Skip to content

1912 Cerknica – Bolgarski propagandni letak

24. 09. 2021

Na sliki je bolgarski propagandni letak iz leta 1912. Na njem so zavezniške države Balkanske lige s svojimi predstavniki in zastavami. Prvi z leve je črnogorski vladika Nikola Petrović Njegoš, za njim srbski Miloš Obrenović Peter I. Karađorđević 1 , nato bolgarski Ferdinand I. Maximilian Karl Leopold von Saxe-Coburg-Gotha in slednji Konstantin I. grški.

Bolgarska liga je bila vojaška zveza med Srbijo, Črno goro, Bolgarijo in Grčijo. Na srbsko pobudo so jo ustanovili leta 1912. Še isto leto so napovedali vojno Osmanskemu cesarstvu, kar je vodilo v prvo balkansko vojno. Namen zveze je bil dokončen pregon Osmanov z Balkanskega polotoka in razdelitev ozemelj. Zveza je razpadla že leto po ustanovitvi, ko so se zmagovalke prve balkanske vojne sprle glede delitve Makedonije. To je vodilo v spopad in drugo balkansko vojno. V tej so se zoper Bolgarijo borile vojaške sile Srbije in Grčije. Pridružile so se jim še sile Romunije in Črne gore. To je izkoristil Osmanski imperij in samostojno napadel Bolgarijo. Vojna je trajala od 29. junija 1913 do 10. avgusta 1913. Tega dne je bil namreč podpisan mirovni sporazum v Bukarešti, za katerega je zaprosila Bolgarija.

Napis v bolgarščini »Съединение прави силата« in francoščini »L’union fait la force« pomeni »Enotnost je moč«. Reklo je prisotno v mnogih državah: Bolgariji, Belgiji, Haitiju, Boliviji, Gruziji, Kanadi, Grčiji, Nizozemski in še nekaterih drugih. Belgija je pričela geslo uporabljati po revoluciji leta 1830, najprej v francoski obliki »L’union fait la force«. Ko je nizozemščina pridobila enak status kot francoščina, so uporabljali moto »Eendracht maakt macht«. Bolgarsko državno geslo se je pojavilo kmalu po osvoboditvi Bolgarije leta 1878. Povzeli so ga po belgijskem in obdržali do leta 1948.

Letak so natisnili v fotografskem studiu Atelier de Sandalo, Brünn (Brno, Češka). Podjetje je bilo ustanovljeno konec 19. stoletja. Glavna dejavnost je bila portretna fotografija. Ko je atelje prevzel Rudolf de Sandalo, je začel sodelovati z arhitekti, ki so projektirali stavbe v tako imenovanem novem stilu. Atelje je postal svetovno prepoznaven po fotografijah uporabne arhitekture. Fotografijo letaka smo našli v zapuščini Cerkničana Jerneja Malovrha.

1Popravek 25. 9. 2021.

Viri:

Kraj: Brno, hranimo v Cerknici
Datum: 1912
Avtor: Fotografski studio Atelier de Sandalo
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. 24. 09. 2021 08:34

    Joj, kje si bila, Ivanka, ko sem zaradi balkanskih vojn v šestem razredu pridelala sramotni cvek in učiteljičino vesoljno zgražanje?… Ne prej ne potem nisem vstajala ob pol šestih, da bi se učila presneto zgodovino balkanskih vojn in popravila tisti cvek!

  2. Anonimno permalink
    24. 09. 2021 08:54

    Zaveznico Srbijo predstavlja na sliki Peter I. Karađorđević, ki je bil srbski kralj od leta 1903.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: