Preskoči na vsebino

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (19)

6. 12. 2020

1904 Reševanje velikega kneza Cirila

Slika ima naslov »Reševanje velikega kneza Cirila«. Naslikal jo je William Nerodon ali Nerodow. O njem pa ni moč najti nikakršnih podatkov. Naslov je ponesrečen. Nič ne kaže na to, da bi ga reševali. V tem trenutku kliče na pomaganje.

Petropavlovsk je bila prva ladja (1894) v skupini dreadnought bojnih ladij, zgrajenih za rusko mornarico v zadnjem desetletju 19. stoletja. Kmalu za tem, ko so jo dokončali, so jo leta 1899 poslali na Daljni vzhod. Tam je sodelovala pri zatrtju boksarske vstaje in je bila vodilna v ruski floti v Tihem oceanu. V začetku rusko-japonske vojne je sodelovala v bitki pri Port Arthurju, kjer so jo poškodovale japonske bombe. Izstrelila ni enega samega strela. Potopila se je 13. aprila 1904, ko je zadela eno ali več japonskih podvodnih min. Med žrtvami je bilo 652 moških, 27 častnikov, med njimi viceadmiral Stepan Makarov, poveljnik eskadrilje in vojni umetnik Vasilij Vereščagin. Po smrti poveljnika Makarova je upadla tudi ruska morala.

Na ladji je bil tudi Kiril Vladimirovič Romanov, veliki vojvoda Rusije, ki na sliki kliče na pomoč. Rodil se je 12. oktobra 1876, umrl 12. oktobra 1938. Dvajset let je služil v mornariški gardi. Sodeloval je v rusko-japonski vojni in komaj preživel potop bojne ladje Petropavlovsk. Leta 1905 se je poročil s prvo sestrično po očetovi strani princeso Viktorijo Melito Saško-Koburško in Gotsko, čeprav jima car Nikolaj II. ni dal soglasja. Preselila sta se v Pariz in dobila dve hčerki. Šele leta 1909 so jima dovolili obisk Rusije. Naslednje leto sta se tja preselila za stalno, saj je Nikolaj II. priznal njun zakon.

Med prvo svetovno vojno, leta 1915, je bil poveljnik mornariškega skladišča garde. Naslednje leto je prejel čin kontraadmirala. Med februarsko revolucijo leta 1917 je odšel v Tavridsko palačo za vodjo mornariške garde. Čeprav je prisegel zvestobo začasni ruski vladi, je kmalu pobegnil na Finsko. Tam je dobil edinega sina. Nekaj časa so živeli pri ženinih sorodnikih v Nemčiji, od poznih dvajsetih let 20. stoletja pa v Franciji na posestvu, ki so ga kupili. Po pomoru Romanovih in velikega vojvode Mihaela je leta 1924 postal poglavar ruske carske družine in prvi v vrsti za ruski prestol. Čez dve leti se je razglasil za carja v izgnanstvu. Do konca življenja se je boril za obnovo monarhije.

Če sem kakšen datum falila, se globoko opravičujem. Tile Rusi imajo navado uporabljati nekaj časa gregorijanski, nekaj časa pa julijanski koledar. Jaz naj pa ugibam, kdaj je kateri na vrsti!

Važno je, da je napisano “poštna karta” v čimvečih jezikih. Za ostalo se pa sam pobrigaj.

Slovarček:

  • dreadnought: vrsta bojne ladje, narejene v začetku 20. stoletja, večja in hitrejša od svojih predhodnikov in v celoti opremljena z velikokalibrskimi topovi
  • boksarska vstaja: Boksarska vstaja, boksarski upor ali gibanje Yihetuan je bil protiimperialistični, protitujski upor na Kitajskem med letoma 1899 in 1901, proti koncu dinastije Čing.
  • rusko-japonska vojna: od 1904 do 1905 je potekala med ruskim in japonskim imperijem zaradi konkurenčnih ambicij v Mandžuriji in Koreji. Glavna področja operacij so bili polotok Liaodong in Mukden v južni Mandžuriji ter morja okoli Koreje, Japonske in Rumeno morje.
  • februaarska revolucija: znana tudi kot marčna je bila meščanska demokratična revolucija in prva od dveh, ki sta se zgodili v Rusiji leta 1917
  • začasna ruska vlada: je bila ustanovljena po prisilnem odstopu carja Nikolaja II. februarja 1917. Trajala je približno osem mesecev in je prenehala obstajati, ko so boljševiki oblast prevzeli po oktobrski revoluciji istega leta. Po besedah Harolda Whitmoreja Williamsa je bila zgodovina osmih mesecev, v katerih je Rusiji vladala začasna vlada, zgodovina stalne in sistematične reorganizacije vojske.
  • konvencija: dogovor, sporazum, zlasti med državami, ustanovami, podjetji, pogodba
  • veliki vojvoda Mihael: Veliki vojvoda Mihael Aleksandrovič (1878 – 1918) je bil najmlajši sin ruskega carja Aleksandra III. in najmlajši brat Nikolaja II.

Viri:

Kraj: Port Arthur, Rumeno morje; Cerknica (zbirka)
Datum: 1904
Avtor: William Nerodow
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. martahren2112 permalink
    8. 12. 2020 00:32

    Ivanka, neverjetna si! Kaj vse ti najdeš, res te občudujem, Hvala!

    Všeč mi je

Dodajte komentar