Preskoči na vsebino

1913 Rakov Škocjan – Tkalca jama

17. 01. 2016

151225375Tkalca jama je naravni zaključek Rakove doline. Nekdaj so jo imenovali Jama pod Velbom ali Zatična jama. Tu Rak ponikne v podzemlje in se po približno treh kilometrih zlije v Pivko v Planinski jami. Poleti, ko voda ponikne že pred jamo, se lahko sprehodimo po strugi do konca vhodne dvorane, kjer se začne temen rova. Dolg je 400 metrov in se konča s sifonom, od koder se pot nadaljuje pod vodo. Jamarji-potapljači so ga prvič preplavali leta 1974, kar je bil izjemen podvig. Sifon je dolg 150, globok pa 26 metrov. Za njim so odkrili nadaljevanje 1800 metrov dolgega vodnega rova, ki se konča z novim sifonom, od tam pa je le nekaj sto metrov neraziskanih jam do že znanega Rakovega rova v Planinski jami.

Prvi je to jamo opisal že Valvasor, ki se je vanjo spustil leta 1684. Ime je jama dobila po zanimivi kapniški tvorbi, ki po starem ljudskem verovanju predstavlja tkalca, ki se je za kazen, ker je delal tudi na praznični dan pa se je zato skril v jamo, spremenil v kamen. V Valvasorjevih časih so ljudje še verjeli takim vražam, on sam pa je že tedaj razlagal nastanek teh kapniških tvorb s tisočletnim kapljanjem vode.

Spomnim se, da smo mulci poleti, ko ni bilo vode, velikokrat zahajali sem in prišlo prav do vhoda v jamo. Iti naprej nas je bilo strah. Iz jame je namreč vel precej neprijeten in zlovešč hlad in zna biti, da se je prav skozi tako jamo spustil Dante v pekel. Sedaj se sprašujem, če ni mogoče tudi v tej jami živel zmaj, ki se je hranil z devicami pa je umrl od lakote, ko je le teh zmanjkalo. Splošno znano namreč je, da gre dan danes več nedolžnih v zapor, kot pa pred oltar.

151225375z Kot je bilo tiste čase običajno, so krajevni mogotci izdajali tudi razglednice. Pričujočo je dal natisniti Ludvik Ševar, ki je bil na Rakeku lestni trgovec, imel pa je tudi trgovino in gostilno.

Vir:

  • Stanko Silan: Rakov Škocjan in naravoslovna učna pot, Ljubljana 1995

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1913
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 25. 12. 2015
Oblika: razglednica

Dodajte komentar