Skip to content

1976 Dolenje Jezero – Prvi novoletni drsalni trim maraton

11. 01. 2023

Pred natanko 47 leti, dne 11. 1. 1976, se je na našem Dolenjem Jezeru dogajal prvi novoletni drsalni maraton. Organizator dogodka je bil smučarski klub Cerknica. Tekmovanje je potekalo po kategorijah. Pionirji, dekleta, fantje, starejši …

Na prvi sliki je podelitev priznanj dekletom. Dogajalo se je v Rešetu. Dva stola in miza, to je bi oder za prve tri zmagovalke. V ozadju vidimo večji napis na kartonu, postavljenem kar na parkiranem avtomobilu. Po vidnih črkah je ugotovljeno, da so tukaj zbirali prijave ta tekmovanje. Led je bil dovolj debel, vreme, po oblačilih sodeč, prijetno in vse je potekalo brez večjih težav.

Pripraviti takole tekmovanje ni bil mačji kašelj. Tu si bil povsem odvisen od vremena. Nič ti ne pomaga vsa organizacija, če se čez noč pojavi nepredvidena odjuga. Spomini se vrnejo na neko silvestrovanje, kjer se je druščina dogovorila, da gredo vsi na novega leta dan drsat. Pa s tem potem ni bilo nič, ker je led vzela odjuga. Da je drsanje varno, mora biti led debel od 20-30 cm. Jezerci, kot dobri drsalci to najbolje vedo. Tudi vaščani Dolenje vasi led dobro poznajo, saj imajo skozi vas potok, ki zamrznjen prav tako nudi zimske užitke. Zato ni nič nenavadno, da so nagrajena dekleta iz teh dveh vasi. Več kot očitno je, da je bila organizacija hitra, s prijavami kar na licu mesta in lep dan je bil maksimalno izkoriščen.

Zmagovalka, doma iz Dolenje vasi, se spominja, da se je tekmovanja udeležila s svojim svakom, domačinom iz Jezera. Odšla sta dopoldan in zamudila kosilo. Ob prihodu domov jo je mama najprej okarala, ko pa je pokazala priznanje, je bilo vse oproščeno.

Dogodek je bil zanimiv, bilo je veliko gledalcev in marsikatera žena je spremljala svojega moža, če je bil med zaslužnimi za ta dogodek. Med gledalci je tudi Beba Svet, Francetova žena. Med najinim pogovorom mi je omenila, da je bila na Jezeru tokrat samo kot gledalka, čeprav je tudi sama drsala. Tukaj je bila že visoko noseča in je čez 16 dni že pestovala hčerko. Ker je bil France na prireditvi kot organizator dalj časa, je šla tja s prijateljico. Kako lepi spomini.

  • V levem kotu najmanjši je Tomaž Urbas (Dolenja vas), nad njim je Janez Primožič (Dolenje Jezero), poleg v kapi je Tomažev brat Janez Urbas (Dolenja vas).
  • V ospredju so organizatorji in člani smučarskega kluba Cerknica. France Korošec (Begunje), Tone Skuk (Cerknica) in za njim gospod z očali je Miro Kraševec (Cerknica). Gospod v kučmi je France Tavželj (Cerknica) in poleg njega prav tako s sončnimi očali Branko Kranjec (Cerknica). Pred njim stoji deček v kapi Franc Levar (Dolenje Jezero).
  • Na stolu stoji s priznanjem v roki drugouvrščena Milka-Mila Malnar (Dolenje Jezero.
  • V ozadju vidimo pano na strehi avtomobila z napisom PRIJAVE.

  • Najvišje, na mizo, je stopila zmagovalka Vida Braniselj (Dolenja vas) in poleg nje še tretja Malči Klančar (Dolenje Jezero). Pred njima so še štiri dekleta, verjetno uvrščena od četrtega do sedmega mesta. Prva z leve Je Dajana Kos (Dolenja vas), najmanjša je Viktorija Levar (Dolenje Jezero), sledi Vida Braniselj (Dolenje Jezero) in Irena Otoničar (Dolenje Jezero).
  • Zadaj so gledalci. Med Vido in Malči je Bojan Klančar (Cerknica). Ženska, ki gleda nazaj, je verjetno Milena Braniselj (Cerknica) in za njo partner Jure Krajc (Otok). Zadaj gospa v baretki je Nada Skuk (Cerknica), pred njo gospoda v baretki ne prepoznamo. Poleg stoji v belem puliju Beba Svet (Dolenja vas), sledi Žaro Kranjc (Begunje), Rudi Debevec (Grahovo) in ob strani še Bojan Dragolič (Cerknica).

Ob iskanju podatkov o prvi sliki sem slučajno vprašala tudi udeleženca tega tekmovanja, ki žal nima nobene slike, ima pa shranjeno priznanje.

Priznanje, ki ga je Roman Braniselj  prejel za doseženo 2. mesto med pionirji. Na njem je točen datum prireditve 11. 1. 1976. Kot predsednik kluba je podpisan Tone Skuk, ki je priznanja tudi podeljeval.

Pa se je našla še ena slika iz istega tekmovanja. Vse se najde, če se le malo povpraša pri udeležencih ali gledalcih.

Na tej sliki se lepo vidi tekmovalna proga in špalir, narejen iz gledalcev. Očitno je proga potekala vzporedno s cesto. V ozadju se lepo vidi hrib Gorica, drsajo proti Rešetu, kjer je bil start in cilj. Tekmovalci opremljeni s številkami, na katerih je kot pokrovitelj zapisan logo Bresta. Tu so tekmovalci starejši člani.

Prvi tekmovalec s številko, verjetno 114, je učitelj Franc Dolničar iz Cerknice. Pred njim drsa France Svet iz Dolenje vasi. Kot organizator tekmovanja in član smučarskega kluba Cerknica je skrbel za varnost, za spodbudo, pa tudi za zabavo. Lepo je videti v njegovih rokah palico, na kateri ima privezano klobaso. Z njo je spodbujal Dolničarja, da je še bolj pospešil proti cilju. Verjetno je bila klobasa tudi nagrada.

Viri:

  • Dajana Potokar
  • Roman Braniselj
  • France in Beba Svet
  • Miro Kraševec

Kraj: Dolenje Jezero
Datum: 11. 1. 1976
Avtor: neznan
Zbirka: Dajana Potokar, Roman Braniselj, France Svet
Skenirano: 23. 11. 2022, 15. 12. 2022
Oblika: 2 fotografiji, dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: