Skip to content

1957 Rakek – Recept za očala

13. 10. 2023

Kuverta optike Zajec je majhna. Vanjo bi šli dve stekli za očala kaj več pa ne.

Prvo optiko v Ljubljani je leta 1902 odprl Franc P. Zajec na Starem trgu 9. Prodajal je tudi ure, zlatnino, srebrnino, barometre, termometre, daljnoglede in celo gramofone ter steklena očesa. Glavno delo je bilo izdelava in popravilo očal. Njegov sin je odprl podružnico leta 1955 v pasaži Nebotičnika ob tedanji Aleksandrovi in današnji Cankarjevi cesti. Leta 1959 je lokal preselil v bližino gostilne Figovec. Optika je še dandanes na tem naslovu in velja za eno najboljših.

Za najboljša, Mercedes med stekli, pa veljajo tudi Zeissova stekla. Podjetje Carl Zeiss je nemški proizvajalec optičnih sistemov in optoelektronike. Leta 1846 ga je ustanovil optik Carl Zeiss v Jeni, Nemčija. Izdelujejo stekla za vse, kar si lahko zamislite: očala, mikroskope, daljnoglede, merilne stroje, medicinske naprave, teleskope in drugo optično opremo. Včasih so bila njihova stekla izredno draga. Zdaj so dostopna vsem. Tudi sama imam njihova v očalih. Če jih spucam, vidim kot ris.

Dr. Rajner Bassin (1901 – 1965) je bil specialist za očesne bolezni z ordinacijo na Župančičevi ulici 4, v Ljubljani. Zanimivo je, da je na receptu tudi njegov domači naslov s telefonsko številko. Študiral je v Ljubljani, na Dunaju in v Gradcu. Oftalmologijo je specializiral v Ljubljani. Leta 1932 je postal vodja očesnega oddelka šolske poliklinike v Ljubljani, kjer je ostal do smrti. Njegovo delo je pomembno predvsem zato, ker se je poglabljal v problematiko očesnih anomalij pri odraščajoči mladini.

Pacient je imel dioptrijo 4,25 kateri se s svetlobno hitrostjo približujem. Moj ata je imel dioptrijo 6 za blizu, za daleč pa 7. Jaz sem začela z 0,5 in nisem videla na daleč. Ata je vedno govoril, da imam navadne šipce in se z očali le afnam. V primerjavi z njegovimi so dejansko izgledale kot okenska šipa, njegove pa kot dno od flaše. Neverjetno a resnično: na stara leta se mi je dioptrija »obrnila« in sem videla dobro na daleč, na blizu pa brez očal še sebe ne v ogledalu. Saj je pa tudi bolje, da se ne. Lahko bi se prestrašila že navsezgodaj. Zdaj pa tudi že na televizijo bolje vidim s svojimi prvimi očali za na daleč.

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 11. januar 1957
Avtor: dr. Rajner Bassin (recept), kuverta Optika Zajec
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 27. 8. 2023
Oblika: 2 dokumenta

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: