Preskoči na vsebino

1941 Ivanje selo – Prevrnjena lokomotiva

13. 06. 2024

Dvotirna železniška proga Ljubljana-Postojna je bila med drugo svetovno vojno pogosta tarča partizanskih sabotaž, ker je po njej okupator vsakodnevno prevažal velike količine vojaškega materiala. Progo je med Borovnico in Rakekom obdajalo široko gozdno zaledje, ki je partizanom omogočalo prikrito delovanje in uničevanje proge. 4. oktobra 1941 so partizani minirali železniško progo nad Ivanjim selom. Poleg lokomotive je iztirilo še 12 vagonov, proga pa je bila neprevozna 14 ur.

Rakovški mladinci so med vojno izvedli veliko protiokupatorskih dejanj in sabotaž, ki so bile usmerjene predvsem na železniško postajo Rakek. Med pogostimi opravili je bilo vsipanje kovinskih opilkov v ležaje vagonskih koles in v najslabšem primeru je med vožnjo vlaka prišlo do okvare osi in iztirjenja vagonov. Večkrat je bila tarča napada tudi vodna črpalka v Zelšah, ki je črpala vodo po železniškem vodovodu za napajanje parnih lokomotiv. Rakovčani so sodelovali tudi pri miniranju železniške proge nad Ivanjim selom, ki ga je 4. oktobra 1941 izvedla Kožlješka četa.

Vojaki ob lokomotivi so najverjetneje pripadniki italijanske železniške čete, ki je imela sedež v Ljubljani in je do kapitulacije Italije skrbela za “italijanske” proge v okupirani Ljubljanski pokrajini. Zgornja skupina vojakov odkopava brežino, da bodo lahko postavili lokomotivo pokonci. Spodnja skupina utrjuje teren pod lokomotivo za postavitev klasičnih mehanskih dvigalk z veliko nosilnostjo na ročni pogon. Za sprotno podlaganje med dvigovanjem so se uporabljali železniški pragovi. Masa prazne lokomotive z vagonom za premog in vodo je tehtala okoli 80 ton, obseg zaloge premoga je bil 8 ton in vode 16 m3. Njena najvišja hitrost je bila 50 km/h.

Parna lokomotiva za tovorni promet serije 28-015 je bila izdelana leta 1909 v Dunajski lokomotivski tovarni Floridsdorf. Ker ni bila huje poškodovana, je bila hitro popravljena in vrnjena v promet. Nemci so jo preštevilčili v serijo DRB 57 486. Po koncu vojne je bila lokomotivska serija JDŽ 28 najštevilčnejša na Slovenskem, saj je obsegala 67 lokomotiv. Nekaj lokomotiv je bilo po vojni vrnjenih na Poljsko in Češko, med njimi julija 1945 tudi 28-015. Na Češkem je ostala do leta 1952, nato pa je pristala na Sovjetskih železnicah. Za vožnjo po ruskem širokem tiru so ji morali prilagoditi kolesa. V Sloveniji sta ohranjeni dve lokomotivi serije 28: obnovljena 28-006 je na postaji v Divači, 28-029 pa še čaka na obnovo v železniškem muzeju Ljubljana Šiška.

Lokomotiva je iztirila in se prevrnila ob čuvajnici 453 (stara št. 714), ki danes še vedno stoji nad Ivanjim selom. Ob njej je še cestni nivojski prehod, zavarovan z avtomatskimi polzapornicami. V ozadju sta vidna še dva objekta na spodnjem koncu Rakeka (Dovce). Skrajno desno je velika železničarska hiša “stanovanjska”, proti sredini slike pa bi lahko bila velika čuvajnica 455 (stara št. 716) nad Dovcami, kjer je nekoč bila obračalnica za lokomotive.

Slovarček:

  • štelverk: postavljalnica
  • JDŽ: Jugoslovanske državne železnice
  • DRB: Nemška rajhovska železnica

Viri:

  • Bogdan Urbar: “Naši fantje gredo, naši fantje gredo”, nastanek, razvoj in bojna pot Rakovške čete, 2024
  • Marija Oblak-Čarni: Partizanske akcije na železnici Zalog-Rakek pod italijansko okupacijo, Ljubljana, 1960
  • Marko Rovšnik

Kraj: Ivanje selo
Datum: 4. oktober 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Damjan Guštin
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar