Skip to content

1919 Tarent – Terezija Kvaternik

9. 07. 2023


Iz arhiva župnišča Stari trg je fotografija redovnice Terezije Kvaternik iz Šmarate. Rodila se je 17. oktobra 1888. Po zapisu sodeč naj bi umrla v Tarentu, Italija, kdaj, ni znano. Njeno samostansko ime je bilo sestra Marizza. Pripadala je redu de Notre Dame.

Šolske sestre de Notre Dame so se naselile na slovenskem konec 19. stoletja. Samostan in šolo so odprle leta 1886 v Šmihelu pri Novem mestu, dve leti kasneje pa še v Trnovem pri Ilirski Bistrici. Prišle so iz Gorice. Polagoma so ustanavljale nove domove. Na Mirjah so odprle otroški vrtec in sčasoma zgradile internat za dekleta. Delale so v mestnem zavetišču in ljudski kuhinji. V Šentjerneju so ustanovile kmetijsko-gospodinjsko šolo, otroški vrtec, prevzele delo v Krekovem kulturnem in mladinskem domu na Jesenicah in odprle otroški vrtec v Hrušici. Kmalu za tem so odprle podružnici na Bledu in v Žireh. Po drugi svetovni vojni so ustanavljale le še gospodinjske šole, organizirale podaljšano bivanje ter poučevale glasbo, tuje jezike, matematiko, strojepisje in stenografijo.

Jugoslovanska provinca na ozemlju Kraljevine Jugoslavije je zajemala slovensko ozemlje, Hrvaško, Banat in osrednjo Srbijo vse do romunske meje. Od julija 1993 so Slovenska provinca.

Zakaj so se dekleta odločila za samostansko življenje? Razlogov je skoraj toliko kot kandidatk, zato jih tukaj ne bi naštevala. Življenje v samostanu je bilo vse prej kot rožnato. Treba je ubogati zaradi zaobljube pokorščini. Zaobljuba čistosti je ena izmed treh temeljnih zaobljub, poleg uboštva in pokorščine.

Za samostansko življenje se je odločila tudi atova sestrična. Ko je bila pripravnica, ji je sestra prednica naročila, naj poriba jedilnico. Ribalo se je z vodo, krtačo in krpo pa na kolenih. Pod je bil lesen. Ko je bila z delom skoraj pri koncu, je prišla prednica s polnim vedrom pomij in jih zlila na pravkar poriban pod. To je bil trening potrpežljivosti in pokorščine. To zgodbo je povedala ob enem od redkih obiskov. Morda je še kakšno, se ne spomnim. Svoje delo je opravljala v Beogradu, kjer je tudi umrla in je pokopana.


Veliko podatkov in veliko vprašajev. Znajdi se!

Viri:

Kraj: Tarent, Italija
Datum: 1919
Avtor: neznan
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 12. 11. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: