Skip to content

1924 Cerknica – Kovček za klarinet

24. 11. 2021

V letu 1924 je bil pri takratnem Gasilskem društvu Cerknica ustanovljen godbeni odsek, katerega delo so določala pravila, ki so se ohranila do danes. Po drugi svetovni vojni je delo omenjenega odseka nadaljevala Cerkniška godba, ki bo čez tri leta tako praznovala stoletnico obstoja.

Svoje prve inštrumente so gasilci in godci kupili pri firmi Guido Bardelli (morda tudi Giuseppe Bardelli) v Trstu. Ti inštrumenti so prišli v Cerknico 8. decembra 1924.

Po letu 1975 v takratni Jugoslaviji in tudi v sami Sloveniji ni bilo glasbenih trgovin. Tudi drobni material za inštrumente smo morali zato kupovati pri sosedih v Italiji. Tone Urh, ki je že tedaj vodil delo godbe, mi je naročil, naj grem po jezičke za klarinet in lire kupit v trgovino Bardelli v Trst.

Tam me je stregel prodajalec, iz ozadja pa je prišel starejši gospod. Pozanimal se je, od kod prihajam. Gospod je bil živahen, prej manjše postave, ne presuh, plešast in prijazen. Povedal sem mu, da sem iz Godbe Cerknica. Ta stari možakar se je takoj spomnil in se pohvalil, da je prav on, torej takrat že pred več kot 50 leti, prodal instrumente za našo godbo.

V arhivih Godbe Cerknica hranijo etui (kovček za klarinet) iz tistega davnega leta 1924.

V kroniki Godbe Cerknica sicer piše, da so bili inštrumenti kupljeni pri Bardelli Giuseppe, vendar je napis na pokrovu kovčka nedvoumen. Očitno so bili kupljeni pri Bardelli Guido.
V Trstu, na Via Milano 15, danes ni več trgovine z glasbenimi inštrumenti.

Slovarček:

  • lira: majhno stojalo za knjižice koračnic, ki jih imajo godbeniki pripete na svojem inštrumentu, flavtistke pa pripete na podlahti.

Prispevek je napisal: Tone Urbas.

Kraj: Cerknica
Datum: 8. 12. 1924
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Godba Cerknica
Fotografirano: 29. 10. 2021
Oblika: fotografija predmeta

No comments yet

Dodajte komentar

%d