Preskoči na vsebino

1971 Ravbarkomanda – Uta čuvajnice 733

20. 12. 2023


Čuvajnica 733 se je nahajala na območju Ravbarkomande v km 491.251, merjeno z Dunaja. Po vrsti je bila 733. čuvajnica na progi Dunaj-Trst. Od najvišje točke 603 m nadmorske višine proge med Rakekom in Postojno je bila oddaljena dobrih 500 m. Ob čuvajnici je bila zgrajena še uta za rokovanje z zapornicami, ker je bil tu cestni prehod širine 5,7 m. Uta je še vedno ohranjena. Bager podjetja GRADIS opravlja zemeljska dela, a tam ne bo potekala avtocesta, temveč cestni nadvoz nad progo in avtocesto.

Intenzivna gradnja avtoceste Vrhnika-Postojna v letih 1970/72 je imela vpliv tudi na železnico. Pri dostopih na gradbišča se je med Uncem in Postojno uporabljalo veliko nivojskih cestnih prehodov preko proge, ki so jih varovali zaporničarji. V sklopu gradnje avtoceste je bilo zgrajenih nekaj podvozov in nadvozov. Najdaljši nadvoz na tem odseku se je gradil tik pod vrhom Ravbarkomande in je istočasno prečkal avtocesto in progo. Po sredini nadvoza poteka občinska meja med Cerknico in Postojno.


Uta čuvajnice 733 in cestni prehod preko proge, ki ga je koristila gradbena mehanizacija med gradnjo avtoceste. Kilometrski kamen s št. 85 označuje kilometre do Trsta, postavili pa so ga Italijani po določitvi Rapalske meje leta 1920. Uta danes še vedno stoji, le nivojski prehod je bil po zaključeni gradnji avtoceste ukinjen in nadomeščen z nadvozom.


Vzdolžni profil odseka proge med Rakekom in Postojno (Adelsberg), kjer je v zgornjem delu profila označena tudi čuvajnica 733. Prikazana je še najvišja nadmorska višina proge 603 m.


Podjetje GRADIS je bilo poleg drugih premostitvenih objektov na trasi avtoceste zadolženo za gradnjo armiranobetonskega cestnega nadvoza preko proge in avtoceste.

Južna železnica je med Rakekom in Postojno zgradila 21 čuvajnic. V času gradnje avtoceste, predvsem pa ob njenem zaključku, je bilo podrtih nekaj čuvajnic. Druge so bile prezidane ali podrte, na njihovih mestih pa so zrastle bivalne hiše, ki so še danes naseljene z ljudmi. Uta čuvajnice 733 je ostala, še vedno pa stoji tudi cestni nadvoz. Je pa težko presodili, kdo od obeh je v slabšem stanju.


Pogled z istega mesta več kot 52 let kasneje (november 2023). V daljavi se še vedno vidi uta čuvajnice 733, ki pa je zaradi zaraščenosti progovnega pasu težje prepoznavna.


Uta čuvajnice 733, zidana iz opečnega zidaka, še vedno kljubuje zobu časa (november 2023). Zgrajena je bila tik ob veliko večji čuvajnici 733. Uporabljali so jo za nivojski prehod vse do konca gradnje avtoceste, nato pa je bila opuščena. V podaljšku nadstreška so bili spravljeni različni signalni loparji, ki so se postavljali ob progi. Tik ob njej je kilometrski kamen 628.2 (razdalja po železnici do Beograda). Uta se nahaja v Občini Cerknica, meja s sosednjo Postojno pa poteka nekaj 100 metrov naprej, natanko po sredini nadvoza nad avtocesto.

Slovarček:

  • GRADIS: Gradbena direkcija Slovenije

Kraj: Ravbarkomanda
Datum: 17. 7. 1971 in 2023
Avtor fotografije: Radivoj Pleterski, novejši fotografiji Klemen Ponikvar
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 10. 12. 2014 in 5. 11. 2023
Oblika: negativ 135 in dokument

No comments yet

Dodajte komentar