Skip to content

Iga vas 1968/69 – 2. razred

5. 08. 2021

Košnja se je začela. Povsod brnijo traktorji in kosilnice, kmetje hitijo, da bodo v suhem, vročem vremenu čim več sena spravili pod streho. Učenci pa odštevajo šolske dneve in se veselijo zasluženih počitnic. Zopet jih je obiskal fotograf in učenci so čez nekaj dni prejeli skupinsko fotografijo, ki jih bo v življenju spominjala na šolske dni in razredničarko Marto Nardin. Slikali so se na zelenici nasproti šole pred KZ.

Marta Tomažič por. Nardin je bila domačinka doma iz Pudoba. Po končanem učiteljišču v Ljubljani se je v šolskem letu 1960/61 zaposlila na OŠ Stari trg kot učiteljica telovadbe na predmetni stopnji. Tudi mene je učila v osmem razredu. Bolj kot učiteljice, se jo iz tistih časov, spominjam kot atraktivno dekle v lepih oblačilih z dolgimi svetlimi lasmi. V popoldanskem času pa je po urniku, ki ga je določila ravnateljica Justa Krajc, dežurala pri učnih urah v internatu. Naslednje šolsko leto pa je začela poučevati na Podružnični šoli Iga vas. Ko se je poročila, je v šoli tudi stanovala. Rodila je sina Sandija in hčerko Dušanko. 1974. leta se je z družino preselila v Postojno in tri leta učila v Pivki nato pa v Postojni. Leta 1982 je postala pomočnik ravnatelja in to delo opravljala do upokojitve 1995. Najlepše spomine ima na 1. razred v šolskem letu 1974/75 v Pivki. Pravi, da so bili ti otroci nekaj posebnega: učljivi, disciplinirani in zelo dobri organizatorji. Tako so ob zaključku leta sami organizirali zaključno razredno prireditev s programom, ki je trajal eno uro. Marta je bila le njihov gost in poslušalec. Kaj takega si res zapomniš za zmeraj.

Čeprav sem Marto dobro poznala, saj je bila moja učiteljica, vzgojiteljica in sodelavka, nisem vedela, da pesni. Pesmi je začela pisati svojima vnukoma – Klemnu in Anji. Piše pa tudi za odrasle in zadnje čase je posvetila nekaj pesmic pravnuku Lanu. Pesmi je objavljala v Reviji psoriaza – luskavica 2019. To je revija društva psoriatikov Slovenije. Marta Nardin je bila dvajset let predsednica Notranjsko – Kraške podružnice. Z mladimi člani so izdali ilustrirano knjižico Jurček z Martino pesmijo, ki govori o fantku z luskavico. Sedaj je v delu druga knjižica Medved pri Klubu upokojenih učiteljev Postojne in Pivke. 2017 je dobila srebrno občinsko priznanje občine Postojna za dolgoletno delo v društvu psoriatikov in za delo z mladimi.

  • Čepijo: Marjan Lekšan, Marko Fajdiga, Janez Šumrada, Vinko Avsec, Anton Kočevar, Dušan Baraga.
  • Stojijo: Jožica Ravšelj, Jožica Mlakar, Lidija Ponuda, Janja Jana1<> Urbiha, Andreja Buh.

  • Čepijo: Peter Mlakar, Zdravko Avsec, Dušan Trstenjak, Milan Jurkovič, Tomaž Palčič, Jože Strle, Rajko Martinčič.
  • Stojijo: razredničarka Marta Nardin, Branka Kočevar, Ida Debeljak, Irena Drobnič, Marta Bavec.

Vsi so podpisani, tudi Peter Tadič, ki je takrat manjkal.

1

Popravek 17. 3. 2022
Slovarček:

  • sporioza: luskavica
  • sporiatiki: bolniki z luskavico
  • Društvo psoriatikov Slovenije je humanitarna organizacija za pomoč bolnikom s psoriazo.

Viri:

  • Pavla Lavrič
  • Marta Nardin

Kraj: Iga vas
Datum: 1968/69
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Andreja Buh
Skenirano: 16. 6. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: