Skip to content

1974 Rakek – Vinotoč

1. 04. 2021

V sedemdesetih letih je bil v Domiceljevi kleti vinotoč. Spadal je pod okrilje podjetja Vino, ki je bilo ustanovljeno 1. julija 1947. Sedež je imelo v Cerknici, poslovne prostore pa v Rajčevičevi gostilni in Domiceljevi hiši. Poslovalo je pod firmo »Vino« okrajno gospodarsko podjetje na Rakeku. Z delovanjem je prenehalo leta 1956. Prostore je takrat prevzelo TP Škocjan.

Skladiščili so vino v sodih, pa tudi že stekleničeno. Za vinotoč je skrbel Vatovec. Vatovec je bil vedno v lovski obleki. Prevažal se je na motorju APN, tistem, ki je imel spredaj ščitnike za noge. V Domiceljevi hiši je stanovala moja otroška prijateljica in na dvorišču, po katerem se je prišlo do vinotoča, smo se igrali. Včasih so ostala vhodna vrata odprta. Ne vem ali zaradi zračenja ali kar tako ali pa za nalašč, da nas je klet vabila. Seveda smo šli firbcat. Bilo je hladno, zatohlo in smrdelo je po pijancih. Še debelih, črnih pajkov ni bilo, čeprav vemo, da imajo radi temo in vlago. Trkali smo na sode kot največji poznavalci in že takrat ugotovili, da prazni najbolj donijo.

Malo večji pa so imeli z vinotočem drugačno veselje. Od Gasilske ulice do Trga padlih borcev so med bivšo banko in Domiceljevo hišo stopnice, ki jih je dal narediti Domicelj, da je ljudem skrajšal pot v svojo trgovino. Z Domiceljeve strani je škarpa, vhod na dvorišče, sledi približno meter in pol visok zid, ki ima rob, naprej pa je ograja. Na dvorišču so ob ta zid skladali gajbe, polne praznih vinskih steklenic. Ker je bilo gajb veliko, so segale prav do vrha zidu. Vhod na dvorišče je bil zaprt s kovanimi vrati, ki so bila zaklenjena še z verigo. S stopniščne strani pa se je dalo lepo stopiti na zidni rob in priti do steklenic. Mulci, šestnajst, sedemnajstletni (pa vem kateri, pa tudi ne povem) so hodili po te steklenice, po pravici povedano so jih kradli iz gajb, naslednji dan pa so jih nosili nazaj prodajat. V tistih časih so namreč odkupovali prazne steklenice. Kakršne koli in niti niso bile tako poceni. Se je ni splačalo vreči stran. Nekaj drobiža je bilo. Pijančki so imeli za nov liter, pirovci za kakšno pivo ali pa za cigarete, mulci pa za sladoled.

Slovarček:

  • gajba: zaboj

Viri:

  • Tone Gornik

Kraj: Rakek
Datum: 1974
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: