Skip to content

1938 Bistra pri Vrhniki – Grad

22. 12. 2022
tags:

Grad Bistra je videti prav ubogo. Slika je nastala v oblačnem vremenu, zato je temačna. Če bi sijalo sonce, bi bilo vse skupaj videti veliko lepše. Dve goski plavata, tretja gre pogledat, če so nastavili že kaj hrane. Žejna kokoš se je odpravila k vodi. Tu izvira reka Bistra, pritok Ljubljanice. V Bistro priteka voda neposredno iz Cerkniškega jezera in Rakovega Škocjana.

Danes je v Bistri Tehniški muzej Slovenije. Prvi znani podatki o kraju segajo v rimsko dobo. Razcvet pa je doživela kot kartuzijanski samostan okrog leta 1220. Bila je ena izmed štirih kartuzijanskih samostanov na Slovenskem. Gospodarski in kulturni vrh je dosegla v 14. stoletju. Skozi leta so poslopje  večkrat prizadeli požari in potresi ter ga malodane uničili.  V 16. stoletju so ob potoku dogradili gospodarska poslopja, v 17. samostan predelali  in mu dodali baročne arkade in v drugi polovici 18. stoletja postavili kapelo sv. Jožefa. Leta 1782 je cesar Jožef II. z odlokom razpustil samostane. Menihi so odšli iz Bistre, premoženje je prešlo v verski sklad, s katerim je upravljala država.  Leta 1826 je poslopja in okoliške posesti kupil trgovec in tovarnar Franc Galle. Bistra je dobila podobo graščine, kakršno ima še danes. Po drugi svetovni vojni je bila nacionalizirana. Leta 1951 je v njej dobil prostore Tehniški muzej Slovenije. Prve zbirke so na ogled postavili leta 1953, obravnavale pa so gozdarstvo in lovstvo. Danes zbirke zavzemajo več kot šest tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin.

V muzeju hranijo nekaj Titovih vozil. Med njimi  nemški Hoch 951A. Znamka je predhodnica Audija. Med vojno so ga uporabljali najvišji predstavniki nacistov. Titu ga je podarila ruska armada. Ta avto so posodili za potrebe snemanja filma Schindlerjev seznam. V njem se je vozil Oskar Schindler v podobi Liama Neesona. Vozil pa ni sam. Muzealci so avto posodili pod pogojem, da ga bo vozil slovenski šofer, ker bo le on znal ceniti in varovati slovensko kulturno dediščino. Ta naloga je bila zaupana mojemu prijatelju Roku Cvetkovu, prvemu slovenskemu kaskaderju.

V Bistri se lahko poročite, če se že morate. Poročni obred vam opravijo v poročni dvorani ali sredi parka.

Leta 2021 so dodali ponudbo »Skrivnostna Bistra«, ki obiskovalcem na nov način približa naravno in kulturno dediščino Bistre. Menihov vrt vas popelje v svet zelišč, povezanih z zanimivostmi iz zgodovine kartuzije.

Viri:

Kraj: Bistra pri Vrhniki
Datum: 1938
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Matjaž Šporar
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: