Preskoči na vsebino

Rakek 1956/57 – 1. razred OŠ Rakek (1/2)

16. 05. 2024

Standardna lokacija slikanja z variacijami pred OŠ Rakek. Tokrat 1. razred 1956/57. Čas ocenjen na sam začetek šolskega leta, glede na to, kako so bili učenci oblečeni. Dekleta v letnih oblekicah, nekatere celo brez rokavov, vse z lepimi frizurami in nekatere s pentljami v laseh. Gotovo so vedele, da bo ta dan prišel fotograf na šolo. Fantje po v večini kratke hlače z obveznimi naramnicami, ki so bile tedaj kar pogost pripomoček. Vsi dobre volje, v veselem pričakovanju pridobivanja novega znanja. No, nekateri pa tudi malce zaskrbljeni.

Razredničarka Majda (Žagar) Arko – Lenarčič (1935 – 2019).

Majda Arko (roj. Žagar) je bila po rodu iz Prezida. Njen oče je bil rudar v rudniku živega srebra v Trščah. Kasneje je odšel v rudnik na Kočevsko od tu pa v rudnik Vrška Čuka v Srbijo. Tu se je Majda tudi rodila. Imela je še brata in sestro. Mama ji je kmalu umrla, očeta pa so mobilizirali Nemci v nemško vojsko. Majdo so odpeljali v zavetišče v Ljubljani. Tu jo je posvojila neka družina in ji omogočila šolanje. Dokončala je učiteljišče in svojo prvo zaposlitev dobila na OŠ Rakek, kjer je tudi dočakala upokojitev.

Majda je bila žena mojega bratranca Dušana, vsesplošnega športnika in zapriseženega nogometaša. Imela sta tri sinove, Dušana, Jožeta in Tomaža. Po sporazumni ločitvi se je poročila z Edom Lenarčičem in z njim imela hčerko Heleno.

Majda je bila učiteljica s srcem. Ko sem hodil v drugi razred je bila tudi moja razredničarka, v šolskem letu 1955/56 pa je bila ravnateljica OŠ Rakek. Najdemo jo tudi pri polaganju temeljnega kamna za novo šolo, v katero so se leta 1985 preselili učenci predmetne stopnje. Učenci razredne stopnje so staro šolo dokončno zapustili leta 2007, ko je bil zgrajen prizidek k novi šoli. Septembra 2008 se je pouk začel v prenovljenih in sodobno opremljenih prostorih.

Od leve …

  • Sedijo: Žarko Štrukelj, Ivan Baraga, Marjan Žnidaršič, Sašo Miler.
  • Druga vrsta: Ivo Buljević, Dragica Zupančič, Ljuba Bajt, Branka Turk, Marjanca Matičič, Marija Dovgan, Milena Stražišar.
  • Tretja vrsta: Malka –, Liljana Horvat, Marica Benček, Jana Grbec, Marta Čokel.

  • Sedijo: Miran Hladnik, Janko Ponikvar, Janez Svet, Andrej Molan.
  • Druga vrsta: Janja Romac, Milena Rychly, Vida Braniselj, Igor Mulec (Modic), Joško Kaluža, Janez Bajc.
  • Tretja vrsta: Joža Kobal, Danica Devinar, Nada Javoršek in razredničarka Majda Arko – Lenarčič.

Pohvalno opremljena zadnja stran fotografije.

Kako pa je bilo čez osem let? Preverite v naslednjem prispevku!

Slovarček:

  • Vrška Čuka: Vraška čuka po bolgarsko ali Vrška Čuka po srbsko je vrh v Balkanskem gorovju, ki se nahaja na meji med Bolgarijo in Srbijo. Vrh je visok 692 metrov. Vrška Čuka je najbolj severozahodni vrh v gorovju Balkana in del gore Babin Nos. Prelaz Vrška Čuka se nahaja severno od vrha. Na prehodu je mejna kontrolna točka med Bolgarijo in Srbijo.

Viri:

  • Vida Winkler
  • Edo Lenarčič

Kraj: Rakek
Datum: 1956
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Vida Winkler
Skenirano: 26. 4. 2024
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 16. 05. 2024 08:01

    Tista leta je bila res popularna dekliška frizura z rolico vrh glave, kar se vidi tudi na sliki. Zelo so skrbeli, da lasje ne bi viseli na oči.

    Všeč mi je

Dodajte komentar