Preskoči na vsebino

1971 Planina – Grad Hošperk in Ravbarjev stolp.

13. 04. 2024

Glavni portal Hošperka aprila  ali maja 1971

Zgornji portal Haasberga aprila  ali maja 1971

Glavni portal dvorca leta 2000

Aprila ali maja leta 1971 sem bil v Planini. Fotografiral sem ruševine gradu Hošperk (Haasberg), požganega leta 1944. Od takrat se je podrlo še več tega nekdaj lepega in mogočnega baročnega dvorca. Na sliki iz leta 2000 ni več ograje balkona nad vhodom. Zdaj je izginil tudi skoraj ves klesani okvir balkonskih vrat nad vhodom.

V središču same Planine sem približno takrat opazil oglasno desko Društva copatarjev, kar se mi je zdelo prav izvirno in zabavno. Žal mi je, da tega nisem fotografiral.

Ravbarjev stolp spomladi 1972

Slabo leto kasneje, zgodaj spomladi 1972 pa sem slikal srednjeveški Ravbarjev stolp v Planini. Zanj je bilo bolje poskrbljeno. Bil je brezhibno pokrit.

Mimo stolpa je potekal skoraj ves promet proti Primorski. Tu se je začela cesta dvigati v zloglasne »kačje ride« nad Planino. Na vijugasti cesti so bili pogosti zastoji za tovornjaki, ki so le počasi zmagovali vzpone in ostre ovinke. Prehitevanje pa je bilo nevarno in skoraj nemogoče.

Avtocesto med Vrhniko in Postojno so odprli šele konec leta 1972. Ta prva štiripasovna cesta v Sloveniji je odpravila najhujše ozko grlo proti Primorski. Kraji Vrhnika, Logatec, Planina, so bili rešeni večine prometa. Lep, a smrtonosni drevored ob cesti na vhodu v Logatec ni več zahteval toliko žrtev.

Prispevek je napisal: Peter Legiša.

Kraj: Planina
Datum: 1971, 1972
Avtor: Peter Legiša
Zbirka: Peter Legiša
Skenirano:
Oblika: datoteke

One Comment leave one →
  1. Milan Tr permalink
    13. 04. 2024 12:57

    Legendarne slike! Še dobro se spomnim stanja gradu in stolpa iz leta 1971… In če je bilo že takrat slabo, je šlo vse samo še navzdol….Kakšna slepota, kakšne mačehovski odnos, kakšna šlamparija!

    Všeč mi je

Dodajte komentar