Skip to content

1972 Cerknica – Joj, že prišel je med nas …

19. 08. 2016

160603177Kot vsak december tistih železnih časov, ko nismo imeli nič in zato smo se vsakega “nekaj” toliko bolj veselili, je tudi decembra 1972 prišel Dedek Mraz s polnim košem daril.

Prireditev sta glasbeno in tudi sicer vodila Renata in Mirko Rebolj, ki sta zaslužna tudi za to, da je tega leta, ob petnajstletnici ustanovitve glasbene šole Frana Gerbiča, le-ta bila predstavljena na programu tedaj še RTV Ljubljana. Prvič so gojence glasbene šole snemali na republiški reviji solistov in ansamblov glasbenih šol Slovenije decembra 1971, ki je bila v Trbovljah. Med snemanjem se je z gospodom Reboljem pogovarjal Vili Vodopivec. Leta 1972 so se predstavili s programom, ki je bil sestavljen tako, da so bile zastopane narodna, partizanska in umetna glasba, izvajali pa so jo gojenci od 1. do 6. razreda vseh dislociranih oddelkov glasbene šole (Cerknica, Nova vas, Rakek, Stari trg). Tudi harmonikarji so doživeli prvo radijsko snemanje na reviji solistov in harmonikarskih orkestrov Slovenije v Velenju. Potekali pa so tudi razgovori o televizijskem snemanju, ki bi bilo namenjeno izključno petnajstletnici ustanovitve glasbene šole.

Jaz nikoli nisem smela peti v zboru, ker so mi vsi govorili, da nimam posluha. In tako je ostalo do sedmega razreda. Takrat je nekaj časa poučeval glasbo na osnovni šoli tudi Mirko Rebolj. Prvič, ko je postavil zbor pod tablo, sva v klopi ostala samo sošolec pa jaz. Gospod Rebolj me je vprašal, zakaj ne pojem v zboru. Povedala sem tisto, kar sem celo življenje poslušala: “Ker nimam posluha.” “Ah, kaj ga nimaš, ala pet’!” Sošolec je pa mutiral in je bil oproščen, čeprav ni pel, baje, iz istega razloga kot jaz. Da pa profesorju ne bi delala sramote, sem pela na plejbek. Zna biti, da je bil to prvi na Notranjskem.

160603177-001Darč Vengust
160603177-002Slavko Černe, za Dedkom Mrazom Freno Mlinar, zadaj skrit je Miran Jernejčič.
160603177-003Zvezdica je Maja Polak.

Slovarček:

  • plejbek: play-back – po domače povedano: odpiranje ust na glasbeno podlago

Viri:

  • Darč Vengust
  • Brestov obzornik, letnik VI, številka 52, 31. januar 1972

Kraj: Cerknica
Datum: 1972
Avtor: neznan
Zbirka: Božidar Vengust Darč
Skenirano: 3. 6. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: