Skip to content

1937 Cerknica – Poslovilni večer v Žumrovem hotelu

31. 07. 2010

V Žumrovem hotelu je bila poslovilna zabava pred odhodom v Francijo. Cerkničani so pred vojno odhajali v Francijo verjetno s trebuhom za kruhom.

Fotograf  je napravil fotografijo v soju električne žarnice. Ni bilo dovolj svetlobe za primerno ekspozicijo, kljub temu pa so postave, ki so se za trenutek ustavile, dovolj ostre.

____________________________________________________________

Udeleženci poslovilne zabave so v glavnem moški, zasledil sem le tri ženske. Vzdušje ni preveč sproščeno. Nekoliko bolj veseli so le fantje, ki sedijo v sredini na tleh. Moški zadaj pri steni so zadržani.

Stene Žumrovega hotela so okrašene z vzorci, ki jih je Breda opisala v prispevku Kmetijsko – gospodinjski tečaj.  V ospredju je miza za biljard, na desni pa visoka ločena peč. Po tleh je parket, izgleda pa  da so bile za okras tudi štukature. Mize so netipične za gostilno, za stole pa so bili tipični žesli.

Kdaj je fotografija nastala? Ker ne vem, kdaj so fantje odšli v Francijo, lahko le sklepam na osnovi obeh  fotografij ki sta na steni Žumrovega hotela. Na fotografiji je kralj Peter star kakšnih 10 let. Rodil se je   septembra 1923. Slika Kralja Aleksandra na levi je obrobljena s črnim. Torej je posnetek nastal po atentatu  oktobra 1934. Na zimo verjetno fantje niso odhajali, najbolj verjetno je, da je posnetek nastal po 1935.

Edini mož s kravato. Za njim je na mizi steklenica sifona in edini možakar s cigareto. Ostali imajo v rokah kozarce. Večina ima srajce zapete do vrha.
Harmonikaša bo najbrž kdo še prepoznal. Levo od njega je Lojz Turšič, ki je živel v majhni hišici nasproti Jurčkovega tabora. V Cerknici sta  na violino  igrala  le on in njegova sestra Mima.

Zadaj ob steni v sredini je Jože Ponikvar – Tavžljev. Nekaj ljudi celo jaz prepoznam.

Kdo je možakar s kozarcem, ki  je nazdravil. Dvignil je kozarec in se  zamislil.
Tile so prav prešerne volje. mogoče odhajajo, mogoče pa so se le prišli poslovit od svojih vrstnikov. Vsedli so se na tla. Na poslovilni zabavi je bilo veliko udeležencev, za fotografiranje so se postavili ob eni steni.
Ta ni prišel zaradi zabave, zagotovo odhaja.
Fotografija v celoti
Breda je na zadnji strani zapisala osnovne podatke. Raje bi videl, da bi jih še več.

Kraj: Cerknica
Datum: 1935 1937(spremenjeno 27. 1. 2012)
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 31. 07. 2010 08:23

  Edini mož s kravato je znani cerkniški brivec in frizer Nikola Simičak.

 2. Breda permalink
  4. 08. 2010 22:14

  V zadnji vrsti druge povecave je ze bil na eni drugi sliki. Naslova slike se ne spomnim, spomnim pa se komentarja, da je bil eden izmed druzbe lep kot Leonardo di Caprio. Slike ne najdem vec. Mogoce je bil identificiran kot Serko?

 3. Breda permalink
  5. 08. 2010 20:49

  Milos, hvala za pomoc. Torej fant na drugi povecavi (prvi z leve v zgornji vrsti) je isti kot fant, slikan iz profila na sliki z naborniki. Na tej sliki je identificiran kot Serko. Meni pa se zdi, da je zelo podoben Cirilu Remsgarju (Remskar ali Remsgar). Kdo bi to vedel?

 4. 25. 10. 2011 12:30


  Včeraj sem videl enako fotografijo. Na zadnji strani je imela zapis: “Spomin poslovilnega večera leta 1937”.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: