Preskoči na vsebino

1976 Mašun – Petrovčičevi na Mašunu

21. 12. 2023


Fotografija je bila posneta na Mašunu leta 1976. Kaj je bil povod tega obiska ni znano, veselica, obletnica ali pa kar piknik v prelepi naravi v osrčju snežniških gozdov.

  • Od leve: Miljana (roj. Juvančič) žena Jožeta, sin Jože, Mira Petkovšek (Tonetova sestra), mama Avguština Petrovčič, sin Rudi, Tone Petkovšek (mož hčerke Justine), Mitja (sin Juste).
  • Otroci: Tanja (Milijanina hčerka). Irena (hčerka Juste), Irma (Milijanina hčerka). Otroka v naročjih vnuki Mire Petkovšek.

Mami Avguštini (roj. Hladnik – 1914 – 1999) in očetu Jožefu (1915 – 1947) so se rodili sin Jože (1936 – 1980), hčerka Justina (1938 – 2022) in sin  Rudolf (1946 – 2005).

Življenje mame Avguštine ni bilo lahko. Moža je izgubila v delovni nesreči leta 1947 in ostala sama s tremi mladoletnimi otroki. Kljub naporom je spravila do kruha vse tri. Usoda pa se je kruto poigrala s širšo družino Petrovčič. Še posebno z družino sina Jožeta, ki je umrl zelo mlad pri 44 letih. Zapustil je ženo Miljano in dve mladoletni hčerki Irmo in Tanjo, ki pa so najprej hčerka Tanja, nato žena Miljana in sedaj še hčerka Irma umrle za rakom. Za rakom je umrl tudi sin Jožetove sestre Juste Mitja.

Na zgornji sliki je od Petrovčičev živa samo hčerka Justine Irena.

* * *

Gozdna postojanka MAŠUN na 1024 m, je naselje gozdarjev in lovcev na obsežni Snežniški planoti ob križišču javnih in gozdnih cest, ki se vijejo iz Knežaka v Pivški kotlini, iz Pudoba v Loški dolini, mimo gradu Snežnik in Leskove doline, ter iz Ilirske Bistrice preko Zabič in Gomanc tako predstavlja svojevrstno središče med občinami Ilirska Bistrica, Postojna, Cerknica, Pivka ter Loška dolina.

Na Mašunu je pred 2. svetovno vojno stal lovski gradič družine Schönburg-Waldenburg, takratne lastnice snežniških gozdov; leta 1943 je pogorel, obnovljena sta dva stolpa. Zdaj je na Mašunu več poslopij za gozdarske potrebe, tam sta tudi lovska koča in gostilna Mašun. V času, ko sem bil zaposlen na Gozdnem gospodarstvu Postojna, sta na tem delu bili dve večji nastambi. Poleg Mašuna še Leskova dolina. Mašun je šel po poti turističnega razvoja, Leskova dolina pa je ostala žal v preteklosti. Na Mašun in Leskovo dolino me vežejo res lepi spomini. Tudi sedaj se večkrat vračam v ta del naših gozdov, predvsem vsaj enkrat na leto na srečanje Združenja veteranov vojne za Slovenijo Snežnik na Mašunu. Danes je tu priznano gostišče Mašun. V gostišču Mašun, ki je znano po odličnih divjačinskih jedeh, ponujajo pa tudi dvanajst sob.

V nekdanji gozdarski hiši so jeseni 2005 odprli informacijsko-izobraževalno središče, imenovano Gozdna hiša Mašun. V njem s fotografijami in filmom prikazujejo življenje medveda, najznamenitejše zveri snežniških gozdov. Uredili so tudi 4 km dolgo krožno gozdno učno pot, na kateri pohodnike na desetih točkah seznanjajo z živalstvom in rastlinstvom gozdov tega območja.

Med NOB je imel Mašun pomembno vlogo. V obsežnih gozdovih so se večkrat zadrževale enote NOV in se bojevale z okupatorjem. Septembra 1943 je na Mašun prispela brigada slovenskih internirancev, ustanovljena po italijanski kapitulaciji 12. septembra na Rabu. Z otoka Rab do Bakra so se prepeljali z ladjo, od tam pa so prišli na Mašun, kjer so jih vključili v XIV. divizijo. Oktobra 1943 se je Tomšičeva brigada 10 dni bojevala z elitno nemško oklepno divizijo; takrat je bil požgan tudi gradič. Na te boje spominja plošča na hiši v bližini gostišča. Po nastanku velikih osvobojenih ozemelj je bila v začetku leta 1944 v NOV in POS organizirana transportna služba. Ena takih prog je potekala z Mašuna, kjer je bil sedež poveljstva istrskega vojnega območja, čez Loško dolino, Čabar, Osilnico, Kuželj, Stari trg ob Kolpi do Črnomlja in Črmošnjic. Severno od Mašuna, nad Sladkimi vodami, je bila prehodna bolnišnica za prvo pomoč hujšim bolnikom. Za končno osvoboditev naše domovine so enote NOV tudi na tem območju bojevale srdite boje, da bi obkolile 97. nemški armadni korpus.

Viri:

  • Magda Podboj (Petrovčič)
  • Mašun – pot kurirjev in vezistov

Kraj: Mašun
Datum: 1976
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Petrovčič
Skenirano: 16. 8. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar