Skip to content

1956 Nova vas – Plesni nastop

6. 07. 2022

V centru Nove vasi, pred stanovanjsko Kovačevo hišo, se je nekoč, recimo leta 1956, odvijala prireditev. Mogoče so praznovali novo nastali praznik dan borca – 4. julija. Letnico prireditve ugibamo, ker na mali slikici žal ni nič zapisano. Skoraj zagotovo ni šlo le za praznovanje ob zaključku šolskega leta, saj je preveč slovesno, glede na množico nastopajočih in gledalcev. Največja možnost je praznovanje za 25. maj – dan mladosti. Nekateri se spominjajo, da so se pripravljali po vseh okoliških šolah in verjetno tukaj v Novi vasi pripravili skupinsko praznovanje. Fantje se spominjajo, da so dobili vsi enake športne kratke hlače in majice za izvedbo telovadnih vaj. Nastopat so šli enkrat celo v Koper, pa spet drugič v Ljubljano. Tam je imel vsak nastopajoči na tleh zarisan svoj prostor.

Prva stvar, ki pade v oči, je jugoslovanska zastava, ki je plapolala v ospredju. V hrbet vidimo delček gledalcev, ki so čez veliko dvorišče gledali dogodek. Poleg izjemno velikega števila plesalk vidimo na desni še moški pevski zbor, ki čaka na nastop. Prav tako otroci v belih srajčkah. Na ganku in tudi pod njim pa tudi veliko gledalcev, skratka velik dogodek.

Vse pa se je dogajalo pred veliko stanovanjsko Kovačevo hišo. Hišo, ki je imela velik lesen balkon, oziroma gank. V spodnjih prostorih so bili zadružni prostori. Ob sami hiši je bila kovačija. Milenin oče je bil kovač, vsa družina je v hiši tudi stanovala. Tu se je podkovala živina, izdelovala kolesa oziroma kovinski deli za vozove in izdelovalo razno orodje. Za vse je imela zasluge zadruga. Pred hišo je stalo korito za napajanje zadružne živine. Še prej je bil tu velik vrt z zelenjavo in Modičevo hišo. Na dvorišču so mleli žito, tu so vezali seno v bale, tu se je odvijal odkup živine in z njim povezane velike kolone čakajočih kamionov. Na desni strani se vidi še Borovčev skedenj.

Zelo veliko število deklet v enakih oblekah in z žogicami v rokah je izvajalo plesno točko. Marija, kot ena izmed nastopajočih predvideva, da jih je plesa naučila učiteljica telovadbe v osnovni šoli Nova vas Slavica Casol. Kje so dobili toliko enakih oblek, se ne spominja. Zasluge je imela vsekakor šola, mogoče celo na državni ravni. V spominu ji je ostalo še nekaj zanimivega. Beseda “nebesa”, ki so bila omenjena v eni pesmi. Ena sama nezaželena beseda za tiste čase je povzročila nemalo kritik. Ustvarila več pozornosti, kot ves trud in delo, ki so ga v nastop vložili nastopajoči in organizatorji.

Viri:

 • Marija Debevec
 • Miro Kraševec
 • Milena Petrič
 • Vojko Dobrin
 • Ludvik Anzeljc

Kraj: Nova vas
Datum: 1956
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Marija Debevec
Skenirano: 28. 3. 2022
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. francmazi permalink
  6. 07. 2022 13:01

  Letnica prireditve je pravilna. Sodelovali smo tudi člani TVD Partizan Rakek z vajami na bradlji. V Novo vas smo se pripeljali s kolesi, spominjam se množice nastopajočih in gledalcev. Ljuba mi je fotografija neznanega avtorja mojega nastopa s stojo na bradlji, na katere hrbtno stran sem takrat napisal “Spomin z nastopa v Novi vasi 1.7.1956.To je moja prva tezna stoja”. V spominu mi je ostal tudi ravnatelj šole v Novi vasi Čebohin (imena se žal trenutno ne spomnim), ki je z opazno avtoriteto uspešno vodil prireditev.

 2. alojzmazij permalink
  6. 07. 2022 21:02

  Dolgoletni ravnatelj v Novi vasi je bil France Čebohin. Skupina moških v belih srajcah so bloški zadružniki, ki so s svojim direktorjem Karlom Mazijem na čelu na tej prireditvi tudi izvajali skupinsko telovadno vajo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: