Skip to content

1973 Nova vas – Sindikalni MPZ Novolit

10. 11. 2021

Kot smo že pisali, je bilo jeseni 1971 po sindikalnem občnem zboru Novolita v Novi vasi, kot običajno veselo. Klobasa, pol litra na člana in jeziki se razvežejo. Kmalu je zadonela ubrana pesem. Prisluhnil je tudi tov. Plazar, takratni direktor Gramexa Ljubljana, v okviru katerega je posloval Novolit Nova vas. Takoj je podprl že dolgo tlečo idejo, da bi pri tovarniškem sindikatu ustanovili pevski zbor. Kaj pa pevovodja? Kot se je takrat večkrat zgodilo, je direktorju rešitev prišepnil njegov službeni šofer. Ta je pel pri moškem zboru DPD Svoboda na Škofljici, ki ga je vodil Srđan Ribarović. Tega vprašajte, je predlagal. Srđan je pristal in 17. decembra 1971 je bila takoj po šihtu organizirana prva vaja.

Električni harmonij so si fantje izposodili v šoli, prostor za vaje pa so dobili v tovarniški jedilnici. Vaje so bile organizirane ob sobotah popoldne ali zvečer, če je bila potreba, pa je Srđan prespal v Novi vasi in dodal še vajo v nedeljo zjutraj. Pevci, ki so bili poleg zaposlitve tudi kmetje, so malo prej opravili pri živini, tisti ki so peli pri cerkvenem zboru, pa so tudi ujeli deseto mašo. Za finančna sredstva je prva leta skrbel Novolit, saj je bila večina članov zbora zaposlena v tej tovarni. Za take potrebe je takrat skrbel sklad skupne porabe. Kdo se še spomni teh računovodskih postavk!? V naslednjih letih je zboru finančno pomoč primaknila tudi v Novi vasi delujoča Kovinoplastika Lož, Krajevna skupnost Bloke in Kulturna skupnost Cerknica. Veliko so pevci prispevali tudi s svojim trudom in iznajdljivostjo. Nekaj sredstev so dobili na račun nastopa v TV oddaji “Ljudje in zemlja” ter dveh radijskih oddajah “Koncert iz naših krajev”. Kupili so si svoj električni harmonij in ga ni bilo treba za vsako vajo fehtati v osnovni šoli.

Zbor je pod skrbno Srđanovo dirigentsko roko hitro napredoval. Glasbeno predizobrazbo je imel le France Škrabec, ki je še med vojno obiskoval klasično gimnazijo v Škofovih zavodih v Ljubljani. Kvalitetni gimnazijski zbor je takrat vodil skladatelj in zborovodja Matija Tomc. S tem zborom je France nastopil tudi na Radiu Ljubljana. Njegovo glasbeno predznanje in talent, ki ga je podedoval po mami, cerkveni pevki, je Srđan hitro opazil in ga postavil za pomožnega dirigenta. Če njega slučajno ni bilo, je France zapiskal v intonančno piščalko in vodil petje. Note so pevci rabili več ali manj le za učenje besedil. Kljub temu so na Gramexu v Ljubljani kopirali note za vsakega pevca posebej. Če sem si prav zapomnil Francetov podatek, se je takratnemu kopirnemu stroju reklo šapirograf.

Zbor je torej vadil in prvič nastopil v domači dvorani TVD Partizan v Novi vasi 14. maja 1972. Programa še ni bilo za cel nastop, zato je Srđan pripeljal še Moški zbor DPD Svoboda s Škofljice, ki ga je tudi vodil, in harmonikarje tega društva. Led je bil uspešno prebit. Na prvem samostojnem koncertu, ki ga je zbor organiziral 6. maja 1973 v domači dvorani, je zbor izvajal že 16 skladb, od slovenskih narodnih in umetnih pesmi, partizanskih napevov, do dalmatinskih in ruskih pesmi. S solističnimi izvedbami so se že izkazali pevci Viktor Simčič, France Škrabec, Tone Urbas in Miro Lah. S tega nastopa je tudi današnja slika. Na tem koncertu je zbor nastopil v novih svečanih oblekah, ki jih je izdelalo podjetje Kroj Ljubljana. S takratnim direktorjem Novolita Dragom Anzeljcem so se pevci dogovorili, da bodo udarniško nakladali odpadne odrezke od lesno cementnih plošč, ki jih je s traktorsko prikolico razvažal na okoliška odlagališča Županov Jože od Fare. Za lon je Novolit poravnal račun za obleke.

K hitremu napredku zbora je poleg discipline pevcev pripomogel tudi Srđanov dostop do njih. Tudi če niso še v celoti osvojili skladbe, je iz njih izvlekel največ, kar se je dalo. Na enem prvih nastopov je skozi luknjo v zavesi iz zaodrja špegal Janez Ravšelj iz Viševka, član zbora Svoboda iz Loške doline. Kot pevec z dolgoletno prakso je po nastopu komentiral: “Kot sem jaz videl, je ta hudič od Srđana Bločane menda kar hipnotiziral, da so tako dobro speljali!”

Z dirigenti, zborovodji, pevovodji ali kakor jih že imenujemo, imam tudi sam po petdesetih letih zborovskega petja nekaj izkušenj. V času nastanka te slike sem pel pri Primorskem akademskem zboru Vinko Vodopivec v Ljubljani. Pripravljali smo se za nastop na velikem mednarodnem tekmovanju v Montreuxu v Švici. Naš program se je začenjal z Gallusovo “Pripravite svoja srca”. Skladba – motet, traja manj kot minuto. Vaj ni bilo ne konca ne kraja. Poleti smo šli še za deset dni na intenzivne vaje v študentski tabor v Ankaran. Izkušeni dirigent Brane Demšar je obljubil, da če bomo na koncu teh vaj znali uvodno pesem in ostali dve kot se spodobi, bo šel v dirigentski obleki z metuljčkom vred do vratu v morje. “Prisilili” smo ga, da je to tudi storil. Tik pred odhodom v Švico je z nami opravil vajo še takratni dirigent Slovenske filharmonije prof. Oskar Danon. Kot bi rekel Janez Ravšelj, gotovo nas je hipnotiziral. V Montreuxu smo zasedli drugo mesto, se izvili iz hipnoze, in na ta račun ob povratku domov izpraznili nekaj flaškonov, ki smo jih imeli spravljene v bunkerju avtobusa in se jih nismo dotikali do konca nastopa.

Na prvem samostojnem koncertu so v Novi vasi nastopili:

Prva vrsta:

 • Lojze Lavrič, Metulje, 1. tenor
 • France Zakrajšek, Runarsko, 1. tenor
 • France Anzeljc, Hudi Vrh, 2. tenor
 • Tone Rudolf, Velike Bloke, bariton
 • Tone Urbas, Volčje, bas
 • Srđan Ribarović, zborovodja
 • France Lipovec st., Nova vas, bas.

Druga vrsta:

 • Viktor Simčič, Nova vas, 1. tenor
 • Elo Mišič, Hudi Vrh, 1. tenor
 • Tone Oražem, Runarsko, 2. tenor
 • Franc Šivec, Mramorovo, 2. tenor
 • Lado Štrukelj, Nova vas, bariton
 • France Škrabec, Nova vas, bariton
 • Ivan Turk, Nova vas, bas
 • Miro Lah, Veliki vrh, Ljubljana, bas.

Z zborom so se slikale tudi Milka Urbas, Iva Štrukelj in Ivica Škrabec, soproge pevcev, ki so pomagale pri organizaciji koncerta. Napovedovala sta osnovnošolca Irena Škrabec in Franci Turk. V odmoru sta na harmoniko igrala Mojca Škrabec in Viktor Jerič, ki ju ni na sliki.

Danes sta od pevcev – lahko bi rekli prvopristopnikov, živa še France Škrabec in Franc Šivec, ki živi v Žimaricah. Sam sem se temu zboru pridružil jeseni 1976 po končanem študiju, odsluženi vojaščini in poroki. Z urejenimi generalijami torej!

Slovarček:

 • fehtati: prositi
 • lon: plačilo
 • špegati: opazovati na skrivaj

Viri:

 • France Škrabec, Nova vas
 • Koncertni list nastopa 6. 5. 1973

Kraj: Nova vas
Datum: 6. 5. 1973
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 23. 9. 2021
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: