Skip to content

Stari Trg 1960/61 – 7. a razred

15. 07. 2021

Jože Žnidaršič je prišel na šolo zgodaj spomladi leta 1961 in na podoben način poslikal vse razrede od 5. – 8. Takrat sem obiskovala 8. b razred in imam prav takšne fotografije. Prva je bila v taki postavi, kot vidite to, na drugih dveh pa so bili dečki slikani skupaj in deklice skupaj, in to pred tablo. Klopi so bile stare – zapuščina gimnazijcev – mi pa smo bili že učenci osemletke. Učilnice so ogrevali z zelenimi Lutzovimi pečmi na drva. Prostori so bili topli, ne spominjam se, da bi me kdaj zeblo. (Najbrž sem bila vsega vajena in mislila, da tako mora biti.)

Zdaj so to upokojenci – (70 +) vitalni ljudje, ki uživajo sadove svojega dela v jeseni življenja, se ukvarjajo s svojimi hobiji in skrbijo, da bi imeli njihovi vnuki čim lepšo mladost. Večina jih živi v Dolini in mnoga prijateljstva iz OŠ so ostala, ali pa se še bolj utrdila.

Njihova razredničarka je bila Marija Avsec. Domačini so jo klicali tudi Kropinova Marica, ker se je poročila s Kropinovim Jožetom.

V Loško dolino je prišla maja 1952 septembra 1946.1 leta s Štajerske. Poučevala je slovenščino in nemščino že v nižji gimnaziji in kasneje v osemletki. Mene je učila nemščino, učence na sliki pa slovenščino, ker je bil njihov tuji jezik angleščina. Bila je dober strokovnjak na svojem področju. Vse nas je veliko naučila. Ko smo prišli iz Starega trga v srednje šole, smo imeli zelo dobro podlago in marsikateri profesor je vprašal, kdo nas je učil.

Učenci smo jo spoštovali, ker je bil v razredu red, znala nas je motivirati, in če je kdo potreboval dodatno razlago, je to rada storila. Bila je zelo samozavestna in je znala braniti svoja stališča. Imela je hčerko Majo. Takrat je bila stara okrog pet let in jo je vodila s seboj v razred, ker ni imela varstva. (Vrtca še ni bilo.) V začetku nas je šokiralo, ker tega nismo pričakovali, ampak deklica se je usedla v zadnjo klop, poslušala ali pa risala in kasneje je še opazili nismo.

Upokojila se je 1968. leta, zbolela za multiploslkerozo in kmalu  pristala na invalidskem vozičku. Ko je bolezen napredovala, sta zanjo doma do smrti skrbela mož Jože in hčerka Maja. Umrla je okrog 1980. in je pokopana na ljubljanskih Žalah. Njihov dom je v Starem trgu za Tomčevo hišo med Polovnikovo in Gavezovo.

 • Prva vrsta: Franc Kandare, Janez Srpan, Anton Sterle.
 • Druga vrsta: Rajko Kraševec, Ervin Vedenik, Jože Turk.
 • Tretja vrsta: Jaka Prevec, Janez Antončič, Bernard Turk in Milan Levec.
 • Pri peči sedi razredničarka Marija Avsec.

 • Prva vrsta: Marija Janežič, Marija Geršič.
 • Druga vrsta: Elza Antončič, Rada Elmajer.
 • Tretja vrsta: Helena Kočevar, Danica Čampa.
 • Četrta vrsta: Zdravko Bavec, Drago Grl. Brane Baraga.
 • Zadnja vrsta: Janez Kotnik, Ana Žnidaršič, Anica Šepec, Francka Janežič.
Skromen zapis na zadnji strani in zvedave, navihane oči na fotografiji so bili dovolj, da so spomini oživeli in nas vrnili v našo mladost.

Viri:

 • Marija Cerkvenik
 • Bernard Turk
 • Nada Mercina
 • Mika Kocjančič

1Popravek: 10.12. 2021

Kraj: Stari trg
Datum: 1961/62
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Marija Cerkvenik
Skenirano: 16. 6. 2021
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 15. 07. 2021 09:14

  Hvala, da si to zapisala, Tilka. Imeli smo dobre učitelje, ki si zaslužijo, da jih ne pozabimo. Avščevo imam tudi jaz še v posebno lepem spominu

 2. Maja Jontes permalink
  8. 12. 2021 20:34

  Spoštovani,
  vaši opisi so zelo lepi, hvalevredni in zaslužijo vse spoštovanje. Pri delu seveda lahko pride tudi do napak, saj kdor dela, tudi greši….
  Tako je v zg.opisu napačno navedeno, da je učiteljica Marija Avsec (roj. Iglar), to je moja pok. mama, prišla v Loško dolino meseca maja 1952. To ne drži, saj je na takratni nižji gimnaziji Stari trg začela poučevati že 20.09.1946. Lepo pozdravljeni, Maja Jontes

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: