Skip to content

1979 Cerknica – Brestovke ob 8. marcu

5. 12. 2020

Lojzka Čulibrk, Francka Kos in Tončka Sernel, slikane v Brestovi menzi ob praznovanju dneva žena. Vse tri so bile delavke v istem oddelku, in niso bile samo sodelavke, ampak so bile tudi dobre prijateljice. Starostne razlike se pri prijateljstvu niso poznale.

Praznovalo se je vsako leto. V menzi so Brestove kuharice pripravile hrano in pijačo, vsaka ženska je dobila obvezen rdeč nagelj in v dobrih časih Bresta tudi darilo. Praznovanje so popestrili tudi z glasbo. Na ta dan so igrali razni posamezniki, kot na primer delavec Bresta, dober pevec, skladatelj Janez Kranjc s svojo harmoniko, pa glasbene skupine iz okolice Cerknice. Celo Cerkniški godbeniki so si kdaj vzeli čas za žene in dekleta. Praznovanje se je tako ob jedači, pijači, petju in plesu zaključilo s prijateljskim druženjem. Da se to ne bi pozabilo, pa je poskrbel Brestov dežurni fotograf Jože Škrlj.

Za darilo je bila nekoč živo oranžna emajlirana posoda s pokrovko in cedilom za peko pomfrija. S cedilom, ki si ga napolnil s krompirjem med peko spustil v olje in po končani peki dvignil na rob posode, da je odvečno olje iz krompirja odteklo nazaj v posodo. To je bila za tiste čase zelo moderna in kvalitetna posoda. Lahko bi se reklo, da je bila to neka predhodnica kasnejše friteze. Tudi sama sem jo dobila in še vedno jo imam. Bila je moje prvo darilo ob 8. marcu. Prepričana sem tudi, da bi se našla še v marsikateri kuhinji. Tudi pri Tončki je še. Spomini pač.

V kasnejših letih skupinskega obdarovanja in praznovanja ni bilo več, ohranili so se nageljčki in pa manjše pozornosti v okviru sindikata in posameznih oddelkov oziroma služb. Za ta dan so se izkazali fantje in možje znotraj manjših delovnih skupin in obdarovali svoje sodelavke. Največkrat so bile to manjše lončnice. Sama se spominjam pa še ene zanimivosti. Za dan mučenikov, ki je le dva dni kasneje, torej 10. marca, so pa ženske pripravile presenečenje svojim sodelavcem. Ena je prinesla veliko trnovo vejo, na trnje pa so nataknile suhe slive in fige. Lep “pušeljc” je bil to, vreden ogleda. To je bila bolj simbolična pozornost za moški praznik in neke vrste zahvala, za izkazano pozornost ob dnevu žena. “Luštno je bilo, “če si lahko izposodim znan stavek voditeljev Slovenskega pozdrava.

Viri:

  • Tončka Sernel

Kraj: Cerknica
Datum: 1979
Avtor: Jože Škrlj
Zbirka: Tončka Sernel
Skenirano: 3. 11. 2020
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Ivanka Gantar permalink
    5. 12. 2020 10:45

    Tudi jaz imam še mamino oranžno kastrolo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: