Skip to content

1972 Rakek – 13. marec, rakovški krajevni praznik

13. 03. 2021

Nagovor Franca Ponikvarja pred začetkom smučarskih tekov pod nazivom Teki Rakovške čete, posvečeni spominu na odhod rakovških fantov v partizane in ustanovitve Rakovške čete. Dogodek je iz začetka sedemdesetih let.

V uvodu nekaj podatkov iz Kronike občine Rakek med NOB 1941 – 1945, ki jo je napisal Franc Kotnik, izdal pa Krajevni odbor NOV Rakek. Na začetku je bila objavljena himna Rakeka »Rakovški fantje«, ki jo je kasneje uglasbil Mirko Rebolj.

Kmalu po razpadu tedanje kraljevine Jugoslavije, so se začele priprave na organiziran odpor proti okupatorju in domačim izdajalcem. Tako so se priprave na odhod v partizane začele že junija 1941. Prve partizanske čete so bile na Notranjskem ustanovljene že avgusta 1941. Borovniški četi sta sledili Preserska in Loška četa. Po zgledu napadov partizanov na Lož in Bezuljak so tudi skojevci na Rakeku načrtovali več akcij, da bi prišli do sovražnikovega orožja. Po podrobni analizi so od te namere odstopili zaradi bojazni pred krutim maščevanjem Italijanov nad domačini in bi tudi morda zavrlo načrtovani odhod v partizane.

Dne 11. 3. 1942 sta bila v Trstu aretirana Jože Pirc in Marcel Kroniger, kamor sta šla iskat ciklostil za OF. Ta aretacija je bila povod za takojšen odhod v partizane.

Tako se je prva manjša skupina odpravila na dolgo borbeno pot 12. 3. 1942. Odpeljali so se z redno avtobusno linijo Rakek—Stari trg in na Bloški Polici izstopili kjer jih je pričakal Tone Prevec – Dimač in odpeljal na Racno goro. Druga skupina je bila najštevilčnejša. Ta skupina je odšla 13. 3. 1942 v jutranjih urah po isti poti kot prva. Malo pred odhodom so na streho avtobusa naložili orožje, skrito v vreče. Ko je šofer avtobusa ustavil na Bloški Polici, so pri razkladanju pomagali tudi trije italijanski karabinjerji iz avtobusa. Bilo je očitno, da so karabinjerji vedeli, kaj je v vrečah, ker je pri razkladanju iz avtobusa precej ropotalo, a se za preiskavo niso odločili. Tudi te je odpeljal proti Racni gori Dimač. Že isti dan je prišla še tretja skupina.

Po prihodu še četrte skupine 14. 3. 1942 je bila na Racni gori v Smrekovcu ustanovljena Rakovška četa v sestavi Šercerjevega bataljona. Prisoten je bil tudi Stane Semič Daki, ki je povedal, da bo komandir čete Kovač Slavko – Smeli, komisar čete pa Bavec Tone – Cene. Med 15. 3. in 19. 3. se je pridružilo še nekaj fantov iz Laz, Planine in Rakeka. Rakovška četa je tako štela 34 borcev.

V nadaljevanju je opisana pot borcev Rakovške čete.

Na osnovi dogovora je Franc Kotnik rokopis dal moji ženi Jani, ki si je izposodila pisalni stroj ter rokopis doma pretipkala na matrice, potem pa na ciklostilu razmnožila celotno gradivo. Glede na podatke v Notranjskih listih II je bilo gradivo objavljeno leta 1972 ob 30 letnici Rakovške čete.

Ob 40-obletnici ustanovitve Rakovške čete je bila na Racni gori postavljena spominska plošča.
Napis na plošči: NA TEM MESTU JE BILA V MARCU 1942 USTANOVLJENA RAKOVŠKA ČETA. OB 40-LETNICI KS RAKEK.

Leta 2002 je izšla brošura 60 let Rakovške čete, ki jo je uredil Tone Urbas.

Krajani Rakeka v spomin na ustanovitev Rakovške čete praznujejo svoj krajevni praznik. Vsako leto pripravijo odmevne prireditve z veliko udeležbo. Še posebej so slovesne proslave ob tem prazniku. Ena od teh prireditev so bili tudi smučarski teki v spomin na borce Rakovške čete.

Teki so bili speljani ali od takratnega Kulturnega doma ali pa na koncu Škocjanske ceste pri Gorjupu. Proga je potekala najprej proti Slivicam, nazaj po obronkih pod gozdom, do Del in nazaj preko polja do cilja. Seveda je bilo vedno več kategorij in tudi proga ustrezno dolga. Pri sami organizaciji je večkrat sodeloval tudi Tone Urbas, ki je tudi preskrbel priložnostne medalje.

Tradicija tekov je bila kar dolga, dokler nas ni zapustila sreča in ostali smo brez snega. Tudi sam sem se nekajkrat udeležil teh tekov Rezultat je bil vedno v olimpijskem duhu. Važno je sodelovati.

Spominjam se tekov, ko je bila proga dokaj ledena. S še enim tekmovalcem sva prišla iz smeri Slivice na manjši grič na koncu Škocjanske ceste, kjer sva ugotavljala, kakšno tehniko naj uporabiva, od skrajnosti spust, štanfanje ali smučke na ramo. Tedaj naju dohiti starejši tekač in naju ogovori: » No fantička je padlo srce v hlače?« in se veselo zapodi po strmini. Zgodilo se je neizbežno. Zaradi prevelike hitrosti mu tekaške smuči niso bile v nikakršno pomoč. Z vso hitrostjo je v zavoju pristal sredi velikega grma. “Fantička” sta enostavno preštanfala griček.

Na sliki od leve:

 • Tone Bavec – Cene,
 • Franc Bombač – Zorko,
 • Franc Mekina – Borut,
 • Jože Simšič – Jelen,
 • neznan,
 • Janez Zupančič,
 • Franc Ponikvar,
 • za njim Milan Strle,
 • Vanda Strohsack,
 • Dane Mazi.

Slika je nastala na zaključku tekme, saj imajo vsi že priložnostne medalje.

Slovarček:

 • štanfati: s smučkami tlačiti sneg, se vzpenjati ali spuščati po strmini
 • Dele: področje ob železniški progi Rakeka, znano po Bloudkovi skakalnici

Viri:

 • Franc Kotnik: Kronika občine Rakek med NOB 1941-1945.
 • Tone Urbas: 60 let Rakovške čete, brošura.
 • Notranjski listi II. in III.

Kraj: Rakek
Datum: 1972
Avtor: neznan
Zbirka: Miro Juvančič
Skenirano: 10. 4. 2020
Oblika: 2 fotografiji

3 komentarji leave one →
 1. alojzmazij permalink
  13. 03. 2021 18:44

  Pesem Mirka Rebolja “Rakovški fantje” je že mnogo let stalnica prireditve ob prvomajski proslavi v Cerknici. Združeni zbori jo ob spremljavi Cerkniške godbe pod vodstvom domačih dirigentov zapojemo z velikim zanosom. Žal lani in kot kaže tudi letos prireditev odpade zaradi korone, upajmo na boljša leta, da spet zadonijo tudi “Rakovški fantje” !

Trackbacks

 1. 1944 Kras – Ivan Turšič – Iztok | Stare slike
 2. 1944 Loška dolina – Partizani | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: