Preskoči na vsebino

1941 Borovnica – Jože Kotnik, partizanski fotograf

17. 03. 2023

Borovniški viadukt, ki ga je porušila starojugoslovanska vojska ob umiku aprila 1941

Na Jožeta Kotnika sem postal pozoren, ko sem kot kustos dokumentalist v Fototeki MNZS v fotografskih dokumentih t. i. zbornikih, videl kar nekaj fotografij že iz leta 1941 in predvsem iz leta 1942, ko partizanska fotoreporterska služba še ni bila organizirana. Organizirala se je po kapitulaciji Italije 9. septembra 1943.

Zaradi zgodnjih Kotnikovih fotografij me je zanimalo, kdo pa je Jože Kotnik, kajti o njem razen imena in priimka ni bilo znano ničesar. Zato sem ga obiskal v 90. letih 20. stoletja za Bežigradom v Ljubljani nasproti Gospodarskega razstavišča. Bil je zelo prijazen, odprt in vesel, da sem se zanimal za njegovo fotografsko dediščino, ki je bila za leto 1941 in predvsem 1942 edinstvena.

Ljubiteljski fotograf in domoljub se je rodil 20. decembra 1914 v Lipsenju pri Grahovem. Že z desetimi leti je izdeloval figurice, ptičke, lutke in razne igrače iz lesa. Svoje ročne spretnosti in iznajdljivost je pozneje koristno uporabil pri ukvarjanju s fotografijo.

Leta 1928 se je s starši preselil na posestvo v Suhem Potoku pri Mozlju. Vključil se je v društvo Sokol, ki se je borilo za nacionalne pravice Slovencev proti kočevskim Nemcem, večinskemu prebivalstvu Kočevja, ki so bili pod vedno močnejšim vplivom nemške nacistične propagande. Leta 1938 se je kot avtokaroserist zaposlil v Ljubljani in ob delu dokončal dveletni trgovski tečaj. V tem času je tudi veliko fotografiral.

Ob okupaciji aprila 1941 je fotografiral žične protitankovske ovire na meji me Jugoslavijo in Italijo v bližini Logatca, porušen Borovniški viadukt, ki ga je razrušila starojugoslovanska vojska in se povezal z OF. Kot aktivist je sodeloval pri ilegalnem razdeljevanju raznih brošur, letakov in Slovenskega poročevalca.

Decembra 1941 se je pridružil kočevskim partizanom. S seboj je vzel fotoaparat in filme. Posnel je fotografije ob vzpostavitvi prve civilne oblasti na osvobojenem ozemlju leta 1942 na Kočevskem. To so edine fotografije, ki prikazujejo člane prvega narodno osvobodilnega odbora v Mozlju. Zanimivi so tudi posnetki organiziranja, kuhinje in shrambe za aktiviste in begunce, ki so se zatekli pred italijanskim nasiljem, borcev Kočevskega bataljona, obdelovanja zemlje, prinašanje drv ipd. Junija 1942 so zaradi napada Italijanov vse prebivalce evakuirali v Ferdreng. Posnel je posledice vdora Italijanov v vas Mozelj 15. junija 1942 in skupino borcev Kočevskega bataljona v Kačjem Potoku tik pred italijansko poletno ofenzivo julija 1942.

Med ofenzivo je bil zadolžen za evakuacijo približno 200 civilistov. Organiziral je tudi skrivališča in hrano in varno evakuacijo, vse je tudi fotografiral. Med ofenzivo je vse svoje fotografije in negative skrbno skril v posebno izdelan zaboj, ki ga je zakopal na robu kanjona Kolpe. Po osvoboditvi je zaboj s fotografijami prepeljal v Kočevje.

Pomanjkanje fotografskega materiala ga je prisililo, da je fotoaparat z osmimi posnetki predelal v takšnega s šestnajstimi, tako da je filme čim bolj izkoristil. Ta fotoaparat hrani Pokrajinski muzej v Kočevju.

Borci Kočevskega bataljona poleti 1942 v Ferdrengu preizkušajo orožje.

Prispevek je napisal: Dejan Vončina.

Kraj: Borovnica
Datum: 1941
Avtor: Jože Kotnik
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

5 komentarjev leave one →
  1. 17. 03. 2023 07:33

    Vse spoštovanje fotografu, ki je imel oko za zgodovinske trenutke! Dragoceno branje!

    Všeč mi je

  2. 17. 03. 2023 08:01

    Izjemno zanimivo. Prosil bi za dovoljenje za objavo v časopisu Svobodna beseda. Seveda z imenovanjem avtorja in institucije.

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    18. 03. 2023 19:37

    Pozdravljeni, ali je možno kje videti še preostale njegove vojne fotografije? lpT

    Všeč mi je

    • 18. 03. 2023 21:23

      Verjetno bomo objavili še kakšen prispevek z njegovimi fotografijami. Negative hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

      Všeč mi je

Dodajte komentar