Skip to content

1976 Dane (Škrilje) – Srnjak v snegu

23. 04. 2023


Gotovo se še marsikdo spomni, kako je bila zima leta 1976 najprej precej suha, potem pa je okoli 8. marca zametlo skoraj en meter snega, ki je povzročil veliko nevšečnosti ljudem in živalim. Na sliki, ki jo je domnevno posnel Marjan Kržič, sta avtoprevoznik Jože Strle in srnjaček, ki se je v visokem snegu znašel na njegovem dvorišču. Stisnila sta se v ozko gaz v snegu, ki na debelo pokriva vse naokoli.

Ko je začelo silovito snežiti, je moral Jože tistikrat, enako kot njegov bližnji prevozniški kolega, s svojim vozilom nemudoma najprej v Ribnico, v tovarno Riko, kjer so na tovornjake montirali pluge, potem pa je neumorno plužil tri dni in tri noči. Njegovo področje so bile ceste od Grahovega do Planine in naprej skoraj do Kaliča ter odcep proti Begunjam. Sneg je ceste enako vztrajno kot so jih možje skušali očistiti, vedno znova zasipal.

Doma na Škriljah pa se je zgodilo, da se je k Strletovim, po domače Mlakarjevim, skozi visoki sneg na dvorišče zateklo troje srnjadi. Dali so jih na varno v skedenj, a se ni dobro končalo za vse. Dve srni sta imeli polna pljuča snega in sta poginili zaradi pljučnice, srnjak na sliki pa je preživel. Postal je celo toliko domač, da se je gospodarju Jožetu pustil privabiti z jabolčnim krhljem in ga vzel z roke … Ko so se razmere izboljšale, je srnjak dobil označevalni “ringelj” v uho, potem pa so ga izpustili v naravo.

Tudi drugi smo imeli v tistem snegu vsak svoje težave – že to, da smo sploh prišli v službo, je bil podvig, tam pa je grozilo, da se bo vdrla s snegom preobremenjena tovarniška steklena streha. Če se prav spomnim, je bila v Kovinoplastiki, a mogoče tudi v občini, aktivirana Civilna zaščita ali vsaj njen del, mogoče tehnično-reševalna enota in gasilci, sneg pa smo čistili vsi po vrsti, vsak na svojem področju … Res je bilo olajšanje, ko je nehalo snežiti in se je stanje počasi normaliziralo.

Viri:

  • Jože Strle, Dane, marec 2023, ustno

Kraj: Dane (Škrilje)
Datum: marec 1976
Avtor: domnevno Marjan Kržič
Zbirka: Jože Strle
Skenirano: 8. 3. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: