Skip to content

1988 Begunje – 50-letnica 1. razreda

28. 09. 2023


Le redko se zgodi, da se zberejo bivši sošolci ob obletnici konca prvega razreda, običajno je ob koncu osnovne ali srednje šole. Toda moja sestra Marija Hren je premišljala, da je bolj pametno, da vzamejo prvi razred, ki so ga vsi končali, kasneje pa so se njihove poti razšle. Nekateri so ponavljali razred, vojna je bila vmes, šolski sistem je bil drugačen.

Tako so se zbrali pred šolo v Begunjah. Njihova šola je bila med vojno požgana, precej se je spremenilo, le zid okrog šole in ograja sta še kljubovala zobu časa.

Nekaj sošolcev se je odselilo na druge kontinente, nekaj je bilo bolnih, nekateri niso imeli prevoza, ostali pa so se zadovoljni srečali.

Ob tej priložnosti je naša Mara, ki je bila uradno Marija, kasneje Marica in nazadnje teta Mara, napisala o vsakem sošolcu par besed, tako, kot so ji ostali v spominu iz šolskih in kasnejših let. Še dobro, da je njeno fotokopijo obdržala Jožica Opeka – Petrovčič, ki jo je posodila za skeniranje in pomagala prepoznati nekaj sošolcev, ki jih jaz nisem poznala. Mogoče se je vmes prikradla tudi kakšna napaka. Prosim, da sporočite, če ugotovite, da sem se zmotila.

Od tedaj prisotnih je sedaj, ko to pišem, živih še šest.

 • Zadnja vrsta z leve: Ivan Obreza (Selšček), Ivan Hren (Bezuljak, Brezje), Kranjec (Dobec, Domžale), Franc Turšič (Bezuljak), Jože Korošec (Dobec).
 • Sredina: Franc Švigelj (Bezuljak, Ljubljana), Jože Švigelj (Bezuljak), Rezka Košir (Dobec, Dolenje Jezero), Anica Žnidaršič – Mramor (Bezuljak, Begunje), Jože Cimermančič (Begunje, Cerknica), Jože Primožič (Bezuljak, Begunje).
 • Spredaj: Ludvik Urbas (Bezuljak, Ljubljana), Jožica Opeka – Petrovčič (Selšček, Ljubljana), Majda Švigelj (Bezuljak, Vrhnika), Miro Brulc (Begunje, Koper), Anica Plesničar (Begunje, Ljubljana), Anica Brezec – Turšič (Bezuljak).

 • Zadnja vrsta z leve: xx, Angela Rožanc (Brezje, Bohinj), Vinko Obreza (Bezuljak, Postojna), Tone Kranjec (Topol, Rakek), Lado Oblak (Topol, Oberhausen).
 • Sredina: xx, Tatjana – Janča Meden (Begunje), Jože Meden (Selšček), Jože Škrlj (Begunje).
 • Spredaj: Ivanka Meden – Kržič (Kožljek, Begunje), Tonca Turk (Kožljek, Vrhnika), Jožica Hren – Kavčič (Bezuljak, Polhov Gradec), Pavla Hiti – xx (Begunje, Vrhnika), Marica Hren (Bezuljak, Ljubljana, Bezuljak).

Za to priložnost je Mara napisala šaljivo Razredno kroniko. Ogledate si jo lahko s s klikom na sliko.

Viri:

 • Marija Hren: Razredna kronika, 1988
 • Jožica Petrovčič, Ljubljana, ustno, spomladi 2023

Kraj: Begunje pri Cerknici
Datum: 1988
Avtor: foto Žnidaršič
Zbirka: Marta Hren
Skenirano: 11. 3. 2023
Oblika: fotografija, dokument

One Comment leave one →
 1. 28. 09. 2023 13:44

  Dobra ideja tole z obletnico prvega razreda! V vsakem primeru pa so te šolske obletnice vznemirljivi in veseli dogodki, le organizator ali organizacijski odbor je vsakokrat potreben…

Dodajte komentar

%d