Skip to content

1928 Dubrovnik – Kralj Peter na straži

17. 10. 2021

Razglednica s prestolonaslednikom Petrom, ki čuva Jadran. Kako zavzeto je to počel, se je izkazalo leta 1941.

Rodil se je leta 1923 v Beogradu, umrl 1970 v Denverju, Kolorado, ZDA. Bil je najstarejši sin ubitega kralja Aleksandra I. Zedinitelja. Ob očetovi smrti je bil še mladoleten, zato je vladal regent knez Pavle Karađorđević. Kralj je postal 27. marca 1941, ko so ga pučisti generala Dušana Simovića oklicali za polnoletnega. Ob napadu sil osi na Jugoslavijo je zbežal v Kairo in nato v London. Leta 1943 mu je AVNOJ prepovedal vrnitev. Leta 2013 so posmrtne ostanke Petra II. in njegove družine pokopali v cerkvi sv. Jurija na Oplencu, Srbija.

Številne pomorske in tudi kopenske države so imele organizacije, ki so propagirale in utrjevale pomorsko zavest. Skušale so spodbuditi zanimanje za morje in mornarico. Po podpisu Rapalske pogodbe je bilo stanje v kraljevi mornarici katastrofalno. Ladje so bile zastarele, primerne za odpad in še malo jih je bilo. Nekaj italijanskih ladij pa je ostalo pred Splitom, ki je bil poln beguncev, zato se je začela porajati ideja, da država potrebuje lastno vojno mornarico za zaščito Jadrana. Skupina zagnancev je ustanovila iniciativni odbor za ustanovitev društva, ki bi zbiralo denar za nabavo podmornice. Ustanovitvena skupščina Jadranske straže je bila 19. februarja 1922. Septembra naslednjega leta so zaprosili kralja, naj prestolonaslednik Peter postane častni pokrovitelj Jadranske straže. Kralj se je strinjal.

Oblastni odbor Jadranske straže je v namen propagande in zbiranja sredstev izdajal razglednice s podobo Petra II. v različnih uniformah, lokacijah in vlogah: mornarček, vojaček itd. Stale so en dinar.

Izdajatelj razglednice, kot že povedano, je bila Jadranska straža. Napisana je bila 13. septembra 1928. Na pošti v Beogradu so pritisnili žig dva dni kasneje. Pripotovala je v Cerknico pri Rakeku. Na zadnji strani je tudi natisnjen napis: »Čuvajmo naše more! More je put, koji vže našu državu sa čitavim svetom.« (Čuvajmo naše morje! Morje je pot, ki veže našo državo z vsem svetom.) To geslo je bilo tudi na vseh simbolih Jadranske straže. Na pisemskem papirju je bil vodni znak z navedenim geslom.

Kraj: Dubrovnik
Datum: 1928
Avtor: Jadranska straža (založnik)
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: