Skip to content

1956 Nova vas – Zadružni izlet na Tolminsko

25. 08. 2023


Tokrat so se člani Kmetijske zadruge Nova vas odpeljali  s kamionom na celodnevni izlet na Tolminsko. Kamion je bil večnamenski. Imel je posebno dovoljenje za prevoz ljudi. Opremljen je bil s klopmi, dodatnimi ograjami in pokrit s cerado. Počasi so se “cijazili”  proti Novi Gorici in ob Soči gor proti Trenti. Med potjo so se zaradi žeje večkrat ustavili pred gostilnami.  Tam je vedno sledilo tudi petje. Obstajal je celo zadružni oktet, ki ga je vodil ravnatelj osnovne šole Franc Čebohin. Delovali so kar nekaj let. Ob praznikih so nastopali tudi v oficirskem domu na Blokah.

Kmetijska zadruga Nova vas je bila zelo uspešna pri uvajanju novih tehnologij. Bloški kmetje so bili dokaj konzervativni in niso hitro zaupali novostim. S pomočjo zadruge so osvajali uporabo novih strojev in novih semen. Krompir so včasih sadili ročno z motiko, in sicer prečno po njivi. Po osvojitvi strojev pa so prešli na vzdolžno sajenje. Tudi kosili in grabili so vse ročno. Kljub veliki nezaupljivosti so kmetje sčasoma osvojili novosti. Začeli so uporabljati pluge, zasipalnike, motorne kosilnice BCS – pogovorno bečeske, obračalnike in nakladalke. Zadruga je prirejala živilske sejme. Bločani so mlado živino kupovali na Dolenjskem in v Beli krajini. Doma so jo zredili in nato prodajali ter tako nekaj zaslužili. Bloška živina je bila zelo cenjena. Zaradi naravnega prehranjevanja je bilo meso bloških živali cenjeno tudi v Italiji.

Na sliki so trije člani družine Mazij, in sicer oče Karel, sin Drago in hči Lidija. Oče Karel je bil upravnik v Kmetijski zadrugi Nova vas. Tistega leta so izgubili ženo oziroma mamo. V znak žalovanja sta v črni obleki Drago in mala sestrica Lidija. Oče Karel pa je v sivi obleki, na kateri ima na reverju suknjiča prišit črn žalni trak. Nekoč so svojci za umrlim v znak žalovanja nosili črno obleko vsaj eno leto po smrti. Navada, ki se je do sedaj že skoraj pozabila.

 • Na tleh sedi mesar Francelj iz Sodražice.
 • Čepijo: Tone Zakrajšek (Hudi Vrh), šef trgovine v Novi vasi Ivan Drobnič (Velike Bloke) in Ivanka (Veliki Vrh).
 • Stojijo: Ado Zabukovec (Nova vas), Malka Petan (Nova vas), g. Kaplan z ženo (Nova vas), uradnik krajevne skupnosti Franc Klemenc (Primorec) in v jopici žena Vida, domačinka iz Nemške vasi, Zofija Škrabec (Velike Bloke) in Drago Mazij (Velike Bloke). Zadaj prvega za Klemencem ne poznamo, za njim je šofer kamiona Stane Grlj in še Lojze Škrabec (Velike Bloke).

 • Otrok v prvih vrstah ne prepoznamo.
 • Prva gospa z leve, ki čepi je Danica Lah (Studenec), druga je uslužbenka Ivanka (Studenec) in še Milena Semič (Nova vas), ki je tudi delala v trgovini.
 • Na tleh zleknjen je Stane Tekavec in za njim žena Vera (Nova vas). Sledi še delavka v trgovini Zofka iz Studenega, kdo je za njo nismo ugotovili.
 • Deklica v črni obleki je Lidija Mazij in ob njej oče Karel Mazij. Sedita Veselov gospod (Fara) in Aleksander Lavrič (Nova vas).
 • Za deklico Lidijo je Meri Ponikvar in desno od g. Mazija njen mož Jože Ponikvar (Nemška vas). Za Meri je še Franc Lipovec (Nova vas).
 • Naslednjih dveh ne poznamo. Sledi učiteljica Ivica Škrabec in za njo mož Frenk Škrabec. Žena Malka in za njo mož Viktor Simčič, žena šefa trgovine Drobničeva in še Franc Petan (Nova vas).

Viri:

 • Milena Petrič
 • Jože Kočevar
 • Drago Mazij

Kraj: Nova vas, na Tolminskem
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Milena Petrič
Skenirano: 28. 4. 2022
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. bredatursic permalink
  25. 08. 2023 10:59

  Ooo, Bločani! Skoraj vse prepoznam. Sem tudi jaz že kar dolgo na svetu. 🙂

 2. Boža permalink
  25. 08. 2023 15:22

  Lepo je videti tako mladostne Bločane na kupu 👏😀

Dodajte komentar

%d bloggers like this: