Preskoči na vsebino

1904 Avio – Izlet na grad

4. 06. 2022

Razglednica je italijanska. Slika je bila posneta pod gradom Castello di Avio. Bom kasneje razložila, po čem to sklepam.

Na sliki je vesela druščina, ki v gozdiček ni prišla grabit listja za steljo. Privoščili so si nedeljski izlet ali pa izlet kar tako. Z njimi je duo »Vesela ventilčka« s harmoniko in kitaro. Ne manjkajo steklenice. Vino daje moč pri delu in hoji navkreber. Včasih pa tudi pogon na vse štiri, kadar pijanec več ne more po dveh. Moč in energijo daje tudi čokolada, ampak to je za otroke. Da bi bili zmatrani, ni videti. Verjetno so šele na pol poti do gradu. Do vrha bodo spili vse, za nazaj bo pa žeja. Čevlji so pohodni in umazani. Pohodne so tudi palice. Na sliki iz leta 1909 v Slovenskem etnološkem slovarju imajo gorski vodniki iz Trente prav take – lesene in s kovinsko špico.

Grad Avio (ali grad Sabbionara) je eden najbolj znanih in najstarejših utrjenih spomenikov v Trentinu. Nahaja se v zaselku Sabbionara d’Avio. Notranjost je poslikana s freskami iz veronske šole. Grad je leta 1977 podarila grofica Emanuela di Castelbarco Fondu Ambiente Italiano, ki ga upravlja in vzdržuje.

Sliko z obvestilom je nekdo od nekod nekam prinesel, saj znamke nima (sedaj pa je pri meni). Sporočilo je napisal 24. julija 1909.

Miloš je le malo dvignil prilepljeni del za potrebe slikanja. Toliko, da je videti, da je spodaj razglednica. Jaz sem kuhala makarone in na pari odlepila ves zapis. Moram priznati, da je lepilo odlično. Papir se je odlepil, lepilo je ostalo in ravno tako ni videti napisa na razglednici. Na žigu je videti, da je bila prvotna razglednica poslana iz Avia. Na sprednji levi strani mi je uspelo odkriti datum 6. 4. 1904. Na desni je tudi zapis, ki se ga ne da prebrati. Napisal pa ga je en Carlo.

Viri:

Kraj: Avio, Italija
Datum: 6. april 1904
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 4. 3. 2022
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar