Gospa Ivanka me je samo pogledala in takoj sem vedel, da sem izdan. “Nič ne bom povedala tvojemu očetu o šipi, jeseni pa le pridi pomagat en dan k nam pobirat krompir, da boš vsaj malo pokril škodo.” Tako je tudi bilo.
 Tabla na trgovini Bloke nad vhodom ima vse podatke. Na cesti je avto, najbrž Fiatov Topolino. Registrska tablica kaže na leto nastanka fotografije. Tovrstne tablice z oznako S, zvezdico in številko so bile v uporabi od leta 1950 do 1962. Kdo je bil lastnik avtomobila še nismo uspeli izvedeti, mogoče nam uspe.

Slovarček:

 • pozamenterija: pribor za šivanje, pletenje, kvačkanje
 • TP: trgovsko podjetje

Viri:

 • France Škrabec, Nova vas
 • Igor Tekavec, Bločice
 • Časopis Glas Notranjske

Kraj: Nova vas
Datum: 1960
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Janez Slavec, Ravnik
Skenirano: 20. 11. 2020
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
 1. bredatursic permalink
  3. 12. 2020 09:18

  Kako je bila lepa trgovina, z velikimi izložbenimi okni. Sedaj so pa prekrita, tako da bolj zgleda kot kakšno skladišče. Tudi kolesi sta lepo prislonjeni, kot bi jih nastavili prav za fotografiranje. 🙂

 2. Anonimno permalink
  3. 12. 2020 12:52

  V tistem času, ko si na Blokah avtomobile lahko preštel na prste ene roke, je tak avtomobil, zelo verjetno prav tega, imel Miro iz vasi Škrabče na Blokah. Ukvarjal pa se je s cementnimi izdelki in peskom.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: