Skip to content

1969 Lož – Ekipno srečanje v streljanju

16. 03. 2023


Ob pogledu na skupino fantov z dekleti v belih predpasnikih, ki so jih gostile s hrano in pijačo, sem najprej pomislila na veselico v TVD Partizanu v Starem trgu. Ko pa sem sliko natančneje pogledala, sem po stropu ugotovila, da se krepko motim. Spominska fotografija je nastala po pogostitvi tekmovalcev iz tovarne Titan Kamnik v menzi Kovinoplastike. Z njimi so se slikala tudi dekleta – članice ZMS, ki so jih pogostile, in takratni predsednik mladinske organizacije v Kovinoplastiki Lož Stane Kočevar.

Ob poslovnem sodelovanju obeh tovarn sta se povezali tudi mladinski organizaciji. Tokrat so priredili tekmovanje v  ekipnem srečanju v streljanju v Ložu. Kakšen je bil rezultat, nisem izvedela. Kmalu pa so naši člani in članice športni obisk vrnili.

Ena izmed teh ljubkih deklet je bila tudi naša dopisnica Starih slik Milena Ožbolt, ki se tistih časov spominja takole.

Dogodka na sliki se kar dobro spominjam. Bilo je prve tedne, mogoče mesece moje službe, ki sem jo nastopila kot štipendistka v podjetju, ki me je izšolalo, ni pa dobro vedelo, kaj naj bi potem z mano. Tako sem se znašla v povsem novem okolju –  dobro izšolana za delo v zdravstvenih ustanovah, ne pa tudi v  industriji in zato vsa negotova, po malem prestrašena. Zato mi je bilo v vzpodbudo, ko so me povabili v aktiv ZMS in z veseljem sem se včlanila. Zdelo se mi je, da sem nekako našla malo tal pod nogami, kakšno povezavo in smernico kako naprej ali vsaj možnost za to … No, ni bilo kakšne hude sile s tem … Imeli smo nekaj sestankov, na katerih sem gledala ko tele v nova vrata, saj v srednji šoli ni bilo trenutka za kaj drugega kot učenje in prakso, zato mi je bilo tudi delovanje ZMS tuje, ampak sem se pač učila tudi tega … Saj ni bilo za dolgo  – kmalu sem zaplula spet v druge vode.

Kovinoplastika in Titan Kamnik sta takrat poslovno tesno sodelovala na več področjih in tako je bilo logično, da sta se povezovala oziroma srečevala tudi mladinska aktiva, pa mislim da tudi predstavniki obeh sindikatov.

Resnici na ljubo sem se jaz tudi tistega dne počutila kot v vzporednem vesolju, vsa negotova, zmedena in nerodna. Dekleta okoli mene, ki so tudi sprejela nalogo pogostitve tekmovalcev iz Kamnika, so bila že dlje, nekatere več let sodelavke,  bile so povezane in izkušene pri delu ZMS in podobnih dogodkih, kot je bil ta … Nekako sem vseeno tudi jaz odmotovilila tisto postrežbo, potem pa so tekmovalci že odhajali in treba je bilo le še pospraviti posodje in prostor, potem smo se razšle tudi me …

Bralci, če se boste ob pogledu na fotografijo karkoli spomnili o tem dogodku, dopolnite zgodbo s svojimi spomini.

Spredaj stojijo:

 • Lubica Baraga (Šmarata),
 • Vlasta Kočevar (Lož),
 • Stane Kočevar (Lož),
 • Vera Mulec (Markovec),
 • Vida Pelan (Lož) in
 • Milena Mulec (Markovec).

Fantje v ozadju so gostje iz tovarne Titan Kamnik.

Spredaj stojijo:

 • Ivanka Avsec (Knežja Njiva),
 • Marta Pavlič (Iga vas) in
 • Marija Mulec (Stari trg).

Ostala mladina so gostje.

Slovarček:

 • ZMS: Zveza mladine Slovenije
 • odmotovilila: opravila

Viri:

 • Vlasta Podobnik
 • Milena Ožbolt

Kraj: Lož
Datum: spomladi 1969
Avtor: neznan
Zbirka: Vlasta Podobnik
Skenirano: 13. 12. 2022
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: