Skip to content

1922 Cerknica – Quo vadis? 5. del

22. 08. 2021

Neron je bil kvazi pesnik. Tako kot sem jaz pesnica, kadar plevem peso. Edini, ki si je upal pesmi ocenjevati, je bil Petronius, ki pa je bil čisto navaden priliznjenec. Neronu je laskal, da bi take pesmi lahko pisal Ovid, Vergil ali celo Homer, on pa zna boljše. Neronu je takrat šinila v glavo najbolj nora misel. Poklical je prefekta cesarske straže Tigelina in mu dejal, da si je domislil pesem z naslovom »Požar v Rimu«, ki bi se jo dalo tudi uglasbiti, a mu primanjkuje navdiha. Prefektu je naročil, naj zažge mesto.

Gorelo je teden dni. Uničenega je bilo pol mesta, bile so tudi človeške žrtve. Neron pa se je naslajal nad peklenskim prizorom, pisal pesem in si izmišljal melodijo zanjo. V mestu je bilo slišati vzklike: »Smrt Neronu!« Marcus ni bil v mestu. Ko je izvedel za požar, je zajahal konja in oddirjal v Rim. Ligije v njeni hiši ni našel. Na Marcusa se je podrla goreča hiša. Našli so ga kristjani in poskrbeli zanj. Ko se je prebudil, je ob sebi zagledal Ligijo in Ursusa. Oba in ostale kristjane je povabil na svoj dom na Siciliji, kjer bodo varni. Ljudstvo je vse glasneje zahtevalo tiranovo smrt. Ukazal jih je pobiti. Pomiril jih je Petronius, ki so mu zaupali. Obljubil je, da bodo mesto obnovili, cesar pa bo dal vsakemu zastonj žita, vina in olja. Požar je pojenjal in v mestu so se pojavili plenilci. Kradli so, ubijali, pretepali ženske in otroke. Zaradi zahtev po smrti je bil Neron prestrašen. Svetovali so mu, naj se umakne v Grčijo. Tigelin mu je to odsvetoval, ker bi mu kdo drug zasedel prestol, še predno bi prišel do Ostije. Poudaril je, da se bodo ljudje želeli maščevati in si ne želijo ene, temveč tisoč žrtev. Predlagal je, naj za požar okrivi kristjane, ki so sovražniki človeškega rodu, Rima in Nerona. Tako se je zgodilo. Petronius ga je skušal od tega odvrniti. Ni bilo uspešno. Začel se je pogrom nad kristjani, katerih večina je bila že v ječi.

Dandanes je moderna rehabilitacija vseh barab. Malih in malo večjih. Le največjih se še niso lotili. Tako je bil rehabilitiran tudi Neron. Težko je rehabilitirati moža (človek mu ne morem reči), ki je dal ubiti svojo prvo ženo Oktavijo, drugo ženo Popejo je brcnil, ko je bila noseča, dal je ubiti brata Britanika, mater Agripino, potem ko je spal z njo, naročil Seneki, ki je bil njegov mentor, naj stori samomor. Kastriral je najstnika, da se je lahko z njim poročil, zakuril Rim, dal obglaviti ali križati kristjane. Še hudič je bežal pred njim.

Baje je še Tacit napisal, da nihče ne ve, ali je Rim zgorel od požiga ali po naključju. Mesto je imelo ozke ulice. Zgradbe so bile tesno skupaj, imele lesena zgornja nadstropja. Les je bil presušen od vročine. Kuhali so na odprtem ognju. Morda je preskočila iskra … Britanski znanstveniki pravijo, da se je požar začel v Cirkusu Maximus pod Palatinskim gričem, kjer je Neron živel. Trdijo, da pred svojim domom ne bi zanetil ognja, saj bi s tem tvegal, da bo tudi njegovo domovanje pogorelo. Kot tudi je, a je zgradil še lepšo palačo. Ko je požar izbruhnil, je bil cesar v rojstnem kraju Antiumu, današnjem Anziu. Med požarom se je vrnil v mesto in menda celo pomagal gasiti. Ukazal je poskrbeti za brezdomce, ponudil denarne spodbude tistim, ki bi lahko hitro obnovili mesto in uvedel kodekse požarne varnosti. Menda je bil v mnogo pogledih razsvetljen, inteligenten, načitan, pisal je kakovostne pesmi, ljubil slikanje in arhitekturo. Navadnim ljudem je znižal davke, revnim senatorjem je dajal pokojnino. Zdaj si pa sami izberite svojo »resnico«.

Prihodnjič dalje

Enaka kot prejšnje zadnje strani.

Slovarček:

  • Seneka: Neronov mentor. Seneka se je ubil tako, da se je večkrat zabodel. Moral bi izkrvaveti do smrti, a ker je umiranje trajalo predlogo, je zaužil še strup, ki ni učinkoval. Naposled so ga potopili v vročo kopel, ki naj bi mu olajšala bolečine, a domnevajo, da se je zaradi pare zadušil.

Viri:

Kraj: Cerknica (zbirka), Rim (zgodba)
Datum: 1922, prvo stoletje (zgodba)
Avtor: Piotr_Stachiewicz
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica, reprodukcija ilustracije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: