Skip to content

1945 Unec – Trimesečni gospodinjski tečaj

5. 07. 2022

O d l o k

o otvoritvi tromesečnega gospodinjskega tečaja na Uncu pri Rakeku. Glede na dopis OOOF za ljubljansko okrožje oddelek za prosveto št. 2558/1 z dne 28. 11. 1945 in krajevne potrebe

odobravam …

Premožnejše družine so pred drugo svetovno vojno pošiljale svoje hčerke v gospodinjske šole, kjer so se učile kuhanja in omike. Tako Štacnar v Dnevniku 15. novembra 1938 zapiše:
Z Ivanko (hčerko op. Perko) šel v Kmetijsko-gospodinjsko šolo na Malo Loko. Šle tudi Skotova Rezka in Gregoricova Slavka.

Šola je trajala 11 mesecev. Za vzgojo deklet so v Ljubljani skrbele tudi Uršulinke. Vendar je bilo tovrstnega izobraževanja deležna le manjši delež deklet. Ostala dekleta so se gospodinjskih veščin učile od svojih mam in starih mam.

V povojnem obdobju si je oblast zadala nalogo, da bodo izobrazili čim več deklet in žena, in tako so tudi na Uncu v zimi 1945/46 organizirali trimesečni gospodinjski tečaj. Za odobritve tečajev in seveda tudi učnega načrta je bilo pristojno Ministrstvo za prosveto Narodne vlade Slovenije. Zanimivo bi bilo spoznati podrobnosti, saj je gospodinjski tečaj potekal v obdobju velikega pomanjkanja vsega, kot je to v navadi povsod po svetu med vojnami in prvih povojnih letih. Takrat je bilo vse na karte, pa tudi če si jih imel, vseeno nisi dobil vsega. Tudi če so imele malo privilegijev pri dobavi sestavin, so morale vseeno “cuprati”, da je kaj pametnega ratalo.

Tu je odlok v celoti:

Narodna vlada Slovenije
Ministrstvo za prosveto
Štev. 12553/1
Ljubljana dne 1. decembra 1945
Otvoritev trimesečnega gosp. tečaja na Uncu pri Rakeku

O d l o k

o otvoritvi tromesečnega gospodinjskega tečaja na Uncu pri Rakeku. Glede na dopis OOOF za ljubljansko okrožje oddelek za prosveto št. 2558/1 z dne 28. 11. 1945 in krajevne potrebe

o d o b r a v a m

otvoritev tromesečnega gospodinjskega tečaja na Uncu pri Rakeku. Učni načrt je predložiti ministrstvu prosvete v odobritev.

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

V obvestitev:
1. Krajevnega NOO Unec
2. Krajevnega AFŽ odbora Unec pri Rakeku
3. OOOF za ljubljansko okrožje
Minister za prosveto:
dr. Ferdo Kozak

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Okrajni I. O. Notranjsko Rakek
Odsek za prosveto – razdelek za šolstvo

Predmet zgoraj

Krajevnemu narodnemu odboru
U n e c
v vednost.

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

Poročevalec:
/Andolšek Stanko/
Okrajni šolski nadzornik:
/Jerala Jože/

Viri:

 • Ivan Puntar – Štacnar: Dnevnik 1923-1943. Moje delo, doživetja in pogledi.

Kraj: Unec
Datum: 1945
Avtor: –
Zbirka: Zgodovinski arhiv Ljubljana
Fotografirano: 18. 4. 2007, Franc Perko
Oblika: datoteka

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  5. 07. 2022 08:24

  Zanimiv dokument iz davno minulih časov. Kako z odloki vplivati na znanje in miselnost ljudi! Dokument je zanimiv predvsem zato, ker predvideva nekakšno ponovno oživljanje, za tiste čase, “nazadnjaških” (dekadenca) ostalin “bivšega režima”. Tudi novodobne mladinke naj bi se, po vzoru vzoru nekdanjih gospodičen, učile – gospodinjstva! Da jim ne bi bilo treba le ” “cuprati”, da bi kaj pametnega ratalo”. No, povsem drugo vprašanje pa je, kako danes pojem gospodinjstva razume (in vrednoti) aktualni minister za prosveto…

 2. 5. 07. 2022 08:28

  Kuharski recepti so bili v praksi že pred vojno dovolj skromni (kumarčna juha recimo, pa zeljne krpice) po njej seveda še bolj. A so se ženske na tečajih vseeno naučile postopkov priprave, gospodarne rabe živil, sestave jedilnikov – malo tega, malo onega.

  Zanimivost: Leta 1947 je pri založbi Knjižna centrala izšla brošura 150 preizkušenih kuhinjskih receptov, ki jih je “po lastnih izkušnjah spisala M.Ulčar, kuharica” in v njej najdeš vse sorte eksotične dobrote od pečenke a la manu do poljske solate, ajvarja, brizganih štraub in gospodinjskih jajc. Bolj za sline kot za resno rabo – a kdo ve?

  Skoraj hkrati s prvo pri Mohorjevi v Celju izide podobna knjižica R.Pucelj 220 receptov, kuharska knjiga. Ta ponuja na primer juho iz telečjih ostankov, fridatne klobasice, sladko zelje s kislimi jabolki, škofov kruh, diplomatski čaj in podobno.

  Leta 1953 pri Kmečki knjigi pride na dan Praktična kuharica Pavle Zakonjšek, in to četrta izdaja. Ta je zakon še zdaj. Ponuja 203 jedilnike, ki se zaključijo z rezančno potico, povrh pa še navodila za konzerviranje živil, pripravo likerjev, sirupov in še kaj.

  Potem začno izhajati kuharske knjige vse pogosteje in vse bolj specializirano (pecivo, ribje jedi, hitra kuhinja), kuharskih tečajev pa je vse manj. Leta 1981 Sindikat v Kovinoplastiki podari delavkam knjigo Andreje Grum Hitro pripravljanje jedi, ki je izšla pri Prešernovi družbi. Času primerno v njej najdeš uporabo zamrznjenih jedi, torto iz piškotov in “šlag” Ledo, a tudi ravnanje s hladilniki in zamrzovalnimi skrinjami.

  Danes mlade in stare kuharice temeljito poučijo nasilne reklame za to in ono, brez česar umreš, če takoj ne kupiš, vsake toliko pa izbruhne še kakšen Jamie Olivier ali drugi mojster, da nam ni dolgčas in kadarkoli lahko občudujemo kuharje z vsega sveta – poleg politike in reklam je hrana najbolj vroča tema na tv. Ampak kuhanje na Tv je že od nekdaj: se spomnite mojstra Ivačiča?
  Toliko mimogrede…

 3. Anonimno permalink
  21. 09. 2022 15:40

  Mene pa zanima, kdo je vodil ta kuharski tecaj na Uncu, ker kakor vem, so ze pred tem, ko je bila se gostilna pri Enskovh ( nasproti gostilne Gnezda), na Uncu prirejali gospodinjske tecaje.

Dodajte komentar

%d