Skip to content

1967 Rakek – Orden dela s srebrnim vencem

6. 11. 2022

Potrdilo, s katerim Predsednik republike, Pisarna odlikovanj Beograd potrjuje, da je Milavec-Hribar Vera nosilka Odlikovanja dela s srebrnim vencem. Odlikovanje ji je podelil Tito, ki zanjo še nikoli ni slišal s svojim Ukazom št. 134 z dne 13. oktobra 1967.

Tedaj sem bila premlada, da bi vedela, kaj to pomeni. Niti se ne spomnim, če ga je kaj naokrog kazala. Tako kot vsa ostala priznanja ga je verjetno dala v predal nočne omarice in tam je počakalo lepše dneve, ko sem ga jaz odkrila. Meni se je zdelo strašno imenitno. V lepi škatlici na modri svili srebrno odlikovanje s tisto značko v modri in rdeči barvi. Ko sem mamo vprašala, zakaj je to dobila, je rekla, da ne ve. Ker ji ni bilo nič do tega. Kolikor sem jo poznala, bi imela raje še eno njivo, pa četudi bi jo morala plačati kot tole priznanje.

Na sliki je povelja, kjer je besedilo skoraj enako kot na Ukazu. Povelja je na lepem papirju. Na takem papirju so tudi razni »listi«: rojstni, poročni, mrliški … Zrolana je v lepem rdečem (kakšen pa naj bi sicer bil) tulcu iz trdega kartona. Tulec ni šel v predal, zato je bil na omari, kjer ni nikogar motil.

Red dela je bilo odlikovanje Socialistične federativne republike Jugoslavije. Podeljevali so ga posameznikom, organizacijam združenega dela, drugim organizacijam in enotam oboroženih sil za posebne zasluge v gospodarstvu in pri delu, ki je bilo posebnega pomena za napredek države. Zdaj sem se spomnila. Zato ga je dobila, ker je delala po tri norme. Odlikovanje je iz zmesi bakra in cinka ter posrebreno. Na njem sta dve glavi v profilu, nad njima srp in kladivo zlate barve – pozlačeno. Motiv je obkrožen s srebrnim vencem. Avtor je Antun Augustinčić. Zadaj je napis ZIN KOVNICA.

Orden dela je bilo odlikovanje SFRJ v treh redih. Orden prvega in drugega reda  je ustanovilo Predsedstvo Protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije 1. maja 1945. S sklepom Prezidija in Narodnega sveta skupščine FNRJ 28. novembra 1947 so poleg Reda dela ustanovili še Medaljo dela. Kdo je bil lahko deležen priznanja, je navedeno na začetku. Marca 1961 so red preimenovali in od tedaj je imel tri rede: Red dela z rdečim praporjem (prej Red dela I. reda), Red dela z zlatim vencem (prej Red dela 2. reda) in Red dela s srebrnim vencem (prej Red dela III. reda). S podeljevanjem so pričeli že leta 1945. Po razpadu SFRJ so red ponovno podeljevali šele od 4. decembra 1998 dalje, ko so sprejeli Zakon o odlikovanjih Zvezne republije Jugoslavije in kasneje še Državna skupnost Srbije in Črne gore.

Slovarček:

 • uverenje: potrdilo
 • povelja: listina, uradno sestavljen in potrjen zapis o dogodku
 • orden: odlikovanje
 • Antun Augustinčić: hrvaški kipar in profesor na zagrebški Akademiji likovnih umetnosti (4. maj 1900, Klanjec – 10. maj 1979, Zagreb). Sodi med tri najpomembnejše kiparje 20. stoletja v nekdanji Jugoslaviji. Njegovi najbolj znani deli sta Spomenik miru pred stavbo sedeža Združenih narodov v New Yorku (Zelo poznan Jugoslovanom, saj je bil tudi na bankovcu za 100 din) in kip rudarja pred sedežem mednarodne organizacije dela v Ženevi.
 • ZIN: Zavod za izradu novčanica in kovanog novca (Zavod za izdelavo bankovcev in kovanega denarja) Topčider, Beograd je bil del Narodne banke Jugoslavije (sedaj je del NB Srbije) za tiskanje in kovanje denarja. Sprva je bil le tovarna denarja, kasneje so pričeli tiskati tudi dokumente, ki so nujno potrebni za delovanje vsake države: različne obrazce, potne liste, čeke, hranilne knjižice, vozniška dovoljenja, numizmatične kovance in razne medalje.
 • SFRJ: Socialistična federativna republika Jugoslavija
 • FNRJ: Federativna narodna republika Jugoslavija

Viri:

Kraj: Rakek, Beograd
Datum: 1967
Avtor: Antun Augustinčić (odlikovanje)
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 9. 2021
Oblika: 2 dokumenta, odlikovanje

2 komentarja leave one →
 1. Arne Kozina permalink
  6. 11. 2022 08:44

  Kako preprost in duhovit pogled na včasih tako izumetničeno pretiravanje: podelitev ordena. Kako nedomiselno in prenapihnjeno poveličevanje nečesa, kar nekdo največkrat naredi iz povsem drugih nagibov. Orden ti nato podeli neki pomembnež, ki nikoli ni slišal zate. Več kot medalja, bi ji pomenila še ena njiva! Kako resničnostno! Medalja pa medtem pozabljena obleži v predalu neke omarice. Da dočaka boljše čase! Trenutek, jo iz pozabe izlušči mojstrica, ki zna tudi iz tega spisati nadvse duhovito zgodbico. Bravo, mojstrica! Po mojem si tudi ona, zasluži medaljo, kajne.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: