Preskoči na vsebino

1970 Rakek – Barvice

4. 12. 2020

Z mamo sva šli vsako leto kmalu po koncu pouka po knjige in zvezke za naslednji razred. Že mnogo let je od tedaj, a se spomnim, kot da je bilo včeraj. V Nami v Ljubljani, takoj za glavnim vhodom levo, je bil oddelek s šolskimi potrebščinami in »šolskimi potrebščinami«. Med slednjimi so bile tudi moje barvice, ki sem jih nujno potrebovala. Kako nujno je videti, saj so še po petdesetih letih nekatere skoraj cele. Bile so drage in mama me je prepričevala, da bodo kakšne druge, jugoslovan­ske seveda, ravno tako dobre. Ampak jaz sem trmasta k’ osel. Hotela sem prav te, ker so bile v tako lepi škatli in tooooliko jih je bilo. Na pa tistih šest jugoslovanskih, čeprav so imeli nekateri že Jolly barvice, kupljene v Italiji. Ma jih je bilo le dvanajst. S temi bi mi bilo zagotovljeno, da bom glavna na vasi. Trgovka je bila prava in je navijala zame, saj je mami rekla, da so to kvalitetne barvice in da jih bom dolgo imela. Imela je prav. Lej, še vedno jih imam, čeprav moji vnukinji pravita, da so zanič. Nič hudega, jih bodo dobili pravnuki.

Komaj sem čakala začetek šolskega leta. Že prvi dan, ko nismo nikdar nič pomembnega delali, sem jih nesla s seboj v šolo. Sem se važila. Ko pa je šolsko delo postalo resno, sem jih s seboj vzela le še nekajkrat. So velike in sem jih komaj zbasala v torbo. Pa še toliko drugih stvari je moralo vanjo. Tako sem z njimi barvala le doma. Pa še to bolj malo. Risanje nikoli ni bilo v moji domeni. Za kaj pobarvat so bile pa tudi tiste jugoslovanske v redu. Ma sem znala mami zvleč denar iz žepa! Zdaj se mi vrača z mojima vnukinjama, ki to še bolje obvladata, kot sem jaz. Tega leta je bila povprečna plača 124.000 starih din (1240 novih din). Kruh je stal 1,40 din, električni štedilnik 905,36 din, zvezek 1,10 din, navaden svinčnik 0,52 din, motika 18,15 din, barvice pa 36 din. In vem, da bi mama raje kupila dve motiki, pa je barvice.

Faber-Castell je eden največjih svetovnih proizvajalcev nalivnih nalivnih peres, svinčnikov, barvnih svinčnikov, flomastrov, oglja ter ostalih pisarniških potrebščin (spenjačev, ravnil, radirk, luknjačev) in materiala za umetnike pa tudi vrhunskih risarskih pripomočkov in izdelkov iz usnja. Proizvodnjo je začel Casper Faber z ženo Marijo in sinom Antonom Wilhelmom leta 1761 v Steinu blizu Nürnberga v Namčiji. Zaradi velikega uspeha so svoje proizvodne veje razširili po vsem svetu. Tovarna se je leta 1900 preimenovala v Faber-Castell.

Faber-Castell vsako leto proizvede več kot 2,3 milijarde svinčnikov in barvic. V začetku so imele okrogel profil, kot moje, kasneje so pričeli z izdelavo šest ali tri kotnih, ker so se okrogle kotalile z mize. Asortiment sega od zelo kakovostnih barvic za otroke do vrhunskih barvnih svinčnikov za umetnike. Najbolj znani so Polychromos, ki jih uporabljajo mednarodni profesionalci (in jaz) zaradi njihove neprekosljive kakovosti. Ker je v zadnjih letih barvanje za odrasle postalo velik trend, so ustvarili več kompletov za ljubitelje pobarvank. Še vedno jih zapakirajo v privlačno embalažo, ki pritegne kupca. To je mercedes med barvicami.

Slovarček:

  • asortiment: množina blaga po vrstah in kakovosti, zaloga
  • trend: značilnost pojava glede na spreminjanje v daljšem časovnem obdobju

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1970
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 5. 10. 2020
Oblika: fotografija predmeta

One Comment leave one →
  1. 5. 12. 2020 15:42

    Uau, meni se zdi to pravi zaklad! Tako lepe barvice!

    Liked by 1 person

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: