Skip to content

1931 Cerknica – Jurčkov tabor

12. 07. 2010
tags: ,
by

Jurčkov tabor se do danes ni veliko spremenil. Le hišico pred njim so podrli. Toplo popoldansko sonce in sproščeno vzdušje kar čutimo.  Kljub decembru je bilo prijetno toplo, kar so stanovalci izkoristili za zračenje prostorov.

Zgodba?  Urejen moški gre z obiska, dve ženski  ga pri odhodu spremljata s pogledom. Zgodba se kar sama ponuja, le stranskih gledalcev je veliko preveč, da bi držala.  Bo le treba ugotoviti, kdo so osebe na fotografiji, da bomo lahko uganili njihove vezi. Sproščen moški in gledalci na oknih nakazujejo, da je bilo popoldne mirno.

____________________________________________________________

Kdo je urejeni moški? Lase ima počesane s prečo na sredini. Takšen je  tudi moški na fotografiji  Plošča na Placu in mladenič na sliki Kaplanija. Je na vseh treh fotografijah  ista oseba? Prav možno, vendar te tri fotografije so iz različnih virov.

Na izrezu je bolje vidna hišica, ki je že zdavnaj ni več. So vrata samo prislonjena? Kljuka je nenavadno obrnjena ali pa sploh ni kljuka.

Sence so dolge. Prav do tu seže senca Urbancevega tabora.

Ha, pa smo jih ujeli. Na vsakem oknu je vsaj ena ženska glava. Fotografija je bolj majhna, tam nekje 6×9 cm – premajhna za bi jih lahko prepoznali.
Pred jurčkovim taborom sta dve dami. Obe sta oblečeni v plašča s krznenim ovratnikom. Snega ni, mraza tudi nel in prav prijetno je bilo na popoldanskem, decemberskem soncu.

Jurčkov tabor je imel hišno številko: “Trg Cerknica, 210”.

Takšna je originalna fotografija. Objavljam jo zaradi napisa, da je viden v celoti.  Le čigav je podpis? Je prav “Mlinar” ali kaj podobnega?

8.12.1931 je bil torek. Moški in ženske so oblečeni praznično. V kraljevini Jugoslaviji je bil dan Marijinega brezmadežnega spočetja praznik.

Fotografijo je v zbirko prispeval g. Turšič. Napis pa je: ” Tabor iz turških časov v Cerknici na trgu”.

Fotografija ima v zbirki številko 164.

Kraj: Cerknica
Datum: 8. 12. 1931
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc, Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Breda S. permalink
    16. 05. 2011 23:08

    Na klopi sedi Stana, iz desnega okna kuka verjetno Janez, drugih pa ne prepoznam.

    Poslopje levo je bilo od Jurija. Tam je imel spravljene stojnice, ki jih je dajal v najem, kadar je bil sejem.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: