Preskoči na vsebino

1916 Cerknica — Panorama trga s Kroga

4. 10. 2012

Fotograf Franc Kunc, z Wolfove ulice 6, iz Ljubljane se je povzpel na Slivnico pod Krog in okrog leta 1916 od tam fotografiral trg. Fotografija prikazuje center stare Cerknice s cerkvijo Marijinega rojstva v sredini.

Vzdolž Nove ceste iz Cerknice proti Podskrajniku so bila posajena drevesa, lipe in kostanji. Danes jih raste le še nekaj, pred Podskrajnikom.

Danes  Nova cesta ne naredi več ovinka pri Ronkotovi, oziroma Novi kapelici, kot je še videti na razglednici. Pred kakimi petdesetimi leti so jo speljali naravnost od Podskrajnika proti novi šoli v Cerknici.

____________________________________________________________

To je pogled na staro središče Cerknice — na Plac. Levo je poslopje posojilnice na Placu, oba tabora in cerkev, pred cerkvijo pa Šrangarjeva hiša.V ozadju za cerkvijo se vidi Videm, kjer so bila takrat še polja.

V ovinku, ki se ga vidi za cerkvenim zvonikom še ni bilo Ronkotove, oziroma Nove kapelice, ki so jo zgradili po koncu prve svetovne vojne v spomin padlim v tej vojni.

To pa je pogled na spodnji del Male gase. Zadaj desno se vije Šembrun, del današnje Notranjske ceste. Ob desnem robu se vidi zidana škarpa Žajfarjevega vrta, ki jo je zidal Anton Mozetič. Povsem na desnem robu se vidi Furlanovo hišo.

Na Mali gasi so vidne Konjedicova, ki je levo spodaj, nad njo je Šrangarjeva hiša. V sredini segmenta stoji Cibkova hiša.

Ta segment prikazuje pogled na zaselek Podskrajnik. Pred Podskrajnikom so levo od Nove ceste Dolenjske njive, desno pa so Prerobki. Podskrajnik je dobil ime po hribčku Skrajnik (652), ki se dviga nad zaselkom.
Zagorjan ni napisal katero novo leto naj bo srečno za velecenjeno družino Gjurič na Keilgasse na Dunaju. Se da pa iz žiga razbrati, da voščilo velja za leto 1917. Saj je na žigu datum 30. 12. 1916. Torej med prvo svetovno vojno. Zato je tudi žig v vijolični barvi, da je razglednica cenzurirana na cenzuri v Logatcu.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1916, lahko pa da je razgeldnica starejša, saj jih takrat niso tiskali vsako leto.
Avtor: Franc Kunc
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar