Skip to content

1989 Dolenja vas – Milan Rot

12. 03. 2021

Na sliki sta Milan Rot in Ludvik Jerman – Mehon. Pred vrati oljarne v Dolenji vasi ju je slikal Tomaž Perko.

Akademski slikar Maksimilijan Milan Rot se je rodil leta 1940 v Begunjah pri Cerknici. Diplomiral je leta 1967 pri prof. Maksimu Sedeju na Akademiji za likovno umetnost. Bil je med ustanovnimi člani Društva notranjskih kulturnikov Krpan. Zaposlen je bil na Brestu. Tu je deloval kot član Brestove skupine arhitektov in oblikovalcev. Poučeval je likovni pouk na skoraj vseh notranjskih šolah. Kot vsaki umetniški duši so mu bile vpetosti v kalup službe tuje in leta 1976 je odšel med svobodne umetnike. Brez njega ne bi bilo cerkniških pustnih figur: coprnice matere Uršule in njene hčere Lize, povodnega moža Jezerka, zmaja, ščuke, hudiča s polhi in nenadkriljivih Butalcev. Leta 2005 je postal prvi častni občan občine Cerknica. Poslovil se je leta 2015.

V osmem razredu me je učil likovno vzgojo. Bil je prijeten učitelj – prijazen in potrpežljiv. Ni dajal slabih ocen. Pri spraševanju je včasih pomagal tako zavzeto, da bi moral oceniti sam sebe. A cveka pri njem ni bilo. Kar vem o likovni umetnosti, me je naučil on. Pokazal nam je, kako se nariše portret in z viziranjem doseže pravo sorazmerje med portretirančevim obrazom in podobo na papirju. Še najbolj lesenim je uspelo. Nekoč je po pouku, na mojo prošnjo, narisal moj portret – oglje na risalnem listu. Takrat sem prvič in zadnjič v življenju sedela dvajset minut pri miru in tiho.

Neko šolsko uro je predaval o barvnem spektru, nasprotnih in dopolnilnih barvah in kako z osnovnimi barvami zamešati želene barvne odtenke. Vse sem slišala, kar je pripovedoval. Naenkrat pa je po razredu zadonelo: »JOHANA!« Nastala je taka tišina, da bi slišali pasti ne igle, temveč las. Brez dodatnih pojasnil in groženj se je Johana z vsemi sošolci vred v bodoče odrekla klepetanju med urami likovnega pouka.

Slovarček:

 • viziranje: Osnova za risanje po opazovanju je viziranje, je tehnika, s katero pri prostoročnem risanju primerjamo posamezne razdalje, proporce. Za viziranje najpogosteje uporabljamo kar svinčnik, lahko pa tudi drug lahek, podolgovat predmet – vizirko.

Viri:

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1989
Avtor: Tomaž Perko
Zbirka: Tomaž Perko
Skenirano: 27. 1. 2021
Oblika: skenirana datoteka

7 komentarjev leave one →
 1. martahren2112 permalink
  12. 03. 2021 21:58

  Milan Rot je sredi šestdesetih let izdeloval majhne coprnice, ki so sedele na metli. Na kikli so imele napis Slivnica na eni strani in na drugi Cerknica. Bingljale so z ogledala v marsikaterem avtu. Tri sošolke iz cerkniške osnovne šole Anica, Maša in jaz smo hodile na Gimnazijo Poljane v Ljubljani v isti razred. Učili smo se nemščino. Profesorica Eleonora Vidic je bila zelo stroga, imela je tudi svoje muhe. Meni, edini, je vedno rekla : “Die Hexe von Slivnica” – čarovnica s Slivnice. Ko smo končevali gimnazijo, pred maturo, sem kupila takšno Rotovo coprnico in jo nesla profesorici. Ko je ugotovila, kaj je v zavojčku, se je zelo razveselila in coprnica je do smrti visela v njeni kuhinji.

 2. 15. 03. 2021 16:13

  Tomaž Perko, ki je fotografijo posnel je pa tudi slikar in sin sin od pokojnega slikarja Lojzeta Perka.

 3. 16. 03. 2021 07:53

  Ludvik, Ludve je pa tudi legenda!

 4. Anonimno permalink
  16. 03. 2021 08:39

  Ja res je tudi “Mhun” je ena cerkniških legend in posebnežev.
  Vedno izviren pri pripovedovanjih zgodb in doživljajev. Zanimiv za poslušanje.

  • Anonimno permalink
   16. 03. 2021 14:50

   Je bil elektrovzdrzevalec na Brestu pa so ga poklicali naj pride pogledat mašino in jo je prišel pogledat.Pa so ga vprašali,zakaj je ni popravil in je odgovoril saj ste rekli naj jo pridem samo pogledat in sem jo.

   • Anonimno permalink
    16. 03. 2021 14:51

    Luka je zakon.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: