Skip to content

1923 Kraljevina SHS – Jadranska straža

7. 11. 2023


Na sliki so oznake Jadranske straže: rokavni trak s položajno oznako, značka in vžigalice. Simbol Jadranske straže je bil Markov buzdovan, napol potopljen v morje in črki JS. Stvari hrani in jih je fotografiral dr. Uroš Košir.

Uniforme Jadranske straže je izdelovalo podjetje Tivar odjela Varaždin. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1918 pod imenom Tekstilna tovarna Varaždin. Proizvodnjo volnenega prediva in tkanin so začeli leta 1922. Štiri leta kasneje so pričeli izdelovati oblačila in leta 1929 odprli prvo prodajalno. Po letu 1948 tovarna nosi ime Tekstilna industrija d. d. Varaždin, skrajšano Tivar. Leta 1972 so kreirali znamko Varteks International. Enajst let kasneje so pričeli sodelovati z znamko Levi’s. »Njihove« kavbojke so izdelovali do leta 2007. Podjetje je imelo svojo trgovino skoraj v vsakem večjem kraju Jugoslavije, tudi v Postojni.

Na levi roki so člani nosili trak z oznako položaja. Oznaka na sliki pripada članu podmladka Jadranske straže.  Na svečanostih so morali vsi člani JS nositi rokavne oznake in po možnosti tudi značko. Slednje je izdelovala »Tvrtka Greisbach i Knaus«. Ustanovljena je bila leta 1921 v Zagrebu in je bila prva zagrebška tovarna zlatnine in srebrnine Ljudevit Griesbach. S spremembo imena v Griesbach i Knaus leta 1927 se je podjetje preusmerilo v izdelavo fotografskega pribora in tiske fotorazglednic. JS je značke tudi prodajala. Nosili so jih njeni člani in simpatizerji. Oddelek iz Splita je med leti 1927 in 1930 prodal več kot sedemdeset tisoč značk. Nosil jo je tudi kralj Aleksander, ko je obiskal Dalmacijo.

Vžigalice sicer niso simbol JS, nosijo pa njen znak in geslo »Čuvajmo naše morje«. Prodajali so jih člani JS, ki so dobili del dobička od prodaje. Vodstvo JS se je že leta 1923 dogovorilo s tovarno vžigalic Vrbovsko, da z dovoljenjem Monopolne uprave Beograd prodaja vžigalice z znakom JS. Leta 1931 je bilo ustanovljeno združenje proizvajalcev vžigalic Jugoslovensko društvo Žižica A. D. s sedežem v Beogradu (A. D. = akcionarsko društvo = delniška družba). Na škatlici je nalepka v barvah jugoslovanske zastave, na levi grb, poleg grba pa napis Kraljevina Jugoslavija, Čuvajmo naše more. V rdečem delu zastave je napis Žigice Jadranske straže, Jugoslovensko društvo Žižica A. D. in v spodnjem desnem kotu rimska številka dve. Izdelovali so jih Drava Osijek, Dolac in Vrbovsko. Rimske številke označujejo proizvajalce po vrsti kot našteto. Iz tega sklepamo, da so »naše« vžigalice naredili v Dolcu leta 1931 ali kasneje.

Tega na sliki sicer ni, ampak ne morem iz svoje kože. Leta 1924 je Monopolna uprava podarila JS sto tisoč cigaret (pet tisoč škatlic) z napisom Jadranska straža. Prodajale so se v škatlah po 20 kosov za 30 din. Naročili so jih lahko pri beograjskem glavnem odboru JS ali pri Centrali v Splitu. Premetala celo podstrešje. Našla le stare časopise in pajke.

This slideshow requires JavaScript.

Viri:

Kraj: kjerkoli v Jugoslaviji
Datum: 1923 – okvirna letnica
Avtor: dr. Uroš Košir
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: dr. Uroš Košir
Oblika: 7 datotek

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: