Skip to content

1920 Loška dolina – Na Klance použa vintat …

9. 11. 2021

Glede na oblačilih bi slika sodila nekam v dvajseta leta 20. stoletja, avtor je skoraj zanesljivo Bizarjev Cene – Vinko Bavec, ki je tudi na sliki, kdo so ostali, pa izvemo iz zapisa Ivanke Janežič. Tudi ta slika je namreč iz enega od njenih albumov.

Sodeč po domačijskih imenih so ti mladi ljudje iz različnih vasi v Loški dolini, za enega je lastnica slike sama napisala, da je iz Iga vasi.

Kaj jih je pripeljalo skupaj, lahko le ugibamo. Ljubezen? Kak množični dogodek? Žegnanje ali veselica, kjer se je plesalo polko, valček, čotiš-polko in zibenšrit? …

Ajns-cvaj-draj, ajns-cvaj-draj, mačka ima riep nazaj…!?

So znali použa vintat, kakor so ga ob žegnanju na Klancah, ko goduje sveti Pankracij? Tja so hodili plesat tudi Jezerci … Vsakič se je v nekem trenutku kdo spomnil: “Griemo použa vintat!” pa so se ob muziki prijeli za roke, naredili kačo, ki se je začela zvijati v polža, in ko je je zmanjkalo, se je vrsta začela zvijati na koncu v drugo smer in tako naprej … Še ko nihče več ni vedel za ta ples oziroma družabno igro, so se starci ob omembi Klanc smehljaje vedno znova spominjali: “Pr Potuonǝ so použa vintalǝ!” … Tile so ravno prav stari za kaj takega in še na pare so za druge plese – vendar pa okolje na sliki ni videti ravno veselično.

Posedli so na tla pred košato smreko in dekleti ob strani sta si z nje odlomili vsaka eno vejico, da bo slika zanimivejša. V ozadju se vidi travnik ali košenina in nekaj grmovja. Je morda čisto tam zadaj gozdnato pobočje? Racna gora?

Stranski dekleti sta oblečeni v enako krojena temna predpasnika, srednja pa v belega. Dva fanta imata zanimivi pokrivali – eden nekaj kot avstro ogrsko vojaško kapo, drugi pa nekakšno “šapko”; zraven nosi metuljčka. Zanimivi so ovratniki na dekliških oblekah – eden majhen, ljubko zaokrožen, druga dva čipkasta. Na dveh oblekah, ki se obe zapenjata spredaj na prsih, se vidijo gosto našiti gumbi, na dvojih rokavih pa naborek oziroma čipka. Čipka je tudi na robu belega predpasnika, na temnih dveh pa zanimiva široka obroba z zalikanimi gubami. Sta Joškova Micka in Janezkova Alenčka imeli isto šiviljo? Sta si namenoma dali sešiti enaka predpasnika? Je katera od njiju šivilja? Sta v sorodu? … Lasje deklet so videti sveže nakodrani z vročimi kleščami in speti na zatilju. Priložnost, ob kateri so se fotografirali, je bila nedeljska, če ne kar praznična, saj imata dve dekleti na prsih pripeta šopka iz lista in cvetov primule. Srednje dekle ima obute dobro okovane visoke čevlje z vezalkami, njene roke pa kažejo, da ni ravno kakšna brezdelna gospodična, pač pa ima “zvesto srce in delovno ročico”. Na drugem podplatu, ki kuka izpod krila, se zdi, da se držijo šplate blata ali pa so templavci.

 • Jožkova Micka (Vrhnika?)
 • Janeževa Angela (Vrhnika?)
 • Kosmač iz Iga vasi
 • Janezkova Alenčka (Knežja njiva?)
 • zad stoji Bizarjev Cene (Markovec)

Tretji fant ostaja neznan, kakor bi brez zapisa Ivanke Janežič ostali neznani tudi vsi ostali. Glede na domačijska imena, kolikor jih poznam, sem dodala ugibanje iz katere vasi bi lahko ti čedni judje, ki so pozirali Vinku Bavcu nekega lepega dne, ko listje še ni bilo čisto zeleno in trava še ne velika. Je bila velika noč?

Zadnjo stran slike so najbrž kakšne otroške s tintnim svinčnikom pobarvale modro.

Slovarček:

 • šplata: plast
 • čotiš-polka: vrsta plesa
 • zibenšrit: vrsta plesa
 • vintat: zvijati
 • tǝmplauc: templjavec, kos usnja za krpanje podplata
 • ajns-cvaj-draj, ajns-cvaj-draj, mačka ima riep nazaj: besedilo ponazarja ritem plesa zibenšrit

Kraj: ni znan, domnevno nekje v Loški dolini
Datum: ni znan, domnevno okoli 1920
Avtor: Vinko Bavec
Zbirka: dr. Vladimira Janežič
Skenirano: 18. 6. 2020
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. 15. 11. 2021 16:16

  včasih so plesali tudi “poušter tanc” !

 2. 15. 11. 2021 19:54

  Joj, prav imate. Tega sem še jaz plesala, pa sem čisto pozabila. Hvala, da ste omenili tudi ta ples!

  • 16. 11. 2021 15:33

   ja Milena, tudi jaz sem ga plesala, na počitnicah pri babici v Iga vasi !

Trackbacks

 1. 1924 Markovec – Znani obrazi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: