Skip to content

1931 Cerknica – Kmetijsko gospodinjski tečaj (1)

22. 07. 2010

Prispevek istega dogodka –>naslednji

Kmetijsko-gospodinjski tečaj, ki ga je organizirala Kraljevska banska uprava Dravske banovine v Ljubljani, je bila ena izmed možnih izobraževanj, ki je bila dostopna za dekleta v domačem kraju. Voditeljica tečaja je bila gospa Reniger Vilma. Trimesečni tečaj je  potekal od 1. septembra do 30. novembra 1931. V tečaju so si dekleta  pridobile ocene in znanje iz: vedenja, pridnosti, napredka  v teoretičnem pouku in  napredka  v praktičnem pouku. Praktično delo je vsebovalo kuhanje in šivanje.

Nekaj smo jih prepoznali. V spodnji vrsti tretja z leve je Otoničar – Brešča iz Dolenje vasi.

Gospa Reniger je v drugi vrsti, četrta z leve.  Tudi moški del je bil prav gotovo v vlogi učitelja, na desni je znani cerkniški zdravnik dr. Stanko Pušenjak, poleg sta Turšičevi Mima in Stana.

V tretji vrsti četrta z leve Frančiška Leskovec – Buclova, poleg nje Frančiška poročena Korošec – Mihlnova iz Cerknice. V  zadnji vrsti, tretja z leve je Pepi – Jožefa Lovko poročena Vidrih iz Cerknice.

Notranjost Sokolskega doma je bila resnično lepa. Okraski so  na stenah in pod balkonom, kjer v talerju visi luč.  Breda je o tečaju in okraskih na stenah  napisala takole:

Imela sem celo zapiske iz tega tečaja. Bili so od Stane. Ne vem, če jih imam se, bi morala pogledat v škatlo. V ozadju se vidijo stene, ki so bile popleskane s šablonami ali muštri, kot jih je imenoval oče in prav gotovo tudi njegov oče, ki je bil res mojster v malanju. Veliko teh muštrov je bilo se na podstrehi v Taboru. Sedaj čakajo pri Tinetu na prostor v muzeju. Če se spomiš, smo imeli doma tudi vse prostore, razen kuhinje pomalane s temi muštri. Vzorci so bili večbarvni in za vsako barvo je bila svoja šablona. Ko se je pobelila soba z osnovno barvo,  se je potem delal vzorec. Ponavadi sva se z očetom menjavala: eden je držal šablono, ki je bila velika 50 x 60 cm, drugi pa je tamponiral. Bilo je treba zelo paziti, da se ni pacalo. To je bilo ponavadi počitnisko delo, če mi ni bilo treba sekati drv. Malanje z mustri je bilo lepo glede na to, da je bila podlaga zelo temne barve, barve, ki so se nanašale na to podlago pa so bile svetle, večkrat kombinirane z zlato.

O gospodinjskem tečajo samem ne vem veliko, vem pa, da je bila teta Stana zelo ponosna na svoje kuharske veščine, ki jih je s tečajem pridobila. Spomnim se, da je delala veliko jedi, posebno sladkih dobrot, ki jih sploh nisem poznala: kompot iz kutinih sadežev, biskvit s češnjami itd.  Mislim, da je imela talent in veselje za kuharijo.

___________________________________________________________

Poraja se mi več  vprašanj. Kje so kuhale in kje so si zapisovale v zvezke?  Praktično delo kuhanja in šivanja so imele verjetno  kje  drugje. V  Sokolski dom so prišle le na svečano podelitev ”izpričeval” in skupno slikanje?  Oblečene so svečano, trenutku primerno. ___________________________________________________________

Imajo  izvirno oblikovane ovratnike in obleke nasploh. Ovratniki so bili navadno pripeti z drukarji, da so jih  lahko odpeli. To je bilo praktično iz več razlogov:

  • lahko si ga  pripel na različne obleke  in
  • pranje je bilo veliko lažje, če si ločil obleko in ovratnik.

Pralo se ni tako pogosto kot danes. T’buljša. praznična obleka je bila le za svečanosti. Ko si prišel domov, si jo je takoj slekel in oblekel navadno obleko za doma.

Srednja slušateljica na sliki  ima na rokavu velik gumb, ki ima le funkcijo okraska. Polepšala se je še z verižico. Na desnici gospe Vilme je prstan ali rinka.

Moja mama tu še ni bila mama, ampak mlado osemnajstletno dekle.  Njen kruh iz krušne peči je bil omamnega vonja.Nakita niso imele prav veliko. Le sem in tja ima katera okrog vratu koraudo – ogrlico ali verižico.
Cerkniški zdravnik, ki so ga vsi naslavljali z ”doktor Stanko Pušenjak”,  je poučeval o higieni.
”Ta t’ bjštra, ne t’ stran,  je pa Turšičeva”’ mi je mama rekla, kadar sva pregledovali njene fotografije.Čeveljčki imajo  srednje visoko peto in pašček. Nogavice niso najlonke (prve so naredili šele 1940) , a so imele lep vzorček.
Trg Cirknica 210 (Jurčkov tabor)Gospodinjska šola v Cerknici od 1.9. do 28.11.31.

Stana Turšič

Mamino spričevalo.

Kraj: Cerknica
Datum: od 01.09. do 30.11.1931
Avtor: neznan
Zbirka: fotografija – Breda Sikkens; spričevalo – Marija Lekovec
Skenirano: fotografija – 15. 5. 2010; spričevalo – 19.7.2010
Oblika: fotografija, dokument

Vir: ustno izročilo, domači arhiv, Breda Sikkens

Prispevek istega dogodka –>naslednji

One Comment leave one →
  1. 25. 07. 2010 10:36

    V drugi vrsti tretja z leve (za gospodom) je bila prepoznana Sežonova Ivana.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: