Skip to content

1930 Rakek – Stanovanjska

31. 10. 2023


Ogromna železničarska stanovanjska hiša na spodnjem koncu Rakeka je bila namenjena železničarjem in njihovim družinam. Okoliški prebivalci so ji dali enostavno ime “stanovanjska”. Fotografijo je leta 1930 z Velikega Orljeka posnel fotograf Vekoslav Kramarič.

V prvi svetovni vojni je na Soški fronti Italijanska vojska proti združenim avstro-ogrskim in nemškim četam doživela poraz, a kljub temu je leta 1920 Rapalska pogodba mejo med kraljevinama SHS in Italijo zarisala tik ob Rakeku. S tem je nenadoma postal mejna železniška postaja. Število ljudi, ki so delali na mejni postaji, se je skokovito povečalo, zato je bilo zanje treba najti ustrezne namestitve. Direkcija državnih železnic v Ljubljani je sprejela sklep, da se na Rakeku zgradi nova železničarska stanovanjska hiša.

Po podatkih geodetske uprave je bila “stanovanjska” zgrajena leta 1926, njene dimenzije pa so bile za tisti čas zares impresivne, ker je bila (in verjetno še vedno je) daleč največji stanovanjski objekt na Rakeku, ki je viden že od daleč. Dolg je 32 m, širok 13,5 in visok 21 m. Zaradi višine so na objektu z lestvami kdaj povadili tudi rakovški gasilci. Na srečo jim ni bilo nikoli treba posredovati zaradi požara.

Izstopajoča železničarska hiša – “stanovanjska”. V ozadju se vidijo tovorni vagoni na postaji Rakek. Območje okoli železniške postaje je bilo nekoč bistveno manj zaraščeno z drevjem.”Stanovanjska” ima 6 etaž: klet, pritličje, prvo, drugo in tretje nadstropje ter podstrešje. Štiri etaže imajo skupaj 16 stanovanj in še štiri samske sobe. Vsako stanovanje sestavljajo: predsoba, kuhinja, shramba, kopalnica s straniščem ter manjša in večja soba. Površina posameznega stanovanja je 62 m2. Višina med tlemi in stropom posameznega stanovanja je dobre 3 m, kar pomeni izredno prostorno stanovanje, ki ga je v zimskem času zelo težko ogreti.

V njej so nekoč živeli le železničarji in njihove družine, toda časi se spreminjajo in danes v “stanovanjski” težko najdeš še kakšnega železničarja. No, nekaj jih še vedno je, a so v manjšini in že v pokoju. Objekt bo kmalu dopolnil častitljivo starost 100 let, a niti ne kaže svojih let. Le obdobje druge svetovne vojne se mu nekoliko pozna na fasadi, saj so še vedno vidni rafali iz mitraljezov. “Stanovanjska” je dokaz, kako so se nekoč znali graditi objekti za vse večne čase, zato bo zagotovo preživela še marsikaterega svojega stanovalca.

Slovarček:

 • SHS: Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev
 • stanovanjska: pogovorno ime za železničarsko stanovanjsko hišo na Rakeku

Viri:

 • SŽ-Infrastruktura, arhiv stavb v Postojni

Kraj: Rakek
Datum: 1930 – po podatkih Slovenskega etnografskega muzeja med 1928 in 1947
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka

8 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  31. 10. 2023 12:44

  Poveden članek. Če se hoče se zmore! Pred sto leti so hoteli in zmogli. Le kaj je danes tako drugače…

 2. Anonimno permalink
  1. 11. 2023 13:05

  Ne vem če letnica objavljene fotografije drži. Zadaj za stanovanjsko hišo je na sliki Ivančičeva hiša, ki pa je bila zgrajena leta 1935.

  • Klemen Ponikvar permalink
   1. 11. 2023 16:07

   Po podatkih GURS-a je bila Ivančičeva hiša zgrajena leta 1929, kar pa ne pomeni, da je ta podatek nujno točen.

 3. Anonimno permalink
  1. 11. 2023 18:08

  Klemen, na katastru na podatkih ,ki so javno dostopni je letnica gradnje hiše 1935.

  • Klemen Ponikvar permalink
   1. 11. 2023 21:27

   Zelo komplicirano je vseskupaj. Ivančičeva hiša (danes Žufićeva) bi bila (je) skrita za stanovanjsko in je tudi drugače obrnjena. Tista hiša, ki je vidna v celoti pa je naslednja hiša od Žufićevih, kjer se odcepi cesta do vrtičkov in barak stanovanjske. Ta hiša je bila zgrajena 1929. Ampak, če pa pogledamo hišo tik pred stanovanjsko, kjer danes stoji visoka smreka – ta je pa res bila zgrajena 1935. Torej bi Kramarič lahko posnetek naredil po tem letu. Sicer v dnu članka je zapisano, da bi po podatkih Slovenskega etnografskega muzeja slika lahko nastala med 1928 in 1947. Sliko pa sem si sposodil od nekega drugega članka, kjer je navedena ta letnica, ki je res nisem podrobneje raziskoval.

 4. Anonimno permalink
  1. 11. 2023 20:28

  Če je Vekoslav Kramarič fotografijo posnel leta 1930 in stojita že obe hiši potem se podatki ne ujemajo.

  • Klemen Ponikvar permalink
   1. 11. 2023 21:41

   Glede na zgrajene in nezgrajene hiše na tem območju bi lahko fotografija nastala med letoma 1936–1939, če so seveda podatki GURS točni. Za nekatere hiše na tem območju pa zagotovo niso.

 5. Anonimno permalink
  2. 11. 2023 03:47

  Hiša na sliki ,ki je vidna za stanovanjsko hišo je sigurno številka Dovce 1, zgrajena 1935 , le, da je danes po obnovi drugače obrnjena, stena stare hiše, ki gleda proti stanovanjski pa je vključena v obnovljeno hišo in še danes stoji. Današnji prebivalci pa se pišejo Žufič in ne Žufić kot si napisal !!! Hiša pod številko Dovce 2, je malo naprej tam kjer je dovoz z vrha do vrtičkov tako imenovane stanovanjske hiše in na sliki ni vidna ,še danes skoraj taka kot leta 1929 ,ko je bila zgrajena in na to stran ,ki gleda proti stanovanjski hiši nima vrat kot ta ,ki je na sliki ampak samo okna .Prvotni lastniki obeh hiš so se pisali Ivančič in so bili v sorodu, v daljnem sorodstvu tudi s tabo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: