Skip to content

1956 Cerkniško jezero – Rešeto

4. 10. 2022

Le umetnik vidi in zna ujeti pravi trenutek. Jože Žnidaršič je to nedvomno bil. Glede na vodostaj in oblačila možakov, ki posedajo na hlodih, je slika nastala spomladi ali jeseni. Sence padajo na desno. Sonce se je dvignilo nad Slivnico. Nad jezerom se dviga meglica in zakriva Javornike. Najlepša jutra so zjutraj, je zapisal Ivan Volarič – Feo. Jaz pa pravim: najlepši dopoldnevi so dopoldan ob Cerkniškem jezeru. Diši po jezerski travi, ki me je tolikokrat porezala, ko sem jo tlačila na vozu. Vetrič vleče z Javornikov, sonce greje stare kosti. Na tako lepem kraju in v lepem vremenu bodo pa že kaj pametnega pogruntali.

Pred mnogimi leti (pametni piše, neumni si zapomni in jaz si nisem zapisala) je imela Ana Turk v Slovenskih novicah kolumno z naslovom Zgodbe o stvarjenju sveta. V njej je zapisovala legende o nastanku slovenskih krajev. O Cerkniškem jezeru piše:

Ko so vaščani na Cerkniškem polju pospravili pridelke, so na obrobju vasi pripravili zabavo. Prinesli so meso in druge dobrote, zakurili ogenj, godci so ubrano igrali, ljudje so v njihovem taktu plesali. Od daleč jih je opazoval starec z dolgo, snežno belo brado. Sprva je zmajeval z glavo, potem je vstal in šel na polje, kjer so ljudje praznovali. Roke je vzdignil visoko proti nebu in zaklical: »Ljudje, danes je adventna nedelja, sveti dan, ko se ne sme plesati in zabavati.« Godci so za hip nehali igrati, ljudje so obstali, pivska druščina je umolknila. Pogledali so moža častitljive starosti in se mu začeli krohotati.

Starec je s sklonjeno glavo odšel, na robu polja sedel na veliko skalo in dolgo premišljeval, kaj naj stori. Čez čas se je vzravnal, se vrnil do vasi in ljudi posvaril: »Ljudje, doletela vas bo huda nesreča!« A vaščani so se iz njega norčevali, ga obmetavali z mesom in polili z vinom. Starec je užaljen odšel. Vendar se je proti večeru vrnil. Medtem ko so se ljudje najbolj divje zabavali, je stopil pod košato drevo in odmašil sod. Iz njega je začela kapljati voda, preplavila je vas in zalila polje. Tako je nastalo Cerkniško jezero.

Področje Rešeta predstavljajo trije večji požiralniki. Ob visoki vodi je poplavljeno, ob suši pa so vidni in letos smo se jih nagledali. Matjaž Vidmar je v Potapljaškem atlasu Slovenije opisal potop v Rešetu:

»V enem potopu lahko pod vodo v slabi uri preplavamo vse tri večje požiralnike v Rešetu. Pred potopom je smiselno preštudirati zemljevid oziroma letalske posnetke ter se odločiti za podvodno pot. Pod vodo si za navigacijo pomagamo s kompasom ter sledimo poglobljenim koritom, ki vodijo v požiralnike. Območje požiralnikov je od preostalega Cerkniškega jezera ločeno z umetnim nasipom, ki je pri visokem spomladanskem vodostaju pod vodo. Potopljeni nasip je dobro viden na letalskih posnetkih. Nasip preprečuje, da bi se poleti izsušilo celotno Cerkniško jezero v tem predelu in na ta način rešuje ribji živelj. Poleti se območje Rešeta popolnoma izsuši, zato lahko ob visokem vodostaju v blatnem dnu zasledimo človeške stopinje tudi na globini 8 m ali 9 m. Zelo šibek vodni tok lahko opazimo le v najglobljem delu požiralnikov in še to le kot počasno premikanje oblaka usedline, ki smo jo mogoče dvignili s plavutmi. Na dnu požiralnikov je dno skalnato s številnimi razpokami. DPD Rak organizira vsako leto v mesecu marcu oziroma aprilu velikonočni potop z blagoslovom potapljaške opreme. Domačini rade volje pomagajo z opisom mesta potopa, nasveti ter prevozom težjih delov potapljaške opreme do mesta vstopa v vodo. Po potopu je seveda poskrbljeno za hrano, pijačo in zabavo.«

Sliko Jožeta Žnidaršiča – Bajčka je v obliki razglednice založilo in natisnilo Trgovsko podjete Tobak iz Ljubljane. Ustanovitelj podjetja je bil Glavni odbor zveze vojaških vojnih invalidov Slovenije v Ljubljani leta 1954. Njegova dejavnost je bila nakup, prodaja, distribucija tobačnih izdelkov, cigaretnega papirja, vžigalic, taksnih in poštnih vrednotnic na debelo in drobno. Do kdaj je podjetje obstajalo, mi ni uspelo ugotoviti.

Slovarček:

 • DPD Rak: Društvo za podvodne dejavnosti Rak Rakek

Viri:

 • Vidmar M. Podvodni atlas Slovenije. Popisni list št. 17: Požiralniki v Rešetu, Cerkniško jezero. Potapljaška zveza Slovenije (16. avg. 2010).
 • Uradni list Ljudske republike Slovenije (15. 07. 1954), letnik 11, številka 27. URN:NBN:SI:DOC-8PIMYP7Y from http://www.dlib.si

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1956
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Ivanka Ileršič
Skenirano: 17. 5. 2022
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  4. 10. 2022 15:31

  Prvi z desne je verjetno Lovko Anton Vrdjanov tretji pa sigurno Braniselj Anton st.Urbanov. Tudi druga dva sta mi znana ampak nisem siguren.

 2. Anonimno permalink
  5. 10. 2022 07:46

  T’ drug’ je ta star Korošec. Tretjega si že prav določil, je pa ta star Urban.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: