Skip to content

1941 Bloke – Cesarjeva družina, moč fotografije

8. 07. 2023

Ob pregledovanju starih slik pri Knausovih na Velikem vrhu so se mi oči prilepile na to razglednico in nemudoma sem si jo sposodila za objavo. Potem je med neobjavljenimi čakala tako dolgo, da sem pozabila, kdo mi jo je posodil in kaj sem nameravala z njo.

Kaj me je tako pritegnilo? Očitno sem nasedla na iluzijo popolne družine, popolnega para z ljubkim in pridnim naraščajem, podobo vrednot za katere se je v življenju vedno vredno žrtvovati: dom, družina, mir, blagostanje … Možat, ne prav velik oče, blaga mamica in štirje angelčki, od tega morda le en fantek … Razglednica je celo pri meni, že marsičesa vajeni, čisto nezavedno, a takoj dosegla svoj namen. Bila je premišljeno narejena v propagandne namene, zato ni čudno, da so se mi prilepile oči nanjo, ampak namenjena je bila predvsem mladim moškim, vojakom kraljevine Italije. Kako se je znašla na Blokah, lahko le ugibam.

Izbor te slike za objavo tukaj je bil pravzaprav napaka. Zdelo se mi je, da bom imela kaj povedati ob fotografiji idealne družine, se tudi sama mimogrede še kaj naučila, zdaj pa niti nisem bila več prepričana, da gre za italijansko kraljevo družino, čeprav so napisi na hrbtni strani v italijanščini – podobe italijanskega kralja Viktorja Emmanuela III. se spomnim čisto drugačne. Je morda na tej sliki samo še zelo mlad?

In vendar vse kaže, da je na sliki res Victor Emmanuel III, savojski – italijanski kralj z družino, rojen 1869, umrl 1947. Po imenu zmagovalec, kajti njegovo prvo ime Viktor izhaja iz latinskega imena Victor in se povezuje z latinsko besedo victor v pomenu »zmagovalec«, Zmago. Njegovo drugo ime Emanuel je svetopisemsko in izhaja prek latinskega Emmanuel in grškega  Εμμανoυηλ iz hebrejskega Immānuél v nekdanjem pomenu »z nami Bog«. Bil pa je v resnici podpornik Mussolinija, ki mu je omogočil vzpon in vse kar je grozovitega sledilo … Victor Emmanuel je bil svoj čas tudi kralj Etiopije in Albanije, kraljeval pa je od leta 1900 do leta 1946, ko je odstopil in predal žezlo nasledniku Umbertu II.

Njegova žena in kraljevska mati na sliki je Jelena Petrovič Njegoš, Črnogorka, rojena 1873, umrla 1952. Rodila je pet otrok …

Kaj je torej slika iskala na Blokah in kdaj je tja prišla? Preprosta pamet mi namiguje, da jo je ob okupaciji v kasarne na Blokah morda zanesla italijanska vojska, saj je bila, sodeč po napisu na hrbtni strani izrecno namenjena za vojsko, za kasarne, za propagando, za bojno motivacijo – da so vojaki lažje držali na novo osvojeno slovensko in še kakšno ozemlje v svojih rokah … čeprav je posnetek moral nastati, ko so bili otroci še majhni, verjetno okoli leta 1914, saj petega otroka še ni na sliki.

Je morda razglednica prišla na Bloke že veliko prej? S kontrabantarji, romarji, popotniki ali kako drugače – to ostaja skrivnost.

… Kaj pa bi bilo danes, če bi Italijani ostali na tem našem koščku sveta, kakor so si bili zamislili?? Gotovo ne Država Slovenija. In jaz ne bi tegale pisala, ker slovensko ne bi smela, italijansko pa ne bi znala dovolj dobro, mogoče pa me niti ne bi bilo.


Fotografija je nastala na Dunaju, oziroma je mojster od tam prišel slikat kraljeve. Bil je nemara plemiškega rodu, saj piše, da je slika kraljevske družine, ki je namenjena vojski oziroma kasarnam, vojaškim hišam, in vredna 20 c. (centezimov?) prišla izpod rok H. de Zimmerauerja …

Viri:

  • Wikipedija

Kraj: Bloke, Dunaj
Datum: 1941(?), slikano domnevno okoli 1914
Avtor: H. de Zimmerauer
Zbirka: Marija Knaus, Veliki Vrh
Skenirano: 29. 11. 2022
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
  1. 10. 07. 2023 17:07

    Saj piše na zadnji strani fotografije : Famiglia imperiale, torej cesarska družina, posneta pa na Dunaju. Nič čudnega, da je pisana v italijanščini, saj so bili še leta 1914 (začetek WW1) prijatelji, sorodniki in zavezniki. Potem pa so se Italijani, na prigovarjanje Angležev, premislili in leta 1915 vstopili v vojno ter napadli Avstrijce. Tako se je odprla Soška fronta……. Na fotografiji pa je naš zadnji cesar, ki je konec leta 1916 nasledil pokojnemu Franc Jožefu, Karl I. avstrijski, s soprogo Zito in potomstvom. Njegov sin Otto von Habsburg je bil zelo aktiven član pri združevanju Evrope in je tudi veliko pripomogel k samostojnosti Slovenije in njenem članstvu.

  2. 10. 07. 2023 17:19

    …..še nekaj glede teksta v italijanščini, svojim vojakom : Posočje, Gorica, Trst, Istra….področje se je imenovalo Küstenland oz. Litorale Austriaco. Jeziki, ki so se na tem področju govorili (tudi v šolah), so bili večinoma nemščina, italijanščina in slovenščina in v cesarstvu so to upoštevali. Verjetno je bila fotografija namenjena italijansko govorečim avstrijskim vojakom.

  3. 10. 07. 2023 20:02

    Hvala za pojasnila – očitno sem sama sklepala popolnoma narobe. Se opravičujem.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: