Preskoči na vsebino

1964 – 8. razred OŠ Rakek (2/2)

23. 05. 2024

Generacijo letnik 1949 smo srečali v prvem razredu leta 1956. Tokrat jih vidimo na fotografiji v osmem razredu leta 1964.

Letos mineva 60 let od končanja osemletke pa tudi 75 let od obletnice generacije 1949.

Malo statistike o takem jubileju ne sme manjkati.

Leta 1956 je bilo v razredu 29 učencev. Leta 1964 pa 21 učencev. Vsa leta je skupaj gulilo klopi 15 učencev. Osip in spremembe gredo na račun odselitve učencev z Rakeka in pa »utrjevanje snovi« nekaterih učencev.

Glede na to, kako so oblečeni, ni bila kaj prida vročina. Mogoče je tudi to vzrok, da so se fotografirali v razredu. Še ena velika razlika od fotografije iz leta 1956 je. Tam so vsi dobre volje v veselem pričakovanju pridobivanja novega znanja. No, nekateri pa tudi malce zaskrbljeni.

Ob koncu osemletnega učenja pa so bili resni in zamišljeni. Vzroka sta bila verjetno predvsem dva, da še niso imeli vsi zaključenih končnih ocen, ali pa skrb, v katero smer jih bo zaneslo življenje. Nekatere je čakala srednja šola in kasneje fakulteta, druge spet poklicna šola in zaposlitev.

Vse to bodo vrli jubilanti premlevali in izmenjavali spomine na srečanju konec maja. Lahko jim le čestitamo za njihove jubileje in želimo še na mnoga leta.

Pa še ena zanimivost, če smo že pri jubilejih. Leta 1964 so bile Olimpijske igre v Tokiu. Na njih je naš olimpionik Miro Cerar prejel v panogi Gimnastika: disciplina konj z ročaji zlato medaljo in v disciplini drog bronasto medaljo.

Razredničarka Silva Rudolf (poročena Kogej).

Na šoli je učila predmeta kemija in fizika. Za mnoge učence sta to dva težka in nepriljubljena predmeta. Je pa učence peljala na zaključni izlet v Split. Za pomočnika je s seboj vzela kar svojega moža, učitelja matematike Davorina. Danes bi bila za učence in starše na večini šol žalitev, saj vsi želijo vsaj v Grčijo, če ne še kam dlje. V tem obdobju pa smo bili zelo zadovoljni in uživali smo v izletih po naši lepi Sloveniji in Jugoslaviji.

  • Prva klop: Liljana Horvat.
  • Druga klop: Breda Valonte.
  • Tretja klop: Lavra Pirc, Nina Berdon.
  • Četrta klop: Milena Stražišar, Dragica Zupančič.
  • Peta klop: Jana Grbec, Joža Kobal, Marija Dovgan.
  • Šesta klop: Igor Modic, Edo Istenič.

  • Prva klop: Branka Turk, Danica Devinar.
  • Druga klop: Marjanca Matičič, Janko Ponikvar, Miran Hladnik.
  • Tretja klop: Milan Debevec, Janez Svet.
  • Četrta klop: Milenka Rychly, Vesna Žlogar.
  • Peta klop: Vida Braniselj.

Zadnja stran fotografije. Skopi podatki.

Viri:

  • Marija Vrščaj
  • Wikipedija

Kraj: Rakek
Datum: 1964
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Marija Vrščaj
Skenirano: 26. 4. 2024
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 23. 05. 2024 09:05

    Pa res, tudi naš razred ima šestdesetletnico zaključka! Šestdesetletnico!! Le kdaj je minilo in kaj vse se je zgodilo ta čas!

    Všeč mi je

  2. milenkasini permalink
    25. 05. 2024 19:23

    Danes smo ze zbrali na 60 letnico, ko smo zaključili 8 razred 1964. Žal nas je bilo samo 8. Morda nas bo drugič več. Bilo pa je prijetno in veliko spominov smo obudili. Prisotni: Ponikvar Janko, Grbec Jana, Braniselj Vida, Stražišar Milena, Devinar Danica, Zupančič Dragica, Dolgan Marija in Rychly Milenka.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar