Skip to content

1937 Rakek – Odkritje spomenika kralju Aleksandru – grb

29. 06. 2021

Slika je nastala 17. oktobra 1937 ob odkritju spomenika kralju Aleksandru I. Zedinitelju na Rakeku. Množica stoji pred železniško postajo. Obrnjena je k spomeniku.

V nadstropju železniške postaje so bila stanovanja. Stanovalci in njihovi prijatelji so si lahko odkritje ogledali z najboljše možne pozicije – stanovanjskega okna. Rakek je bil tega dne slavnostno okrašen z zastavami, cvetjem in zelenjem. Na več mestih je bil obešen »izvleček« grba Kraljevine Jugoslavije. Grb Kraljevine je bil dvoglavi beli orel v letu na rdeči podlagi. Na obeh glavah je imel krono, na prsih pa ščit, na katerem so bili slovenski, srbski in hrvaški grb. Na sliki je le ščit brez orla. Razdeljen je na tri (ne)enake dele: bel križ s po enim ognjilom v vsakem kraku za Srbijo, ščit s petindvajsetimi rdečimi in srebrnimi polji – izmenično za Hrvaško, za Slovenijo pa na modri podlagi tri šesterokrake zvezde Celjskih grofov in navzgor obrnjen srebrn polmesec.

Ob sprejemanju grbov se je zapletlo s slovenskim. Politična odločitev je bila, da v grbu ne bo simbola dežele Kranjske – kranjskega orla. Ustavodajna skupščina je predlagala, da bi v slovenski del grba na modro polje vrisali srebrno peterokrako zvezdo in navzgor obrnjen polmesec. Grboslovci so izrazili dvom o kakršnikoli povezavi zvezde in polmeseca s Slovenci. Rešitev je ponudil poslanec Anton Sušnik in predlagal, tri zlate zvezde grofov Celjskih, ker so bili nekoč gospodarji skoraj vsega ozemlja, ki je tedaj pripadalo Sloveniji. Osemindvajsetega junija 1921 so poslanci kljub nasprotovanju Slovencev podprli grb, kot je na sliki. Da bi se razlikoval od grba Celjskih grofov, so upodobili eno zvezdo zgoraj in dve pod njo.
Tule je pa datumska napaka. Če je lastnik želel zapisati datum, ki je bil predviden za odkritje, je to 5. september 1937. Če je želel zapisati dejanski datum odkritja, pa je to 17. oktober 1937. Kdor dela, greši. Z leti pa tudi spomin postaja kot švicarski sir. Moj že.

Slovarček:

  • ognjilo: Tudi ocilo imenovano, to so tisti štirje C-ji na srbskem grbu. Tja jih je umestil Stefan Lazarević, ko je postal bizantinski vazal leta 1402. So moto, ki je prirejen še iz časa rimskega imperija: »Car Carjev Caruje nad Carji«. Leta 1838 je grb prevzel Miloš Obrenović in od tedaj je neločljiv del srbske identitete. Vendar je pomen izraza “Samo sloga Srbina spasava« (Samo enotnost rešuje Srbe), ki je postalo neuradno geslo srbskega ljudstva, prišel veliko pozneje.
  • Ilirsko gibanje: književno-kulturno in narodno-politično gibanje južnih Slovanov v prvi polovici 19. stoletja
  • Celjski grofje: Najbolj znana in najpomembnejša plemiška rodbina, ki je imela matično posest na območju današnje Slovenije. Leta 1456 so zadnjega moškega potomca Ulrika II. Celjskega umorili v Beogradu. Celjsko posest pa so po krajši vojni in v skladu z obojestransko dedno pogodbo med Celjskimi in Habsburžani prevzeli slednji. Če se ne bi hodil Ulrik tako rad bojevat na jug in bi raje doma delal otroke, bi imeli danes Kneževino Slovenijo.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 17. oktober 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 2. 3. 2021
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. francmazi permalink
    29. 06. 2021 18:20

    Zanimivemu opisu odkritja spomenika, dodajam le še drobec, ki morda ni vsem znan. Kip kralja Aleksandra so postavili tako, da je gledal proti Italiji, meja je bila le dva kilometra stran. Logično bi bilo, da gleda svojo domovino, ne pa da ji obrne hrbet, a v tej pozi je bilo sporočilo. Znano je bilo, da so njegovi atentatorji delovali ob pomoči Italije, ki je ves čas kazala željo po našem ozemlju, kraljev pogled pa naj bi bil usmerjen tja, od koder je prihajala nevarnost za njegovo državo.

Trackbacks

  1. Rakek – kip kralja Aleksandra | Obeležja
  2. 1938 Rakek – Sokolski podmladek pri Aleksandrovem spomeniku | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: