Skip to content

Iga vas 1964/65 – 4. razred

23. 09. 2021

Tudi ta fotografija je nastala ob zaključku šolskega leta. Vsi so nasmejani in dobre volje. Učenci si mislijo, četrti razred smo končali, poslovili se bomo od igavaške šole, drugo leto bomo že na predmetni stopnji v Starem trgu. Pa je ta fotografija kljub temu nekaj posebnega. Te učence je pol leta učila učiteljica Jožica Obreza por. Ožbolt. Ker je šla na porodniški dopust, jih je v drugem polletju poučevala Ivanka Kordiš, ki je takrat neozdravljivo zbolela in si ona niti otroci, ki tako srečno zrejo v svet, niso mislili, da je to zadnja fotografija z učenci v življenju Ivanke Kordiš.

Ivanka Zbačnik por. Kordiš, ena od devetih otrok Janeza in Angele Zbačnik, je bila rojena 24. 11. 1928 v Travniku v Loškem Potoku. Bila je nadarjen, zelo bister otrok in napredna starša sta jo pri učenju podpirala in spodbujala. Želela sta ji lepšo prihodnost, kot je bila njuna. Že pred vojno je končala nižjo gimnazijo v Ljubljani in nato nadaljevala študij na učiteljišču. Stanovala je pri teti in ji za bivanje in hrano pomagala v gospodinjstvu in pri vzgoji njenih petih odraščajočih otrok. Leta 1943 se je vrnila domov k stari mami v Srednjo vas, ker zaradi vojne ni imela pogojev za študij. Njena starša sta bila simpatizerja partizanov in fašisti so jim že oktobra 1941 ob partizanskem napadu na Lož požgali hišo. Zbačnikova družina se je še bolj zavzeto vključila v osvobodilno gibanje. Z vsem, kar so premogli, so pomagali partizanom. Oče Janez je bil čevljar in zakrpal marsikateri partizanski čevelj.

Stari mami je pomagala pri delu na veliki kmetiji, ker je po odhodu moških v vojsko ostala sama. Ni se ustrašila nobenega dela, celo konj, ki so se ga vsi bali, jo je ubogal. Pomagal jima je pri vseh težjih kmečkih opravilih.

Aktivisti OF so jo usmerili na pedagoški tečaj v Dobličah v Beli Krajini, ker je primanjkovalo učiteljev. Postala je partizanska učiteljica. Leta 1944 je šla učit v Bosljivo Loko. Na terenu je spoznala učiteljico Zdenko Slomšek, ki je po vojni učila v Loškem Potoku, in obe sta se iz zdravstvenih razlogov vrnili v Travnik k njeni mami. Po okrevanju se je vrnila v Bosljivo Loko, po vojni pa se je zaposlila na OŠ v Loškem Potoku. Ob delu, v glavnem med počitnicami, je delala izpite in končala učiteljišče ter naredila strokovni izpit.

Po poroki s Francetom Kordišem so še eno leto živeli v Loškem Potoku, kjer se jima je januarja 1951 rodila hčerka Helena, v jeseni istega leta pa so se preselili v Iga vas v OŠ, kjer je Ivanka dobila službo in stanovanje. Tu so živeli do leta 1961, potem pa so se preselili v svojo hišo v Viševek. Leta 1955 je Helena dobila bratca Jureta, 1963 pa še sestrico Matejo.

Pravijo, da je bila rojena učiteljica, polna energije in naprednih idej. Živela je s krajem in bila ves čas razpeta med družino s tremi odraščajočimi otroki in službo, saj je bila poleg učiteljice še vodja šole in mentorica številnih interesnih dejavnosti. Veliko pozornosti je posvečala otrokom z učnimi težavami. Ker je dobro igrala na pianino, je vodila otroški zborček in v večernih urah pripravljala skupino žensk na pevske nastope ob nekaterih praznikih (1. maj, dan žena …). Da so bile proslave v šoli ali pa za javnost čim bolj bogate, so učenci pri dramskem krožku pod njenim mentorstvom naštudirali precej igric in z njimi nastopili. Takrat mladega učitelja Toneta Avsca pa je navdušila, da je poučeval folkloro.

Leta 1965 je zbolela. Ko je že kazalo, da je bolezen premagala, je ponovno zbolela in 3. 11. 1966 stara komaj 38 let umrla in zapustila moža s tremi mladoletnimi otroki.

 • Sedijo: Milena Kordiš, Lidija Plos, Zalka Prevec, Zdenka Lunder in razredničarka Ivanka Kordiš.
 • Srednja vrsta: Ivanka Mlakar, Marjan Mihelčič, Vinko Bavec in Milan Troha.
 • Zadnja vrsta: Vera Strle, Ivan Ravšelj in Milan Gerl.

 • Sedijo: Magda Zadel, Darinka Zalar, Andreja Prosenc in Sonja Hribar.
 • Srednja vrsta: Jaroslav Kibic, Božidar Turk in Vanja Klančar.
 • Zadnja vrsta: Jure Kordiš, Drago Hribar in Franc Kranjc.
Vsi fotografirani so se podpisali in ni jih bilo težko prepoznati. Nekdo od starejših je še dopolnil, kdo so in kdaj je slika nastala – dokumentirano na prvi in drugi strani.

Viri:

 • Vanja Mahne
 • Jelka Mele
 • Jožica Žagar
 • Angelca in Stanko Rus
 • Janez Debeljak: PLENKAČA PESMI POJE

Kraj: Iga vas
Datum: 14. 6. 1965
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Vanja Mahne
Skenirano: 4. 8. 2021
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  23. 09. 2021 18:46

  Bojan,žal nekaj dni ne morem podeljevati všečkov. Ne vem vzroka, ali lahko pomagaš?

  • Anonimno permalink
   23. 09. 2021 18:49

   Za pomoč prosim Lojze Mazij

   • bojans permalink
    24. 09. 2021 07:21

    Navadno pomaga, če pobrišemo piškotke in zgodovino brskanja. V brskalniku pritisni kombinacijo tipk CTRL + Shift + Del, odpre se okno za brisanje. Izberi časovni obseg “Vse/Od začetka” in odkljukaj vsa okenca razen “nastavitve strani” (ta opcija je samo v Firefoxu). Nato “Počisti zdaj/Izbriši podatke”, malo počakaš, zapreš brskalnik in ga ponovno odpreš. lpb

Dodajte komentar

%d bloggers like this: