Skip to content

1954 Žerovnica – Gasilska veselica

2. 10. 2022

Kako se je znašla fotografija gasilcev na veselici v Žerovnici v Postojni, ni jasno niti sedanjemu lastniku. Na žalost nobenega ne poznamo. Upam, da bo kateri izmed bralcev spoznal vsaj kakšnega. S tem namenom in da ne gre v pozabo, je tudi objavljena. O gasilcih iz Žerovnice ne vem prav nič, zato si bom pomagala z Notranjsko-primorskimi novicami.

Prostovoljno gasilsko društvo Žerovnica je leta 2019 praznovalo sto deseto obletnico delovanja. Ustanovljeno je bilo leta 1909 na pobudo vaškega odbora. Mišljeno je bilo, da bi imeli eno društvo skupaj Grahovim. Zaradi nesoglasij med vaščani to ni bilo izvedeno. V začetku delovanja so gasilci prirejali igre. S prejetimi prispevki so kupovali opremo.

»Leta 1910 so ga vzidali kot vogalni kamen, ki je še danes viden na desnem vogalu stolpa. Pravijo, da so vanj spravili steklenico, v katero so shranili vse podatke iz tistega časa,« pove o temeljnem kamnu eden izmed gasilcev. Dve brizgalni imajo razstavljeni v vitrini pri gasilskem domu. Med drugo svetovno vojno so ju vzeli Italijani, a so ju kasneje vrnili. Ročna brizgalna še vedno deluje. Z njo se vsako leto udeležijo tekmovanja s starimi črpalkami na Blokah.

Da se ne pozabi! Bilo je dolgo, vroče poletje. Suša se je zažirala v vse pore suhe zemlje. Zaman smo gledali v nebo. Nobenega oblaka. Dežja niti toliko, kot se muca polula. In potem je izbruhnil požar na Krasu. Največji požar v zgodovini Slovenije. Sodelovalo je več kot štirinajst tisoč prostovoljnih gasilcev. Od 1299 gasilskih društev v Sloveniji jih je 82,7 % (1075) sodelovalo pri gašenju ognjene ujme. Lačni, žejni, prepoteni, utrujeni, a kljub zadovoljni, da lahko pomagajo. Najlepše plačilo je bila hvaležnost ljudi. Ves čas pa oziranje v nebo: Ali bo? Kdaj bo? Dežja ni bilo. Poleg gasilcev so sodelovali še prostovoljci Rdečega križa, Zveze radioamaterjev Slovenije, Društva za podvodne dejavnosti Soča iz Nove Gorice in pripadniki CB radiokluba Soča. Ko so uspeli požar pogasiti, za nekatere še ni bilo konec. Na presušeni Kras so dovažali vodo. Sredi septembra pa se je pričelo deževje. Tri dni je padalo tako močno, kot da se pripravlja k vesoljnemu potopu. Spet so gasilci priskočili na pomoč. Črpali so vodo iz poplavljenih objektov, postavljali protipoplavne zaščite, žagali in odstranjevali podrta drevesa, čistili zasute ceste. Vsi to vemo. Samo spominjam, da se ne pozabi. Da se boste spomnili tudi ob koncu leta, ko bodo pozvonili s koledarji in pričakovali vaš skromni prispevek. Dajte jim po svojih zmožnostih in si želite, da jih nikoli ne bi potrebovali.

Gasilska veselica v Žerovnici pri Cerknici, 1954.

Viri:

Kraj: Žerovnica
Datum: 1954
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 5. 7. 2022
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. France permalink
  2. 10. 2022 07:45

  Prvi z leve je nekdanji miličnik Štefan Slokar.

 2. bojans permalink*
  2. 10. 2022 10:15

  Ivo Godeša je prepoznal dve osebi.
  – Prvi levo je nekdanji miličnik Štefan Slokar.
  – V zadnji vrsti kadi moški, ki drži cigareto z levo roko, na kateri se vidi ura. To je Jože Švigelj – Hruškar iz Žerovnice, znan tudi kot ljubiteljski gledališki igralec.

  • Anonimno permalink
   5. 10. 2022 15:29

   Ali ni omenjeni Jože Švigelj – Hruškar iz Grahovega?

 3. Anonimno permalink
  11. 10. 2022 17:59

  Branko Štrukelj je prepoznal:
  -Poleg Štefana Slokarja sedi miličnik Franc Stare.
  -Možakar na klopi v klobuku in s kozarcem v roki-pije, je Franc Vičič Bojči.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: