Preskoči na vsebino

1925 Grad Snežnik pri Starem trgu – razglednica

29. 07. 2010
by

Razglednica  je dvodelna, na levi strani je znan pogled na grad, na desni pa zid pri izviru, katerega namena ne poznam. Je bila tu elektrarna?

____________________________________________________________

Fotografija gradu nam je že poznana. Bila je uporabljena za naslovnico Ilustriranega Slovenca, ki je izšel 31.1.1926. Iz tega je gotovo, da je fotografija nastala 1925 ali prej.

Grad je po obnovi 2009 dobil prav takšen nadsrešek nad balkončkom. Primerjal sem razglednico s fotografijo gradu po obnovi 2009 in ugotovil, da je grad nespremenjen. Po obnovi so drugačni le vogalni okraski, spremenile so se risbe vogalnih kamnov na fasadi. Po novem imata to risbo tudi obe okni, ki sta postavljeni nekoliko ven iz zidu.
Videti je, da je bil negativ za tisk nekoliko popravljen. Ročno so bile narisane črte na vogalnih kamnih oziroma okrasku. Prav tako je ročno poudarjeno eno od oken, žleb, rob strehe…

Slika ni dovolj natančna, da bi bilo videti vrsto kritine. Ocenimo lahko zgolj, da je bila že nekoliko poškodovana in popravljana.

Ne vem, v kakšnem stanju je ta zid danes. Kakšna je funkcija kamnitih blokov, ki so zloženi sredi vode v sredini slike spodaj?
Razglednico je prispeval Tavčar iz Rakeka

Razglednico so za tisk pripravili nekoliko “na hitro”. Če fotografijo gradu primerjamo z naslovnico Ilustriranega Slovenca vidimo, da le na razglednici visi nekoliko v desno. Tudi napis na prednji strani razglednice ni ravno vzorno centriran in črke niso poravnane. Beseda “Stari”  je po nepotrebnem odebeljena, pomišljaj  in pika pa sta odveč. Je pa razglednica  tiskana bolj kvalitetno kot  naslovnica. Na razglednici je več detajlov, vidni so celo oblaki.

Kraj: Grad Snežnik
Datum: 1925 ali prej
Avtor: Fr. Kunc
Založnik: J. Kaučič
Zbirka: Aleksander Zgonc, Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. janja permalink
    29. 07. 2010 14:24

    Več na to temo in na to razglednico najdete na naslovnici in na strani 15 v glasilu občine Loška dolina: Obrh iz marca 2009, št.1:
    http://www.loskadolina.si/mma_bin.php?id=2009073108331725

    Všeč mi je

  2. janja permalink
    30. 07. 2010 11:31

    Kamniti bloki sredi vode : “skednčk” – iz kamnitih blokov narejen vodnjak za zajemanje čiste, hladne vode ob nizkem vodostaju. Ob visokem vodostaju pa je poplavljen in ne služi svojemu namenu. Nekaj časa je bil celo prekrit s kamnitim bokom. Danes v precej slabem stanju. Gradič je bil tudi zgrajen z namenom zaščititi izvir. Je bil pa zamrežen, tako da v njem ni bilo dostopa do vode. Iz njega je bila speljana cev za vodo v grad in pristavo.

    Všeč mi je

Dodajte komentar