Preskoči na vsebino

1966 Ljubljana – Gomulka

23. 03. 2024


Gomulka, legendarna potniška elektromotorna garnitura Jugoslovanskih železnic JŽ 311/315, je na postajo Ljubljana pripeljala potnike z Jesenic ali pa iz Sežane, ker proga proti Zidanemu Mostu tedaj verjetno še ni bila elektrificirana. Težko je oceniti nastanek fotografije, a ker naj bi bila iz istega albuma, kot nekatere druge fotografije z Rakeka ocenjujem, da je to leto 1966. Prve gomulke so v Slovenijo prišle leta 1964.

Italijanske železnice so v času med obema svetovnima vojnama upravljale z železniškimi progami v Slovenskem Primorju. Leta 1936 so izvedle prvo elektrifikacijo železniških prog na našem ozemlju. Elektrificirana sta bila odseka Trst-Postojna in Pivka-Reka. 10 let po koncu 2. svetovne vojne se je elektrifikacija proge iz Postojne nadaljevala proti Ljubljani. Prva električna lokomotiva je v Ljubljano samostojno pripeljala novembra 1962.

Za novo elektrificirane proge je bilo potrebno nabaviti nova električna vlečna vozila, ker je bilo občutno premalo obstoječih “litorin” in “bred”, ki smo jih podedovali od Italijanov. Junija 1964 je na testiranja v Slovenijo prispela popolnoma nova poljska gomulka, z napisi v poljskem jeziku. Testne vožnje so se izvajale na progah Ljubljana-Sežana in Pivka-Reka. Testiranja so prepričala vodilne na železnicah in že avgusta istega leta je bila sklenjena prva pogodba za nabavo 15 gomulk, ki so v Slovenijo prišle v letih 1964–1966. V letih 1974–1975 je bilo nabavljenih še dodatnih 15 gomulk, leta 1979 pa še 10 krmilnih vagonov za predelavo nekaterih gomulk. Več kot pol stoletna era gomulk na Slovenskih železnicah se je nepreklicno končala junija 2021, ko so bile v celoti umaknjene iz prometa. Ohranili sta se dve, v Ilirski Bistrici in v Tržišču.


Nekoč je bilo kajenje v potniških vlakih popolnoma samoumevno. To pa je motilo vse nekadilce, ki smo se vozili z vlaki, med njimi sem bil tudi sam. Ni bilo hujšega, ko si stopil z vlaka in bil prekajen kot dimnikar v termoelektrarni Šoštanj. Seveda se kadilci s tem ne bodo nikoli strinjali, a trditev drži kot pribita!

Na vlakih v notranjem prometu, kjer so večinoma vozile gomulke, je bilo kajenje prepovedano šele 1. julija 1994 – zanimivo, natanko 30 let po prihodu testne gomulke. Pa še nekaj je povezano s številom 30. Letos nekadilci praznujemo 30 let te čudovite prepovedi, vsi skupaj pa še 60 let prihoda gomulk v Slovenijo. Res, kako hitro beži čas.

Slovarček:

  • gomulka: elektromotorna potniška garnitura, ki je bila izdelana na Poljskem in je ime dobila po poljskem voditelju Vladislavu Gomulki

Kraj: Ljubljana
Datum: 1966
Avtor: Radivoj Pleterski
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 18. 10. 2014
Oblika: negativ 135

No comments yet

Dodajte komentar